Τεχεράνη: H αστυνομία έκλεισε εκατοντάδες καφέ που «προσέβαλλαν την ισλαμική ηθική»

Τεχεράνη: H αστυνομία έκλεισε εκατοντάδες καφέ που «προσέβαλλαν την ισλαμική ηθική» Facebook Twitter
2

Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε 547 εστιατόρια και καφέ στην Τεχεράνη για λόγους προσβολής της «ισλαμικής ηθικής».

Οι δυνάμεις της τάξης «ασχολήθηκαν με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ που παραβιάζουν την ηθική και ... 547 καταστήματα έκλεισαν, ενώ 11 παραβάτες συνελήφθησαν», δήλωσε ο στρατηγός Χοσέιν Ραχιμί, διοικητής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, το κλείσιμο των καταστημάτων έγινε κατά το τελευταίο δεκαήμερο στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση της «μη συμμορφούμενης διαφήμισης στο Διαδίκτυο», της χρήσης «παράνομης μουσικής» και της προτροπής στην «ακολασία».

«Η αστυνομία παρακολουθεί διαρκώς την τήρηση των ισλαμικών κανόνων και αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες αποστολές της», δήλωσε ο στρατηγός Ραχιμί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εθνικής αστυνομίας.

Ένδειξη της προσοχής που προσδίδουν οι αρχές σε αυτά τα θέματα, το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, που ελέγχεται από τη δικαστική αρχή, ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός ειδικού αριθμού που θα επιτρέπει στους Ιρανούς που επιθυμούν να καταγγείλουν, με ένα απλό sms, τις «ανήθικες πράξεις» που διαπράττονται σε δημόσιο χώρο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Μοχαμάντ Μεχντί Χατζμοχαμαντί, πρόεδρο ενός "δικαστηρίου καθοδήγησης", αρμόδιου να δικάζει στην Τεχεράνη "τα πολιτιστικά εγκλήματα όπως και την ηθική και κοινωνική διαφθορά".

«Οι πολίτες θα ήθελαν να αναφέρουν εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν", δήλωσε ο δικαστής στο Mizan, "αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την εξέταση των κρουσμάτων που αφορούν δημόσιες ανήθικες πράξεις».

Όσοι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιθυμούν, μπορούν επίσης να αναφέρουν περιπτώσεις γυναικών των οποίων η μαντίλα έχει πέσει από το κεφάλι ενώ βρίσκονται μέσα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, περιπτώσεις ατόμων που οργανώνουν «μεικτές χορευτικές βραδιές» ή άλλων που «δημοσιεύουν ανήθικο περιεχόμενο στο Instagram», δήλωσε ο Χατζμοχαμαντί.

Το αλκοόλ και οι μικτές νύχτες απαγορεύονται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπου ο νόμος απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιο χώρο (κάτι που ισχύει και όταν επιβαίνουν σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο).

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καλεί τακτικά στην καταπολέμηση της «πολιτιστικής εισβολής», που αφορά από τη ροκ έως τον εκδυτικισμό των ηθών.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια