ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μυστικές συναντήσεις με στρατιωτικούς για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μυστικές συναντήσεις με στρατιωτικούς για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
6

Πώς η κυβέρνηση Τραμπ πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με στρατιωτικούς από τη Βενεζουέλα που είχαν στόχο την ανατροπή Μαδούρο, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Oι συναντήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και σε αυτές συζητήθηκαν τα σχέδιά για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με αμερικανικούς αξιωματούχους και έναν πρώην στρατιωτικό διοικητή της Βενεζουέλας που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η δημιουργία μυστικής ομάδας με θέμα τη σκευωρία πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για την Ουάσινγκτον, δεδομένης της μακράς ιστορίας μυστικών αμερικανικών παρεμβάσεων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Πολλοί στην περιοχή εξακολουθούν να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στήριξη προηγούμενων εξεγέρσεων σε χώρες όπως η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βραζιλία και η Χιλή.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε λεπτομερή ερωτήματα σχετικά με τις συνομιλίες, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος με όλους τους παράγοντες της Βενεζουέλας που επιδεικνύουν την επιθυμία για δημοκρατία προκειμένου να υπάρξει θετική αλλαγή σε μια χώρα που έχει υποστεί τόσα πολλά από τον Μαδούρο.

Ωστόσο, ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της Βενεζουέλας που συμμετείχαν στις μυστικές συνομιλίες βρίσκεται στον κατάλογο της αμερικανικής κυβέρνησης με διεφθαρμένους αξιωματούχους στη Βενεζουέλα, αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

Ο ίδιος και άλλα μέλη του σώματος ασφαλείας της Βενεζουέλας κατηγορήθηκαν από την Ουάσινγκτον για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, φυλακίσεων εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων, τραυματισμού χιλιάδων πολιτών, εμπορίας ναρκωτικών και συνεργασίας με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας ή FARC, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά από αρκετές συναντήσεις, τελικά αποφάσισαν να μην βοηθήσουν στο πραξικόπημα και διέκοψαν τις συναντήσεις. Αλλά, η προθυμία της διοίκησης του Τραμπ να συναντήσει αρκετές φορές στρατιωτικούς που σκοπεύουν να ανατρέψουν έναν πρόεδρο, πυροδοτεί νέα πολιτική ένταση στην περιοχή.

Οι ίδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Βενεζουέλας φέρονται να είχαν ζητήσει άμεση συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία απορρίφθηκε, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τελικά βρήκαν προθυμία στον Τραμπ. Σε μια σειρά συγκεκαλυμμένων συναντήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίστηκαν φέτος, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στην αμερικανική κυβέρνηση ότι αντιπροσώπευαν μερικές εκατοντάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Οι αξιωματικοί ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τους προμηθεύσουν κρυπτογραφημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αναφέροντας την ανάγκη για ασφαλή επικοινωνία, καθώς ανέπτυσσαν ένα σχέδιο για την εγκατάσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη λειτουργία της χώρας έως ότου γίνουν οι εκλογές.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει πως η ομάδα της Βενεζουέλας δεν ζήτησε στρατιωτική παρέμβαση ή εμπλοκή των ΗΠΑ στη χώρα, αλλά κυρίως τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στο σχέδιο κατά την εκπόνησή του.

Τον Αύγουστο του 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «στρατιωτική επιλογή» για τη Βενεζουέλα - μια δήλωση που επέσυρε καταδίκη από αμερικανούς συμμάχους στην περιοχή, αλλά ενθάρρυνε τους επαναστάτες στρατιωτικούς αξιωματικούς της Βενεζουέλας.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είχε δηλώσει τότε ο Τραμπ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», του απάντησε τότε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Φέτος το καλοκαίρι το Associated Press είχε αποκαλύψει πως ο αμερικανός πρόεδρος είχε πιο εκτενείς και επίμονες σκέψεις για εισβολή στη Βενεζουέλα όταν μιλούσε στους συνεργάτες του και πως οι στενοί ου σύμβουλοι πάσχιζαν να τον μεταπείσουν.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. 

Οι περισσότεροι λατινοαμερικανοί ηγέτες συμφωνούν ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, είναι ένας ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης που έχει καταστρέψει αποτελεσματικά την οικονομία της χώρας του.

Ο Μαδούρο υποστήριζε από καιρό ότι οι ιμπεριαλιστές της Ουάσινγκτον προσπαθούν να τον απομακρύνουν και οι μυστικές συνομιλίες αυτές θα του δώσουν νέο υλικό για να προβεί σε ακραίες κινήσεις.

«Αυτή η αποκάλυψη πρόκειται να σκάσει σαν βόμβα» στην περιοχή, δήλωσε ο Mari Carmen Aponte, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης που επιβλέπει τις λατινοαμερικανικές υποθέσεις κατά τους τελευταίους μήνες της διοίκησης του Ομπάμα.

Διεθνή
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Πλάκα έχει που τα συριζόπουλα--που περιμένουν τον 6ο Στόλο αυτές τις μέρες όπως η Βασούλα/Νόρα Βαλσάμη--ισχυρίζονται ότι ο κύριος Τραμπ είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους, τους "φονιάδες των λαών". Αντισυστημικός λέει (ίσως και αντίφας, που ξέρεις;).
«Μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Τραμπ την πολιτική να μοιάζει ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, αλλά αυτός πρωθυπουργός είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει.