ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Θάνου για ασφαλιστικά μέτρα

ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Θάνου για ασφαλιστικά μέτρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της Βασιλικής Θάνου, για το «πάγωμα» της διαδικασίας παύσης της από τον προεδρικό θώκο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Η αίτηση απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου, Μιχάλη Πικραμένο. Στις 14 Αυγούστου, η κα Θάνου είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Άννα Νάκου, καθώς μετά την μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα ασυμβίβαστα στη Βουλή, δρομολογήθηκε η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα. 

Από κοινού είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ, ζητώντας να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσής τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν. Παράλληλα έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.


Ακόμη, έχουν υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσης τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτησή ακύρωσής θα συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι το ασυμβίβαστο που θεσπίστηκε με τον ν.4623/2019 «βρίθει» παραβάσεων και ειδικότερα:

-Παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.
-Παραβιάζει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της προέδρου και της αντιπροέδρου λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας τους κατ' ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου.

Η κα Θάνου είχε επικαλεστεί και την «αρχή της συνέχειας λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους», που κατά την ίδια προϋποθέτει την «διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής».

Όπως όμως έγινε γνωστό, ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος ανακοίνωσε την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Υπενθυμίζεται - και προς κάποιους νομικούς, που έσπευσαν να εστιάσουν εμφαντικά και αποκλειστικά σε νομικές λεπτομέρειες περί το αίτημα της κ. Θάνου -, ότι για τον μέσο πολίτη, "το νόμιμιο ΔΕΝ είναι και ηθικό πάντα" (για την περίπτωση που δικαιωθεί η κ. Θάνου).Είναι λοιπόν και θέμα επιλογής του καθένα - και πολιτικής επιλογής στην συγκεκριμένη περίπτωση -, το ηθικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα που τον χαρακτηρίζει.Γιατί, η ίδια η κ.Θάνου είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, ότι είναι ασυμβίβαστο να τοποθετηθεί ανώτατος δικαστικός μετά την συνταξιοδότησή του, σε ΕΜΜΙΣΘΗ θέση Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής.Αν από τότε - λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ - μέχρι τώρα, "προέκυψαν" οι νομικές προϋποθέσεις - "αν" λέμε, δεν είμαστε νομικοί -, οκ μεν, αλλά δικαιούμεθα να κρίνουμε ότι η επί ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευση αυτή αξιολογείται ΗΘΙΚΑ, μετά την ανοικτή υποστήριξη και συνεργασία της κ. Θάνου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία σε αυτή την ηλικία διεκδικεί σημαντική θέση με σαφέστατο πολιτικό προσανατολισμό και σκοπό, άσχετα με τις οικονομικές απολαβές φαντάζομαι.