Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία

Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία Facebook Twitter
4

Βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter από την κορυφαία θρησκευτική αρχή της Τουρκίας για να προειδοποιήσει τον εθισμό των κινητών τηλεφώνων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κατηγορείται για σεξισμό, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση για την ισότητα των φύλων.

Το βίντεο από το όργανο της Προεδρίας για τα θρησκευτικά θέματα (Diyanet), που κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου, δείχνει μια γυναίκα που σερβίρει τσάι στον σύζυγό της, ο οποίος κοιτάζει το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να την προσέχει. Έπειτα του φέρνει επίσης δύο κομμάτια κέικ και εκείνος εξακολουθεί να αγνοεί την παρουσία της. Αφού κάθισε σε έναν καναπέ δίπλα στον σύζυγό της, η γυναίκα παίρνει το κινητό της και του γράφει: «Μακάρι να έδινες περισσότερη προσοχή στη σύζυγό σου!». Στη συνέχεια ο άντρας σηκώνεται και κάθεται δίπλα της και μοιράζεται μαζί της το κέικ.

Το βίντεο προκάλεσε οργή στα social media σχετικά με την απεικόνιση του ρόλου των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στη θέση 130 από τις 149 χώρες στην Έκθεση για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

«Η γυναίκα φέρνει το τσάι, η γυναίκα φέρνει το κέικ, πότε θα τελειώνουμε με αυτά τα στερεότυπα μοντέλα;" Ειδικά σε αυτή την εποχή ... Έχουμε 2019», σχολίασε η δημοσιογράφος Menekse Tokyay. «Κατά την άποψή μου, το πιο άσχημο εδώ εδώ δεν είναι μόνο ότι ο άνθρωπος κοιτά συνεχώς το τηλέφωνό του, αλλά και ότι έχει τη γυναίκα να τον υπηρετεί συνεχώς», αναφέρει άλλο σχόλιο.

Η βραβευμένη με Booker Τουρκάλα συγγραφέας Elif Shafak, κάλεσε με παρέμβασή της τις γυναίκες να απορρίψουν το μήνυμα και είπε πως «οι γυναίκες δεν είναι οικιακές σκλάβες». Φεμινιστική οργάνωση άλλαξε το μήνυμα του βίντεο και έγραψε «Μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας. Να πάτε να βάλετε μόνοι σας τσάι». 

Ωστόσο οι συντηρητικοί κύκλοι και το περιβάλλον του Ερντογάν υπερασπίστηκαν το βίντεο καθώς θεωρούν ότι προάγει την παραδοσιακή οικογένεια. Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Hilal Kaplan επιτέθηκε στους επικριτές του βίντεο, λέγοντας ότι ο φεμινισμός δεν πρέπει να υποβιβάζει τις γυναίκες που επέλεξαν να είναι παραδοσιακές νοικοκυρές.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία Πηγή: www.lifo.grΕνώ το φακιόλι με την μαντήλα και η κουρτίνα που 'χει για φόρεμα είναι ΟΚ;Δεν είμαι υπέρ του ξεβρακώματος (η κάθε μία ας ντυθει όπως γουστάρει) αλλά αυτό και αν είναι σεξισμός.