Από την Αφρική, στη Μόρια και τώρα στον Άρη Θεσσαλονίκης: Η ιστορία του Κρις Γουάμπα στο Reuters

Από την Αφρική, στη Μόρια και τώρα στον Άρη Θεσσαλονίκης: Η ιστορία του Κρις Γουάμπα στο Reuters Facebook Twitter
1

Ξέφυγε από την ανέχεια και τις αναταραχές στη Δημοκρατία του Κονγκό χωρίς να έχει τίποτα άλλο στην κατοχή του πέρα από μια μπάλα του μπάσκετ και μια αλλαξιά ρούχα. Τώρα, ο Κρις Γουάμπα, προπονείται με μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη πριν κλείσει καν τα 18 του χρόνια. 

Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του Reuters και της δημοσιογράφου Καρολίνα Ταγάρη, στον Κρις Γουάμπα. Έναν μετανάστη από την Αφρική που ήρθε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και πέρασε πολλούς μήνες στο κέντρο της Μόριας στη Λέσβο.

Αυτή τη στιγμή προπονείται με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης και περιμένει να εγκριθεί η αίτηση ασύλου που έχει κάνει. 

Έφυγε από το Κονγκό το 2015, όταν ξέσπασαν ταραχές στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ. Έφτασε στην Τουρκία μετά από μήνες, Από εκεί, τον Μάρτιο του 2016, μαζί με άλλους μετανάστες ,πλήρωσαν έναν διακινητή για να τους περάσει απέναντι.

Το σκάφος τους ναυάγησε, ο Γούαμπα αναγκάστηκε να πετάξει την αγαπημένη του μπάλα στη θάλασσα. Τελικά οι μετανάστες διασώθηκαν από το λιμενικό. Ο Γουάμπα, όπως και οι υπόλοιποι  ναυαγοί, μεταφέρθηκαν στη Μόρια, με τις γνωστές δύσκολες συνθήκες. «Το μέλλον του Γουάμπα φαινόταν ζοφερό, όμως η τεχνολογία άλλαξε τη ζωή του» αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

Ύστερα από μήνες παραμονής στη Λέσβο, ο Γουάμπα έφτιαξε ένα προφίλ στο Athlenda, μια εφαρμογή που ο ιδρυτής της , ο πρώην παίχτης της Εθνικής ομάδας Λάζαρος Παπαδόπουλος, περιγράφει ως ένα «LinkedIn για τους αθλητές», το οποίο φέρνει σε επαφή παίχτες, προπονητές, συλλόγους και κυνηγούς ταλέντων.

«Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή γιατί είδα το πάθος του. Και όταν βλέπω το ταλέντο και ένα παιδί που θα κάνει τα πάντα για να παίξει δε μπορώ παρά να συγκινηθώ» λέει ο Παπαδόπουλος στο Reuters. 

O Άρης τον εντόπισε και τον έφερε γρήγορα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό το μπάσκετ δεν είναι δημοφιλές. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς. Ο Γουάμπα , που στα 17 του έχει ύψος 2 μέτρα,  έκανε προπόνηση μόνος του με την βοήθεια βίντεο στα οποία πολλές φορές πρωταγωνιστούμε το είδωλο του ο Κέβιν Ντουράντ. Στη Μόρια πολλές φορές δεν πήγαινε στα γεύματα προκειμένου να προπονηθεί, ενώ μπορεί να έκανε και 20 χιλιόμετρα με τα πόδια για να βρει ένα γήπεδο μπάσκετ. 

Από τον Ιούνιο προπονείται με την επαγγελματική ομάδα του Άρη. Μιας και το νομικό του καθεστώς δεν έχει ξεκαθαριστεί δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στου αγώνες. «Είναι πολύ συνεργάσιμος, πολύ καλό παιδί και του αξίζει αυτή η ευκαιρία. Είμαστε ευχαριστημένοι που είναι μαζί μας» λέει στο Reuters ο προπονητής του Άρη Βαγγέλης Αγγέλου. Μάλιστα προσθέτει πως στο σύλλογο σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τον Γουάμπα ακόμα και με το στάτους του ξένου παίχτη.

Ο ίδιος ο Γουάμπα, που ζει σέ ένα μικρό δωμάτιο στη Θεσσαλονίκη, ονειρεύεται να παίξει μια μέρα στο NBA. «Προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος. Ίσως μια μέρα να μιλάνε για μένα» λέει.

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Η Γκόου Αχέντ Ιγκλς μέχρι χτες είχε κερδίσει εκτός έδρας μόνο τέσσερις φορές για το Κύπελλο Ιντερτότο - Τελευταία εκτός έδρας νίκη στις 2 Αυγούστου του 1969 εναντίον της Λουγκάνο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια