Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
2

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων. Κινέζοι επιστήμονες όμως λένε ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια. 

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια. Μια κίνηση που, ισχυρίζονται, μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να "ξεχνάμε" αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily. «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.

«Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο στρες είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Γι Μινγκ, ο οποίος έχει κάνει ντοκτορά στο University College London.

«Θεωρητικά, αν μπορούμε να "διαγράψουμε" αυτές τις μνήμες, αυτό μπορεί να παρέχει ένα νέο τρόπο σκέψης για τη θεραπεία ασθενειών παθολογικών αναμνήσεων», δήλωσε ακόμη.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο «διόρθωσης» γονιδίων, το Crispr-SaCas9, απέκλεισαν γονίδια σε συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που αποθηκεύουν μνήμες, με αποτέλεσμα να τις απενεργοποιήσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα ποντίκια δεν επέδειξαν αποστροφή για τον συγκεκριμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πάντως, ο Γι Μινγκ προειδοποίησε ότι οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους. Παράλληλα τόνισε ότι απομένει να φανεί αν υπάρχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στη διαγραφή αναμνήσεων.

Αυτό τον μήνα Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το εργαλείο Crisp σε άνθρωπο, σε κλινική δοκιμή για την αφαίρεση μεταλλάξεων που προκαλούν τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Τech & Science
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM