Η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: Οι απαντήσεις για την οικονομία, την ήττα στις ευρωεκλογές και τον ποινικό κώδικα

Η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: Οι απαντήσεις για την οικονομία, την ήττα στις ευρωεκλογές και τον ποινικό κώδικα Facebook Twitter
5

Μία μακροσκελή και εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι «εκρηκτικές αντιπαραθέσεις» με τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά. 

Σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κανάλι στις 25 Ιουλίου του 2018, δύο 24ωρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τους τελευταίους 12 μήνες την επικαιρότητα: από τη διαχείριση της καταστροφής και την ήττα στις ευρωεκλογές, μέχρι τη φωτογραφία σε κότερο και τις αλλαγές στην δικαστική εξουσία και τον ποινικό κώδικα. 

Οικονομία

-«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις»

-«Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα»

-«Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε ο πρωθυπουργός

-«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία»

-«Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισεκατομμύριο ευρώ και το 2014 ήταν στα 178 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισεκατομμύρια»

Για την ήττα στις ευρωεκλογές

-Εκφράστηκε «η δυσαρέσκεια και η κόπωση του εκλογικού κόμματος»

-«Ήταν μία διαφορά που δεν είχαμε εκτιμήσει»

-«Οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε»

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει «πολύ δύσκολα» 4μισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%

-Τα αποτελέσματα αυτά κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ «στα ισχυρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη» και κατά τον πρωθυπουργό το κόμμα του είναι η κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα

Για τις εθνικές εκλογές

-«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση»

-Κατά τον πρωθυπουργό οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε πολιτικά σχήματα που στο παρελθόν έχουν οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή

Για τους νεκρούς στο Μάτι και τη live ενημέρωσή του

-«Δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα νεκροί (...) Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό (...) Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ήταν μεγάλη».

-«Δεν είχα εικόνα αν υπήρξε εκκένωση» (σ.σ όταν επέστρεφε εσπευσμένα από το Μόσταρ με αεροπλάνο)

-«Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση (...) δεν ήξερα αν ήταν live σύνδεση».

-«Το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που εισπνέοντας αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους»

-«Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα. Όταν έφυγε η κάμερα (...) μου λένε "Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς"»

 

Για τον νέο ποινικό κώδικα

-Κατηγόρησε τον ΣΚΑΪ ότι δημιουργεί «ψευδή εντύπωση πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπιμότητα (...) σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της τρομοκρατίας»

-"Fake news" με «την ψευδαίσθηση ότι θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα»

-«Ο ποινικός κώδικας φτιάχτηκε από μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν έγκριτοι νομικοί που κάθε άλλο παρά ΣΥΡΙΖΑ είναι»

-Το ελάχιστο όριο τέλεσης κάθειρξης για να υπάρξει απόλυση αυξάνεται στα 25 χρόνια 

-«Επί έξι μήνες που ήταν σε δημόσια διαβούλευση ο κώδικας δεν ακούσαμε κριτική, οι βολές άρχισαν προεκλογικά», αιχμές για σκοπιμότητα

Για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών
-«Υπήρξε πατριδοκαπηλία. Διχάστηκε η Ελλάδα»

-Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΣΚΑΪ πως «οργάνωσαν προπαγάνδα« ότι «ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία, ενώ το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005»

-«Όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία δύσκολη που αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, δεχθήκαμε επίθεση».

-«Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία»

-«Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη».
-«Είχαμε την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση»

Για την υπόθεση Novartis

-«Πιστεύω ότι τρία ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου και το πάρτι στο χώρο της υγείας»

-«Υπάρχει "δρόμος" μπροστά»

-Κατά τον πρωθυπουργό, δεν είναι μόνο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο αλλά και ηθικό που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα

-«Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο»

Για τις διακοπές στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου

-«Κάθε πολιτικός και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί ένα Σαββατοκύριακο με ηρεμία, με την οικογένειά του και με τα παιδιά του».

-«Το σκάφος ανήκε σε συνεργάτιδά μου»

-«Δεν ήταν μυστικές διακοπές (...)  Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου.

-«Ο άνδρας της κυρίας Παναγοπούλου είχε αυτή την οικονομική δυνατότητα - Δεν την απέκτησε ούτε μέσα από την πολιτική εξουσία ούτε με τη δική μου εύνοια». 

Για το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ

-«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν είναι ξεχασμένα, αλλά είναι περασμένα»

-Υπάρχουν δημοσιογράφοι του καναλιού «που στερούν το κύρος της αντικειμενικότητας» από τον σταθμό

-Ο ΣΚΑΪ είχε ξεπεράσει τα όρια

«Υπερβήκατε τα όρια», σχολίασε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο τρομοκρατικό χτύπημα στον σταθμό. «Το σημείο 

-Κατά τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια»

Για τις αλλαγές στην εξουσία της Δικαιοσύνης και τη στάση του ΠτΔ

-Η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και το νόμο

-«Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου»

-Η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών

-«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε (...) Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης»

 
Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ειδικά πάντως για τον Ποινικό Κώδικα, "ξέφυγε" ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι αλλαγές έγιναν από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών.Αδυναμία των δημοσιογράφων που δεν επανήλθαν, ρωτώντας αν το όριο των 17 χρόνων - και όχι π.χ. των 15 ή των 20 -, το έθεσε η επιτροπή και ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.Γιατί, όλοι συνδέουν τα 17 χρόνια με την 17Ν, αφού φέτος συμπληρώνονται 17 χρόνια από την σύλληψή των μελών της και - επομένως -, συμπλήρωση των προβλεπόμενων ετών φυλάκισης, ώστε να δικαιούνται να ζητήσουν υπό όρους αποφυλάκιση.
Σημασία δεν έχει τι απάντησε ο Τσίπρας, αλλά αν κέρδισε εντυπώσεις.Ναμίζω του αφέθηκαν περιθώρια, η συζήτηση πλατίαζε, χανόταν χρόνος και τελικά έλεγε όσα ήθελε εκείνος να πει.Με την γνωστή δε λεκτική επιθετικότητα και το πολιτικό θράσος που τον διακρίνει, δεν δίστασε μέχρι και να "τη βγει" στην Κοσιώνη, αμφισβητώντσς την αντικειμενικότητά της, λόγω γάμου με Μπακογιάννη. Η δε αντίδραση της Κοσιώνη, ήταν μάλλον χλιαρή. Νομίζω τελικά δεν στριμώχτηκε όσο εθεωρείτο πιθανό να γίνει αυτό.
Βρε φίλε, ενταξει. Θες να την πεις στον Τσιπρα. Αντε καντο αλλά μην ξεφευγεις διοτι αυτο που ειπες τωρα ουτε εσυ το πιστευεις πραγματικα! Εαν ναι, τι να πω, είναι ωραιο να εχεις παιδικη αφέλεια. Θες να πεις δηλαδη οτι η συγκεκριμενη ΝΥΦΗ στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ θα ειναι αντικειμενικη???? Ότι ο Τσιπρας λαθος νομισε? Με τιποτα! Και εκεινη δεν ηταν και ποτέ αντικειμενικη. Τα υπόλοιπα σωστά, δεν καταφεραν οι δυο τους να του την βγουν. Εξ ου και ο Μητσοτακης εκανε τον κινεζο στα περι debate μαζι του, δεν τοχει. Στη Βουλη ετρωγε παντα γκολ. Οποτε σου λεει, γιατι να διαταραξω τα (σχεδόν) σιγουρα ποσοστά της 7ης Ιουλιου μου;
Anonymous 02.31'Δεν καταλάβατε καλά, ούτε εσείς ούτε το "Κουφάρι".Πουθενά δεν λέω ότι η Κοσιώνη είναι αντικειμενική. Μόλις χθες δε, σε σχόλιό μου για την συνέντευξη Κατρούγκαλου στον ΣΚΑΪ, έγραψα να μην υποκρίνονται ότι είναι αντικειμενικοί.Αυτό που επισημαίνω είναι ότι, ο Τσίπρας ΑΝΕΦΕΡΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗ για να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητά της και ΝΑ ΚΕΡΔΊΣΕΙ ΕΤΣΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΞΥΝΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ (και από ό, τι φαίνεται κάποιοι "τσίμπησαν" - όπως το "Κουφάρι"). Δεν ήταν αρκετό ότι ούτως ή άλλως εργαζοταν στο "βοθροκάναλο". ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Επειδή, επίσης, η Κοσιώνη ήταν αντιπολιτευτική και ΠΡΙΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.Κατανοητό το μεγάλο πολιτικό θράσος ;Άσε που, όποιος "κόπτεται" για αντικειμενικότητα, πριν κατηγορήσει τους άλλους, προσέχει να έχει ο ίδιος καθαρή την φωλιά του, ώστε να γίνει πιστευτός. Μην αρχίσουμε να γράφουμε πόσοι δημοσιογράφοι γράφουν ή μιλούν ή παρουσιάζουν εκπομπές - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΤ - μονομερώς και με 1000 υπέρ ΣΥΡΙΖΑ... Οπότε και τελικά (κύριε/κυρία πολιτικέ), ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ !Όπως π.χ. όλα αυτά τα φαιδρά για το Μάτι, που μόνο σε όσους θεωρείς ηλίθιους τα λες και δεν ντρέπεσαι !