Βρετανία: Σε δίκη ο Μπόρις Τζόνσον για ψέματα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit

Βρετανία: Σε δίκη ο Μπόρις Τζόνσον για ψέματα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στην κοινή γνώμη σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με δικαστική απόφαση. 

Δικαστής του Δικαστηρίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο αποφάσισε ότι ο Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, πρέπει να απαντήσει σε μια προσφυγή ιδιώτη που τον κατηγορεί ότι διέπραξε τρία αδικήματα ανάρμοστης συμπεριφοράς δημόσιου αξιωματούχου. Αυτά σχετίζονται με ισχυρισμούς που έκανε ο Τζόνσον πριν και μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ήταν ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης.

«Στη διάρκεια και των δύο προαναφερόμενων περιόδων, ο εναγόμενος είπε κατ΄επανάληψη ψέματα και παραπλάνησε τη βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά το κόστος της παραμονής στην ΕΕ, δηλώνοντας ρητά, υποστηρίζοντας ή συμπεραίνοντας πως το κόστος της παραμονής στην ΕΕ ήταν 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», αναφέρεται στην προσφυγή εναντίον του Τζόνσον. Ο αριθμός 350 εκατομμύρια λίρες (400 εκατομμύρια ευρώ) ήταν ένα κεντρικό και αμφιλεγόμενο κομμάτι του μηνύματος "Take back control" (Να ανακτήσουμε τον έλεγχο) της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, το οποίο διακοσμούσε ένα λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας. Αντίπαλοι υποστήριξαν ότι ήταν σκόπιμα παραπλανητικό και στη συνέχεια συμβόλισε τις διαιρέσεις που προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Στη γραπτή απόφασή της η δικαστής Μάργκοτ Κόλμαν ανέφερε πως οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί και πως δεν τεκμηριώνει το γεγονός, όμως είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη. «Έχοντας λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες πείστηκα ότι πρέπει να εκδώσω την κλήτευση, όπως ζητήθηκε, για τα τρία αδικήματα όπως περιγράφονται», ανέφερε η Κόλμαν. «Αυτό σημαίνει πως ο εναγόμενος θα πρέπει να παραστεί στο δικαστήριο για προκαταρκτική ακρόαση και στη συνέχεια η υπόθεση θα σταλεί για εκδίκαση σε ανώτερο δικαστήριο». Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Κατήγορος είναι ο επιχειρηματίας Μάρκους Μπολ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Μπόρις Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλλε κάθε εβδομάδα 350 εκατομμύρια λίρες στις Βρυξέλλες. Θέλουν να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για σοβαρό παράπτωμα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. «Η δημοκρατία απαιτεί μια υπεύθυνη και έντιμη ηγεσία από τα άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου την περασμένη Πέμπτη ο δικηγόρος Λιούις Πάουερ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε έστειλε ούτε έδωσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», υπέδειξε. «Ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε ότι ο αριθμός αυτός ήταν ψευδής. Ωστόσο, επέλεξε να τον επαναλάβει ξανά και ξανά», είπε.

«Η κατηγορία δεν αφορά το Brexit», επισήμανε ο δικηγόρος, «όμως ο κ. Τζόνσον επέλεξε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit». Σε αιτήσεις που υπέβαλαν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του Τζόνσον ανέφεραν πως η αίτηση είναι ένα τέχνασμα, που υποβλήθηκε απλά και μόνο με πολιτικούς σκοπούς. «Αναφέρεται ότι τα φερόμενα ως γεγονότα δεν προσεγγίζουν τον ορισμό που πιστοποιεί την παραβίαση καθήκοντος», επιχειρηματολόγησε ο δικηγόρος του. «Καμία από τις πράξεις δεν έλαβε χώρα στη διάρκεια των άμεσων βουλευτικών ή δημαρχιακών καθηκόντων του κ. Τζόνσον, αλλά στη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Διεθνή / Ουκρανία: Οι γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Στο νέο τεύχος του Playboy Ουκρανίας, πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανάμεσά τους και δύο που έχασαν τα άκρα τους, ποζάρουν αποκαλύπτοντας τα σημάδια στο σώμα τους και την ιστορία τους
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατήγγειλε σε δική της ανακοίνωση ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου «προκάλεσε τον θάνατο ασθενών», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ–Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Διεθνή / ΗΠΑ–Κίνα: Ο «πόλεμος» του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Πώς η στρατηγική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2025 αναδιαμόρφωσε το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, κλυδώνισε τις αγορές και επανακαθόρισε τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια