Ανέπαφες κλοπές: Πορτοφολάδες με POS αφαιρούν 25ευρα από κάρτες

Ανέπαφες κλοπές: Πορτοφολάδες με POS αφαιρούν 25ευρα από κάρτες Facebook Twitter
8

Ένας νέος τρόπος ηλεκτρονικής κλοπής χρημάτων, που εκμεταλλεύεται τον μηχανισμό ανέπαφων συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, έχει θορυβήσει τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, κλέφτες εξοπλισμένοι με κρυμμένα POS, που είναι συνδεδεμένα σε λογαριασμούς του εξωτερικού, πλησιάζουν τα ανυποψίαστα θύματά τους σε πολυσύχναστα μέρη και αφαιρούν, εξ αποστάσεως, χρηματικά ποσά ύψους έως και 25 ευρώ. 

Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες συνωστισμού, οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματά τους συνήθως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό και τα λεωφορεία, και πλησιάζουν τα POS σε τσάντες και τσέπες όπου ελπίζουν να «αλιεύσουν», ηλεκτρονικά και ανέπαφα, μικροποσά έως 25 ευρώ για τα οποία δεν χρειάζεται πλέον pin κωδικός από τον κάτοχο της κάρτας. 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πάντως, στην χώρα μας δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κάποιο περιστατικό. 

Ωστόσο η ελληνική αστυνομία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για αυτή την προηγμένη μέθοδο κλοπής. 

 
Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Πολύ σωστά τα σχόλια των, AltReality και SKYHOOK47.Το όλο θέμα ξεκίνησε από ένα «άκυρο», ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open και αναπαράχθηκε άμεσα και έμμεσα από διάφορα sites, όταν ένας ειδικός πληροφορικής (ουσιαστικά υπάλληλος του Open είναι ο κύριος που μιλάει), εντός των εγκαταστάσεων του (Open), με φόντο τις ηλεκτρονικές του εγκαταστάσεις, παρουσίασε -και καλά- τον τρόπο που μας κλέβουν ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας την λειτουργία ανέπαφων συναλλαγών των χρεωστικών και πιστωτικών μας καρτών. Κάτι που δεν ισχύει με τον τρόπο που περιγράφει. Όχι πως δεν γίνεται, γίνεται!... Όμως όχι με αυτόν τον τρόπο που περιγράφει καθώς με αυτόν υπάρχουν ακριβέστατα, ηλεκτρονικά ίχνη που εύκολα οδηγούν στον ένοχο, εντός ή εκτός Ελλάδος.Το εν λόγω, τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Open:https://www.youtube.com/watch?v=LsaCiDPrMWEΥπάρχει άλλος τρόπος ηλεκτρονικής κλοπής χρησιμοποιώντας το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών των καρτών, όχι όμως με την χρήση ασύρματων POS. Υπάρχει διαφορετικό, ηλεκτρονικό, εξειδικευμένο σύστημα, αρκετά ακριβότερο, το οποίο, πάλι με την εξ αποστάσεως επαφή αντιγράφει τα δεδομένα της κάρτας της οποίας δημιουργείται μια δεύτερη κάρτα, κλώνος της πρώτης, με την οποία στην συνέχεια πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές με την επαφή της κάρτας και του POS του εκάστοτε καταστήματος, μέχρι 20-25 ευρώ. Από το όριο αυτό και επάνω, απαιτείται κωδικός PIN, τον οποίο ο κλέφτης δεν κατέχει... Βέβαια εάν οι συναλλαγές αυτές, των 20-25 ευρώ, επαναληφθούν σε διάφορα καταστήματα, το συνολικό ποσό αγορών μπορεί να φτάσει σε μεγάλο αριθμό!σ.σ.: Υπάρχουν ειδικές, εύκαμπτες θήκες, ακριβώς στο μέγεθος των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, στις οποίες τοποθετούμε τις κάρτες μας, οι οποίες προστατεύονται, μη επιτρέποντας την λειτουργία συναλλαγής με επαφή της κάρτας, επομένως και την υποκλοπή των στοιχείων της.http://www.safe-shop.gr/imagemagic.php?img=images/products/2017/12/skliri-thiki-pistwtikis-kartas-gia-prostasia-rfid-rfid-blockin-4.jpg&page=popuphttp://www.safe-shop.gr/images/products/2017/02/rfid-prostasia.jpg
Υπάρχουν θήκες ή πορτοφόλια που αποτρέπουν τέτοιες κλοπές. Παρόλα αυτά τα ανέπαφα χωρίς επίδειξη ταυτότητας είναι κατά την γνώμη μου λάθος καθώς ο καθένας μπορεί να ψωνίσει χωρίς την επίγνωση του άλλου. Είτε είναι συγγενικό πρόσωπο, είτε φίλος. Ναι μπορεί να το δεις μετά στην τράπεζα που πήγαν τα λεφτά αλλά δεν τα παίρνεις πίσω.
Για όσους χρησιμοποιούν υπηρεσίες e-baking και έχουν άμεση πρόσβαση στην κίνηση του λογαριασμού τους, καθώς επίσης υπάρχει και η δυνατότητα μέσω emails να ενημερώνεσαι από την τράπεζα για το πότε πραγματοποιείται συναλλαγή με την κάρτα σου (τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι κάποιο καιρό), μπορείς να παρέμβεις και να ζητήσεις τα χρήματα σου πίσω. Είναι κάτι περισσότερο από ύποπτο, όταν είσαι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, αποδεικνύοντας πως δεν έχεις ταξιδέψει, παράλληλα να φαίνεται στον λογαριασμό σου αγορά σε διαφορετική χώρα, καθώς, βάσει νόμου, η χρήση ασύρματων POS εκτός των χωρών τους, ακόμη και αν βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής κοινότητας, απαγορεύεται.Πραγματικά, δεν νομίζω πως αυτή η λειτουργία ανέπαφης συναλλαγής εξυπηρετεί κάπου. Όπως φαίνεται και αποδεικνύεται, αποδείχτηκε επιζήμια. Καλό θα είναι να ακυρωθεί αυτή η υπηρεσία, με τις νέες κάρτες να μη την παρέχουν. Είναι τόσο απλό.Όσο αφορά την χρήση της κάρτας από διαφορετικό πρόσωπο του κατόχου της μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης έχει ενημερωθεί από τον κάτοχο της κάρτας για τον κωδικό PIN, παραδίδοντας του και επιτρέποντας του την χρήση της.Πολύ σωστά επισημαίνεις, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιδεικνύεται η αστυνομική ταυτότητα και όταν ο πελάτης δεν είναι ο νόμιμος κάτοχος της κάρτας να σημειώνονται τα στοιχεία του, ακόμη και αν πρόκειται για σύζυγο ή συγγενή πρώτου βαθμού.Σε περιπτώσεις που ο μη νόμιμος κάτοχος, ακόμη και ο νόμιμος, δεν επιδεικνύει ταυτότητα, με ή χωρίς δικαιολογία (ας πούμε ότι την ξέχασε και δεν την έχει μαζί του), η κάρτα να κρατείται από το κατάστημα και να ενημερώνεται άμεσα η τράπεζα.Προσωπικά προτιμώ αυτή την, έστω, χρονοβόρα διαδικασία, παρά να αντιληφθώ εκ των υστέρων πως έπεσα θύμα κλοπής.
Μέχρι ένα ποσό δεν χρειάζεται ΡΙΝ. Και γενικά είναι εύχρηστο εργαλείο αλλά πάντα με απαραίτητη ασφάλεια.Η Σουηδία ήδη καταργεί σιγά σιγά τα μετρητά.
Εννοείται ότι τα χρήματα δεν καταλήγουν σε ελληνική τράπεζα ή λογαριασμό.Με τις δεκάδες ανεξέλεγκτες βαλκανικές τράπεζες δεν βγάζεις άκρη.Αρκεί να γνωρίζεις ένα "βρώμικό" υπάλληλό στα Σκόπια ή στη Σόφια και η δουλειά γίνεται.
Αδικαιολόγητη κινδυνολογία...Οι "συναλλαγές" αυτού του είδους αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία εύκολα μπορούν να ακολουθήσουν τόσο οι κάτοχοι των καρτών όσο και οι αρχές.Εξάλλου φαίνεται και στο ίδιο το άρθρο ότι ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στη χώρα μας αλλά ούτε και στο εξωτερικό όπως φαίνεται και στο παρακάτω link που υπάρχει ήδη από το 2016 η πιθανότητα κάποιου να πέσει θύμα αυτού του είδους κλοπής είναι πολύ μικρή...https://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/don-t-panic-no-one-is-scanning-your-contactless-card-through-your-pocket-1315231
Συμφωνώ. Παρόλα αυτά, όταν παίρνεις 25€ επί 100, μαζεύεις ένα σημαντικό ποσό το οποίο αν θες το ξοδεύεις άμεσα. Αν κάνεις αγορά ή βγάλεις τα λεφτά πως θα τα ζητήσει πίσω ο κάτοχος; Και με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι τον κλέψανε ενώ έκανε εσκεμμένη αγορά.Γενικά τα ανέπαφα είναι επικίνδυνα αν δεν προσέχεις.
Με την ανέπαφη χρέωση πιστωτικής κάρτας ο κλέφτης δίνει τα στοιχεία της επιχείρησης του στο θύμα, μέσω του λογαριασμού. Η επώνυμη κλοπή 25€ δεν μου ακούγεται ρεαλιστικό σενάριο.