ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα

Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα Facebook Twitter
EPA
1

Ένας άνδρας από τη Συρία, αφοσιώθηκε στη διάσωση των γατιών, ψάχνοντας στα χαλάσματα της βομβαρδισμένης του πόλης για τραυματισμένα κατοικίδια που, μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, λίγοι σκέφτονται.

Όταν σταματούν οι βομβαρδισμοί ο Μοχάμεντ Αλάα αλ Ντζαλίλ βγαίνει από την κρυψώνα του. Πρέπει να προσέχει πού βάζει τα πόδια του στα ερείπια των σπιτιών, στην περιοχή δράσης των ανταρτών γύρω από την πόλη Ιντλίμπ. Ο 44χρονος ανήκει στους διασώστες. Κάτω από τα χαλάσματα, αναζητά ίχνη ζωής. Σε αυτήν την ειδική αποστολή ψάχνει για τρομαγμένες και πληγωμένες γάτες. 


«Όταν έπεφταν οι λιγότερες βόμβες»
Τους περασμένους μήνες, όπως διηγείται ο ίδιος, ξεκινούσε πολύ πρωί, ανάμεσα στις 5 και στις 7, διότι τότε έπεφταν λιγότερες βόμβες και χειροβομβίδες. Από τα νότια της περιοχής του Ιντλίμπ, μετέφερε δεκάδες ζώα στα βόρεια, που ήταν πιο ήσυχα, σε ένα από τα δύο κέντρα για αδέσποτες γάτες. Εκεί τα φρόντιζε και τα τάιζε. Ορισμένα παρέμεναν, άλλα έφευγαν. Ανάμεσα στα ζώα που έσωζε ήταν και σκύλοι. «Από μικρό παιδί αγαπώ τις γάτες» λέει ο Αλάα, που το επάγγελμά του είναι οδηγός ασθενοφόρου.

Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα Facebook Twitter
EPA
Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα Facebook Twitter
EPA

«Από τους προγόνους μου διδάχθηκα ότι όποιος συμπονεί τους ζωντανούς οργανισμούς, συμπονεί και τα ζώα», λέει. Η πρώτη του επιχείρηση σωτηρίας ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο εμφύλιος στη Συρία ήταν ακόμη στην αρχή. Με το χρόνο γίνονταν όλο και πιο βίαιος.


Τότε ο Αλάα ζούσε στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που χτυπήθηκε κι αυτή από τον πόλεμο. Άρχισε να φροντίζει γάτες, που εγκατέλειπαν οι κάτοικοι και ζούσαν στο δρόμο. Στο χασάπη προμηθεύονταν κρέας που του περίσσευε και τάιζε τα ζώα. Ακολούθησε ρεπορτάζ για τη δράση του από ξένα ΜΜΕ και ξαφνικά άνοιξαν οι πόρτες για βοήθεια από όλον τον κόσμο. Έτσι έγινε γνωστός ως ο «γατάνθρωπος του Χαλεπίου». «Επειδή όλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, ακόμη και οι φίλοι μου, τώρα φίλοι μου είναι οι γάτες» είπε πριν από μήνες στο BBC.


Χορηγοί και εισπράξεις από βιβλίο
Στο Χαλέπι άνοιξε την πρώτη δομή για ζώα με το όνομα Ερνέστος. Ήταν το όνομα ιταλού φίλου μιας κυρίας που τον στηρίζει και που πέθανε. Όταν όμως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους από το τέλος του 2016 ανατολικά της πόλης, και αυτή η δομή καταστράφηκε και οι γάτες σκοτώθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Αλάα εγκατέλειψε κι αυτός το Χαλέπι, όπως και πολλοί Σύροι, για να γλυτώσει από τον κυβερνητικό στρατό, και πήγε στο Ιντλίμπ. «Κατάφερα από τις 170 γάτες, να πάρω μαζί μου τις 22 σε αυτοσχέδια κλουβιά», λέει. Όμως το Ιντλίμπ, μετά από πάνω από 8 χρόνια πολέμου, δεν ήταν ασφαλής τόπος. 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ως στόχο, να ανακαταλάβει όλη την νοτιοδυτική περιοχή της χώρας.


Τέλος Απριλίου οι στρατιώτες του Ασάντ με τη στήριξη των συμμάχων τους από τη Ρωσία, πέρασαν στην αντεπίθεση. Πόλεμος παντού. Ο Αλάα με τη βοήθεια χορηγών και των εισπράξεων ενός βιβλίου γύρω από τη δραστηριότητά του έστησε και πάλι μια δομή για γάτες, στην περιοχή Καφρ Νάχα. Στο μεταξύ εκεί έχει χτίσει ένα ορφανοτροφείο, παιδική χαρά και ένα κέντρο υγείας για παιδιά. «Οι μεγάλοι χαμένοι του πολέμου στη Συρία είναι τα παιδιά και τα ζώα» λέει. «Γι αυτό και θα συνεχίσω να τους προσφέρω τη βοήθειά μου».

Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα Facebook Twitter
EPA
Συρία: Σώζοντας γάτες στην εμπόλεμη ζώνη - Ο άνθρωπος που ψάχνει στα χαλάσματα Facebook Twitter
EPA

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια