Τζαμίλα Τζαμίλ: Ο Λάγκερφελντ ήταν αδίστακτος, μισογύνης και φοβικός με τους υπέρβαρους

Τζαμίλα Τζαμίλ: Ο Λάγκερφελντ ήταν αδίστακτος, μισογύνης και φοβικός με τους υπέρβαρους Facebook Twitter
EPA
2

Εν μέσω αμέτρητων διθυράμβων για την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Καρλ Λάγκερφελντ, άνθρωποι της μόδας και της τέχνης, όπως η ηθοποιός Τζαμίλα Τζαμίλ, θυμούνται περιστατικά μισογυνισμού και τις σκληρές απόψεις του Γερμανού σχεδιαστή.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Τζαμίλ τόνισε ότι ο διευθυντής του οίκου μόδας Chanel, που πέθανε χθες σε ηλικία 85 ετών, είχε υιοθετήσει μια «κακοποιητική ρητορική». 

«Ένας αδίστακτος, μισογύνης, φοβικός με τους υπέρβαρους ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται σε όλο το διαδίκτυο ως ο άγιος που έφυγε νωρίς. Ταλαντούχος σίγουρα, αλλά όχι ο καλύτερος άνθρωπος», έγραψε η ηθοποιός για τον Γερμανό σχεδιαστή, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της προσωπική φίλης του Λάγκερφελντ, τραγουδίστριας και ηθοποιού, Κάρα Ντελεβίν. 

Η στιχομυθία με την Ντελεβίν

H Ντελεβίν που υπήρξε στο παρελθόν μούσα του Λάγκερφελντ και στενή του φίλη, αντέδρασε στη σκληρή κριτική της ηθοποιού για τον εκλιπόντα, προτρέποντάς την Τζαμίλ να «προχωρήσει με οδηγό την αγάπη». Η Τζαμίλ έδειξε ωστόσο να μην υποχωρεί, απαντώντας στο διάσημο μοντέλο πως ο σχεδιαστής «πλήγωσε πολλούς ανθρώπους». 

 

«Λυπάμαι πολύ που οποιοσδήποτε είχε πληγωθεί και δεν συναινώ σε αυτό. Αλλά είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς να πληγώσεις ανθρώπους. Δεν ήταν άγιος, ήταν άνθρωπος όπως όλοι μας που έκανε λάθη και θα έπρεπε όλοι να έχουμε την ευκαιρία να μας συγχωρέσουν για αυτά», απάντησε η Ντελεβίν. 

«Μα, Κάρα, τα απάνθρωπα λόγια του δεν είχαν ως αποδέκτη εσένα, επειδή είσαι αδύνατη, λευκή και υπέρμετρα προνομιούχα», απάντησε η ηθοποιός του "The Good Place" στο 27χρονο μοντέλο. «Δεν μπορείς να αισθανθείς πόνο από την κακή του συμπεριφορά. Δεν είναι ποτέ η κατάλληλη ώρα για να μιλήσει κανείς για αυτό, αλήθεια. Τόση δόξα για κάποιον που "χτυπούσε" συστηματικά», πρόσθεσε η ηθοποιός. 

«Δεν μπορούμε να διαγράψουμε δεκαετίας κακοποιητικής ρητορικής σε βάρος μειονοτήτων, λέγοντας πως "ήταν άνθρωπος και έκανε λάθη". Το να κάνει κανείς ένα αστείο μία φορά και να ζητήσει συγγνώμη είναι πολύ διαφορετικό από το να επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά ξανά και ξανά, παρά την δημόσια κατακραυγή. Λυπάμαι που μιλώ άσχημα για κάποιον που αγαπάς».

Η Τζαμίλ τόνισε ακόμα η Ντελεβίν ίσως να μην ήταν τόσο πρόθυμη να συγχωρήσει τον Λάγκερφελντ, αν ο σχεδιαστής ήταν «διαβόητα και άγρια ομοφοβικός», καθώς μοντέλο έχει ανοικτά μιλήσει για τη σεξουαλικότητά της. 

Ωστόσο η Ντελεβίν επέμεινε πως ο Γερμανός σχεδιαστής δεν ήταν το πρόβλημα. «Έτσι όπως είναι ο κόσμος... και ο τρόπος που η βιομηχανία λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι ώρα για αλλαγή και συμφωνώ σε αυτό». 

Η Τζαμίλ απάντησε σε αυτό: «Είναι σαν να λέμε ότι ο Χάρβεϊ δεν ήταν το πρόβλημα αλλά το Χόλιγουντ. Όλοι είμαστε υπόλογοι για τη συμπεριφορά μας. Εγώ. Εσύ. Και πρέπει να σεβαστούμε και εκείνους που πληγώθηκαν, χωρίς να υποβαθμίζουμε κακεντρεχή λόγια από έναν πολύ ισχυρό άνδρα». 

Σε αυτό το σημείο η Ντελεβίν αντέδρασε, γράφοντας στην Τζαμίλ: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον Χάρβεϊ με τον Καρλ. Ειδικά σε μένα!» «Δεν συγκρίνω τις πράξεις τους», αποκρίθηκε η ηθοποιός. «Λέω ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε για εγκλήματα προσώπων τη βιομηχανία που δουλεύουν».

«Συμφωνώ, αλλά όσα λες, πρέπει να καταλάβεις ότι με στεναχωρούν βαθιά. Θρηνώ για την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν πολύ σημαντικός για μένα. Είναι πολύ σκληρό να κάνω αυτή τη συζήτηση χωρίς να εμπλακώ συναισθηματικά», απάντησε η Ντελεβίν. 

Η συζήτηση των δύο γυναικών πυροδότησε πληθώρα σχολίων και αντιδράσεων στο διαδίκτυο. 

Τα σχόλια που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Σε συνέντευξή του 2009, ο Λάγκερφελντ είχε πει πως «κανείς δεν θέλει να βλέπει μία γυναίκα με καμπύλες» και είχε αποκαλέσει την Αντέλ «κάπως πολύ παχιά». Το 2012, μιλώντας στο Metro είχε σημειώσει μεταξύ άλλων πως «κανείς δεν θέλει να δει την Ελλάδα να εξαφανίζεται, αλλά έχουν μερικές πολύ σιχαμερές συνήθειες εκεί, το ίδιο και η Ιταλία». 

Σε άλλη περίσταση είχε πει: «αν ήμουν γυναίκα στη Ρωσία θα ήμουν λεσβία, καθώς οι άνδρες είναι πολύ άσχημοι». 

Στο παρελθόν, ο Λάγκερφελντ είχε σχολιάσει αρνητικά και τη σιλουέτα της Κιμ Καρντάσιαν ενώ, σε συνέντευξή του το 2006 για το New York Magazine, είχε πει για την πριγκίπισσα Νταϊάνα πως ήταν «όμορφη και γλυκιά αλλά και ηλίθια».  

Πέρυσι, ο σχεδιαστής είχε επίσης σχολιάσει πως είχε κουραστεί με το κίνημα metoo και είχε κατηγορήσει τα μοντέλα που παραπονιούνται για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπή αγγίγματα στον χώρο της δουλειάς. 

«Είναι απίστευτο. Αν δεν θες να σου τραβάνε το παντελόνι, μη γίνεις μοντέλο! Γίνε μοναχή, υπάρχει πάντα μια θέση για σας στην αδελφότητα», είχε πει χαρακτηριστικά, προκαλώντας σωρεία επικρίσεων για τη στάση του απέναντι στην κακοποίηση γυναικών. 

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος ντόρος για έναν ζαμπλουτο άνθρωπο που πέθανε στα 85 του. Πεθαίνουν επιστήμονες και εφευρέτες που κάνουν την ζωή όλων μας καλύτερη, αδιαφορούμε.Πεθαίνουν σχεδιαστές μόδας, καταρρέει το ίντερνετ.