Το Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες Άσκιν, Μουρού και Στρίκλαντ

Το Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες Άσκιν, Μουρού και Στρίκλαντ Facebook Twitter
1

Οι επιστήμονες Αρθουρ Άσκιν (ΗΠΑ), Ζεράρ Μουρού (Γαλλία) και Ντόνα Στρίκλαντ (Καναδάς) βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της Φυσικής των λέιζερ.

Η επιτροπή αναγνώρισε στους επιστήμονες την προσφορά τους και τη σημασία του έργου τους για τη Φυσική.

Οι τρεις ερευνητές χρησιμοποίησαν το φως για να δημιουργήσουν μικροσκοπικά «εργαλεία».

Με τη βοήθεια διατάξεων λέιζερ, ο δρ. Άσκιν κατάφερε να διαχειριστεί μικροσκοπικά αντικείμενα και ζωντανούς οργανισμούς ενώ η δρ. Στρίκαλντ και ο δρ. Μουρού ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή μέθοδο για την δημιουργία απειροστών οπτικών παλμών.

Το βραβείο νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Τα 500 χιλιάδες δολάρια θα λάβει ο δρ. Άσκιν για το έργο του, ενώ οι Μουρού και Στρίκλαντ θα μοιραστούν το υπόλοιπο μισό εκατομμύριο δολάρια. 

Η ανακοίνωση έγινε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Σόλνα της Σουηδίας. 

Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας ενώ την Παρασκευή θα γίνει γνωστός ο αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης. Θα ακολουθήσει το Νόμπελ για τις Οικονομικές Επιστήμες τη Δευτέρα. 

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας έχει αναβληθεί καθώς η επιτροπή που θα επέλεγε τον νικητή έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, κατάχρησης οικονομικών πόρων και επανειλημμένων διαρροών. 

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών μελών της επιτροπής και την παρέμβαση του ίδιου του βασιλιά της Σουηδίας. Το 2019, το βραβείο είναι πιθανό να δοθεί σε δύο συγγραφείς.

 
Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και μια γυναικα αναμεσα τους - να τα λεμε αυτα γιατι αποτελει κι απο μονο του ειδηση. Μαλλον φανηκε σαν μικρη λεπτομερεια για να μπει στον τιτλο της ειδησης , δυστυχως...