O Μοράλες ζήτησε και έλαβε άσυλο στο Μεξικό

O Μοράλες ζήτησε και έλαβε άσυλο στο Μεξικό Facebook Twitter
1

Στο Μεξικό ζήτησε πολιτικό άσυλο ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής.

Η είδηση έγινε γνωστή ενώ την Κυριακή, ο Μοράλες διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει φύγει από τη χώρα. «Δεν έχω κανέναν λόγο να δραπετεύσω. Θέλω να ξέρει ο λαός ότι δεν έκλεψα τίποτα από κανέναν», τόνισε, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σπίτι του Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα λεηλατήθηκε ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πού βρίσκεται σήμερα ο παραιτηθείς πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα. Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχε ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Η παραίτηση Μοράλες δεν καταλαγιάζει την οργή

 

Η παραίτηση του Έβο Μοράλες φαίνεται πως δεν ήταν ικανή να αποκλιμακώσει την ένταση στη Βολιβία. Διαδηλωτές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα σήμερα σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά τις εξελίξεις.

Λεηλασίες και πυρκαγιές αναφέρθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στην πρωτεύουσα Λα Πας. Ελάχιστοι στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Todo Noticias. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες», από τη βία, δήλωσε στην τηλεόραση ένας νεαρός άνδρας που φύλαγε ένα οδόφραγμα.

Οι διαδηλωτές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια σε υποστηρικτές του Μοράλες, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Το κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε σήμερα την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μοράλες, αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέα και οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής, δηλαδή οι επόμενοι στη σειρά που αναλαμβάνουν σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Περίπου 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, κυβερνήτες, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του εκλογοδικείου. Εκτιμάται ότι την προεδρία θα αναλάβει η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Μοράλες ότι βύθισε τη Βολιβία στο χάος.Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ο κατά τον κ. Τσίπρα έχων "κοινές αξίες και κοινά ιδανικά" με αυτόν Πρόεδρος της Βολιβίας, παραιτήθηκε και εγκαταλείπει ..."επαναστατικά μαχόμενος" την χώρα του, ζητώντας πολιτικό άσυλο στο Μεξικό. Τόσο σοβαρός πατριώτης.Προφανώς, ο λαός - σοφός όποτε συμφέρει τους πολιτικούς παντού και πάντα - της Βολιβίας, δεν έχει τα ίδια ιδανικά και αξίες με τον Πρόεδρό του (που κατηγορείται από αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέχρι γενική κυβερνητική διαφθορά). Για να μην ξεχνάμε τα πρότυπα των ΣΥΡΙΖΑίων, που ευτυχώς ο ελληνικός λαός πρόλαβε να τους αφαιρέσει την εξουσία δημοκρατικά, πριν φτάσουμε σε ανάλογες καταστάσεις. Και μακάρι να μην τους ξαναδώσει την ευκαιρία διακυβέρνησης, αφού τόσο ωμά, κυνικά και με ελαφρότητα μεταπήδησαν από την Ανατολή στη Δύση. Και να επαγρυπνούμε πάντα - απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα -, που δίνουν στην πράξη δείγματα "δημοκρατίας" για λίγους, εντελώς αντίθετα με τα "ιδανικά και τις αξίες" που επικαλούνταν, πριν τους δώσουν την εξουσία οι πολλοί.