Ντμίτρι Γκλουχόφσκι: «Βλέπω 14χρονα παιδιά να νομίζουν ότι ο Στάλιν ήταν μια κουλ προσωπικότητα»

Ντμίτρι Γκλουχόφσκι: «Βλέπω 14χρονα παιδιά να νομίζουν ότι ο Στάλιν ήταν μια κουλ προσωπικότητα» Facebook Twitter
Ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Ρώσους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/LIFO
3

Ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, ένας από τους πιο πετυχημένους Ρώσους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αυτήν τη στιγμή, βρέθηκε για λίγες μέρες στη χώρα μας.


Έγινε διάσημος από τη σειρά «Μετρό 33» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη) που ξεκίνησε να γράφει στα 15 του. Αν και στην αρχή κανείς εκδότης δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά, αποφάσισε να ανεβάσει το βιβλίο στο Διαδίκτυο, όπου και έγινε viral. Από τότε, εκτός από παγκόσμια εκδοτική επιτυχία, έγινε η βάση για τα υπερεπιτυχημένα ομώνυμα βιντεοπαιχνίδια.


Πέρα, όμως, από τη συγγραφή, ο Γκλουχόφσκι έκανε για χρόνια πολιτικό ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά ρωσικά κανάλια. Μάλιστα, μία από τις επισκέψεις του στην Αθήνα ήταν με τη ρωσική δημοσιογραφική αποστολή που ακολούθησε τον Πούτιν όταν ήρθε εδώ το 2016.

Η Μόσχα, στην προσπάθειά της να χτίσει έναν τοίχο που θα μπορούσε να φτάσει στον ουρανό, είναι σίγουρα μια σύγχρονη Βαβυλώνα. Οπωσδήποτε με έχει επηρεάσει αυτή η μείξη αυτοκρατορικού στυλ που μιμείται το κλασικό, κονστρουκτιβισμού της δεκαετία του '20 και σταλινικού στυλ, που δανείστηκε το μεγαλύτερο μέρος του από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας η ματιά του πήρε φωτιά όταν αναφέρθηκε το όνομα των σπουδαίων αδελφών Στρουτγκάφσκι που έδρασαν στη Σοβιετική Ένωση και τον έμαθαν, όπως και όλους τους Ρώσους συγγραφείς που ακολούθησαν, «να χρησιμοποιούμε την επιστημονική φαντασία για να μιλήσουμε για σοβαρά πολιτικά θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά στα media ή τη mainstream λογοτεχνία.


Μέσα από την επιστημονική φαντασία και τις μεταφορές άγγιζαν πραγματικά σοβαρά κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα. Δεν επιτρεπόταν τότε να μιλήσουν για πολιτική. Μπορούσαν, όμως, να υπονοήσουν πολλά με τα βιβλία τους».


— Ζείτε στη Μόσχα αυτό το διάστημα; Πώς έχει επηρεάσει το έργο σας;

Ναι, αν και ταξιδεύω αρκετά συχνά. Η Μόσχα είναι μια τεράστια πόλη με συγκλονιστικά κτίρια και λεωφόρους με 5 λωρίδες για τα αυτοκίνητα. Είναι μια αυτοκρατορία που προκαλεί θαυμασμό, δέος και λατρεία σε όποιον την επισκέπτεται και περηφάνια στους κατοίκους της, κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της.


Γι' αυτό οι δικτάτορες λατρεύουν τόσο πολύ την αρχιτεκτονική. Ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του Χίτλερ π.χ. ήταν ο Albert Speer που αντλούσε έμπνευση από τον δωρικό ρυθμό της Ελλάδας.


Η Μόσχα, στην προσπάθειά της να χτίσει έναν τοίχο που θα μπορούσε να φτάσει στον ουρανό, είναι σίγουρα μια σύγχρονη Βαβυλώνα. Οπωσδήποτε με έχει επηρεάσει αυτή η μείξη αυτοκρατορικού στυλ που μιμείται το κλασικό, κονστρουκτιβισμού της δεκαετία του '20 και σταλινικού στυλ, που δανείστηκε το μεγαλύτερο μέρος του από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες.


Έχει κτίρια που μοιάζουν αρκετά με τα κτίρια της Chrysler στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι μεγαλύτερα επειδή σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν δίνεις δεκάρα για τους ανθρώπους, απλώς φτιάχνεις γιγαντιαίες οικοδομές για να εντυπωσιάσεις.


Από τη δεκαετία του '50 μέχρι τη δεκαετία του '70 ήθελαν απλώς να στεγάσουν κόσμο κι έτσι έχτιζαν ό,τι να 'ναι. Μετά τη δεκαετία του '90, οπότε και η ιδιωτική ιδιοκτησία νομιμοποιήθηκε ξανά, ο κόσμος μπόρεσε να χτίσει αυτό που ήθελε. Αυτό έγινε πολύ γρήγορα και είναι εμφανές.


Η Μόσχα είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ίσως ένας όγκος, αλλά μου αρέσει αυτή η μείξη του πιθανού και του απίθανου από εποχές, χώρους, κουλτούρες και αναφορές.


Από τη μία ο Λένιν είναι ακόμα σε ένα μαυσωλείο και από την άλλη, ό,τι και να συμβεί, έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να κρατούν εικόνες του τελευταίου αυτοκράτορα που έσφαξαν οι κομμουνιστές, σαν να ήταν άγιος.

Ντμίτρι Γκλουχόφσκι: «Βλέπω 14χρονα παιδιά να νομίζουν ότι ο Στάλιν ήταν μια κουλ προσωπικότητα» Facebook Twitter
Αυτό που επίσης με προβληματίζει είναι ότι βλέπεις εφήβους, 14χρονα παιδιά, που νομίζουν ότι ο Στάλιν είναι μια κουλ προσωπικότητα του παρελθόντος. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/LIFO


— Πόσο ζωντανά είναι τα φαντάσματα του σταλινικού παρελθόντος;

Το ξέρεις ότι ο Στάλιν ήταν κανίβαλος (γέλια). Οι Αρχές δεν τον δικαιολογούν ανοιχτά, αλλά το καταλαβαίνεις από τις τηλεοπτικές εκπομπές που ελέγχει η πολιτική διοίκηση της χώρας.


Τα talk shows είναι αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία ο σημαντικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χειραγωγήσεις την κοινή γνώμη, περισσότερο και από τις ειδήσεις.


Αυτές οι εκπομπές κάνουν μια απομίμηση συζήτησης που πάντοτε καταλήγει υπέρ του Πούτιν και αυτό γίνεται σε όλα τα κανάλια. Κάθε κανάλι έχει ένα σωρό εκπομπές που καταπιάνονται με τα ίδια θέματα, π.χ. με την Ουκρανία, τη Δύση, τους κατασκόπους, τα σκάνδαλα, τη διαφθορά.


Κάθε φορά σου δίνουν την αίσθηση ότι στη συζήτηση υπερισχύουν τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα, καθώς και η κυρίαρχη προπαγανδιστική άποψη. Τα άτομα που αντιπροσωπεύουν την αντίθετη γνώμη πάντοτε μοιάζουν αδύναμα και άχαρα. Έτσι, αυτές οι εκπομπές όχι απλώς δικαιολογούν τον Στάλιν, τον δοξάζουν κιόλας.


Υπάρχει το επιχείρημα ότι μετέτρεψε τη χώρα από ένα υπανάπτυκτο αγροτικό κράτος σε υπερδύναμη. Είναι ένα πολύ δημοφιλές επιχείρημα και φυσικά δεν συζητούν ποτέ την ενοχή του, ότι καταπίεσε εκατομμύρια ανθρώπους, ότι τους έκανε σκλάβους όποτε ήθελε, εργάτες.


Αυτό που επίσης με προβληματίζει είναι ότι βλέπεις εφήβους, 14χρονα παιδιά, που νομίζουν ότι ο Στάλιν είναι μια κουλ προσωπικότητα του παρελθόντος. Δεν καταλαβαίνουν τι κόστισε αυτή η κυριαρχία του στη χώρα τους και ίσως και στις οικογένειές τους. Απορρίπτουν την Ιστορία, αμφιβάλλουν, ή απλώς τη χλευάζουν.

— Πώς είναι να ζεις στη Ρωσία σήμερα;

Η διαβίωση γίνεται όλο και χειρότερη. Υπάρχει όλο και λιγότερη ελευθερία, περισσότερη προπαγάνδα και λιγότερα λεφτά. Ο Πούτιν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που ο ίδιος έφερε. Είναι στην εξουσία περίπου 20 χρόνια. Το καλύτερο που έκανε ήταν να μην επέμβει σε αυτήν και για 10 χρόνια η χώρα γνώρισε ανάπτυξη.


Βέβαια, ασχολούνταν με την εκμετάλλευση των κρατικών εταιρειών προς όφελος δικό του και των φίλων του. Η χώρα σταδιακά άρχισε να του ανήκει. Ο τομέας των συγκοινωνιών, της ενέργειας, τα media δεν ανήκουν μόνο στους ολιγαρχικούς που τον υποστηρίζουν αλλά και στους παιδικούς του φίλους. Οι ανίκανοι φίλοι του ελέγχουν τους πιο κρίσιμους τομείς αυτήν τη στιγμή κι έτσι τα πάντα έχουν πάει κατά διαόλου. Αν φύγει ο Πούτιν, πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί.

Ντμίτρι Γκλουχόφσκι: «Βλέπω 14χρονα παιδιά να νομίζουν ότι ο Στάλιν ήταν μια κουλ προσωπικότητα» Facebook Twitter
Η Μόσχα είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ίσως ένας όγκος, αλλά μου αρέσει αυτή η μείξη του πιθανού και του απίθανου από εποχές, χώρους, κουλτούρες και αναφορές. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/LIFO

— Δεν υπάρχει τίποτα να τον απομακρύνει;

Η πολιτική του στηρίζεται στο ένστικτο αυτοσυντήρησης: χτίζει ένα σύστημα στο οποίο τα πάντα εξαρτώνται από αυτόν και τους φίλους του, οι οποίοι του χρωστούν το γεγονός ότι είναι τόσο ψηλά. Παρά τα όσα λέει, συνεχίζει να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Υποστηρίζει ότι δεν θα αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά το κάνουν τα τσιράκια του αντ' αυτού, παρατείνοντας την προεδρική του θητεία για δύο ακόμα χρόνια.


Σήμερα πιστεύω ότι απλώς χαίρεται που είναι ο Πρόεδρος και δεν φαντάζεται ότι θα μπορούσε να αφήσει κάποια στιγμή αυτήν τη θέση. Στο μέλλον, με βάση το Σύνταγμα ή με υπόγειους τρόπους, θα δώσει στον εαυτό του μια θέση που θα του επιτρέπει να συνεχίζει να ελέγχει την κατάσταση. Η εξουσία είναι το μεγαλύτερο και πιο εθιστικό ναρκωτικό. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από αυτήν σπάνια ή με το ζόρι. Δεν βλέπω να ξεφορτωνόμαστε τον Πούτιν σύντομα.

Η εξουσία είναι το μεγαλύτερο και πιο εθιστικό ναρκωτικό. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από αυτήν σπάνια ή με το ζόρι. Δεν βλέπω να ξεφορτωνόμαστε τον Πούτιν σύντομα.

— Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς μια δυστοπική κατάσταση;

Όχι. Πιστεύω ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται με τον τρόπο του εκκρεμούς. Μια δράση φέρνει την αντίδραση και πάει λέγοντας, όπως έγινε και στη Γαλλική Επανάσταση, που έφερε τον Ναπολέοντα. Μετά την περίοδο της τρομοκρατίας, η τάξη έπρεπε να αποκατασταθεί. Δεν επρόκειτο για αποκατάσταση της παλιάς βασιλικής Γαλλίας με την απόλυτη καταπίεση αλλά για τη νέα της ενσάρκωση. Μια σύνθεση των δύο τάσεων: της απελευθέρωσης των ανθρώπων και της σκληρής καταπίεσης.


— Πώς βλέπετε όμως να εξελίσσονται τα πράγματα στη Δύση αυτήν τη στιγμή;

Η ταχύτατη φιλελευθεροποίηση της Δύσης και της αμερικανικής πολιτικής και η σχεδόν υστερική εξομοίωση των μειονοτήτων έτσι ώστε να καταργηθούν οι ανισότητες έστρεψε την προσοχή στους ομοφυλόφιλους, στους μαύρους, στις λεσβίες κ.α., ώστε να υπάρξει μια αναλογική εκπροσώπησή τους και να διορθωθεί η αδικία του παρελθόντος.


Αυτό φέρνει αλλεργία στην κυρίαρχη πλειοψηφία, του τύπου «Είναι αναγκαίο να συμβεί, αλλά πρέπει μαύροι ηθοποιοί να παίζουν τον Ρομπέν των Δασών;» Οι διανοούμενοι κατανοούν την αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο, οι rednecks της βιομηχανικής Αμερικής όμως όχι και αισθάνονται ότι μένουν απ' έξω.


Επομένως, εφόσον έχουν δημοκρατικό πολίτευμα, ψηφίζουν τον λαϊκιστή υποψήφιο επειδή τους υπόσχεται ότι θα το διορθώσει αυτό. Ο Τραμπ ήταν μια αντίδραση στον Ομπάμα. Έχεις έναν σούπερ φιλελεύθερο τύπο που είναι μαύρος και έναν πληθυσμό που δεν το καταλαβαίνει και τώρα έρχεται ένας ηλίθιος που θέλει να επαναφέρει τη χώρα στην εποχή του Νίξον.


Φυσικά, θα είναι τόσο απαίσιος που ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι αναγκαστικά καλύτερος κι έτσι θα ισορροπήσει κάπως η κατάσταση. Στην άλλη πλευρά, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ενώσει διά της βίας ανθρώπους που είναι διαφορετικοί σε όλα. Η αλήθεια δεν είναι μία όταν αναφέρεσαι σε τόσους ανθρώπους.


Προσωπικά, δεν βλέπω τίποτα επικίνδυνο στον Τραμπ. Νομίζω ότι η εσωτερική πολιτική συζήτηση των Αμερικανών πρέπει να στραφεί στον κόσμο που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ. Πρέπει να καταλάβουν για ποιον λόγο τον ψήφισαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Βιβλίο
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο. Η σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Εκ πρώτης όψεως, ανοίγοντας το άρθρο, νόμισα ότι η φωτογραφία είναι απο κάποιο ξεπεσμένο Σοβιέτ προάστιο. Μετά συνειδητοποίησα ότι είναι το "κουλ" Αθηναϊκό κέντρο.