Αγανάκτηση για τις «κατοικίες» 2,4 τ.μ που σχεδιάζει μια εταιρεία στη Βαρκελώνη

Αγανάκτηση για τις «κατοικίες» 2,4 τ.μ που σχεδιάζει μια εταιρεία στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
EPA
4

Μια εταιρεία προκάλεσε αγανάκτηση στην Ισπανία καθώς σχεδιάζει να προσφέρει «κατοικίες» επιφάνειας μόλις 2,4 τετραγωνικών μέτρων, στη Βαρκελώνη, έναντι 200 ευρώ μηνιαίως.


«Ευτυχώς, απαγορεύεται να στοιβάζεις τους ανθρώπους. Ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κατοικίες» δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί από τις αρχές καμία άδεια για να νομιμοποιηθεί η δραστηριότητα της εταιρείας.


Η τελευταία ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει το πρώτο από τα οχτώ τέτοια σπίτια που σκοπεύει να κατασκευάσει και διαβεβαιώνει ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα.

Οι θάλαμοι, που θυμίζουν τα αντίστοιχα ιαπωνικά «ξενοδοχεία», θα αποτελέσουν μια λύση ανάγκης για τους εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για ένα κανονικό σπίτι σε μια τόσο τουριστική και ακριβή πόλη όσο η Βαρκελώνη.


«Ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι μια ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι μαζί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Θεντράν, μια από τις εκπροσώπους της εταιρείας Haibu (που σημαίνει «κυψέλη» στα ιαπωνικά).

Το σχέδιο Haibu είναι στην ουσία ένα σπίτι επιφάνειας άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, με κουζίνα, κοινόχρηστους χώρους και Ιντερνέτ, στο οποίο θα ζουν όλοι μαζί 14 άνθρωποι: ο καθένας τους θα έχει στη διάθεσή του ένα μικρό δωμάτιο, πλάτους 1,29 μέτρου, ύψους 1,20 και μήκους 2 μέτρων. Ο "θάλαμος" θα χωράει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και δύο ράφια.


«Προφανώς, δεν είναι μια αξιοπρεπής κατοικία, κανείς δεν θα την ήθελε για τον εαυτό του», παραδέχτηκε η Θεντράν. «Αλλά κανείς δεν θέλει και έναν μισθό 500 ευρώ και, δυστυχώς, υπάρχει. Αντί να ζει κανείς στον δρόμο, εμείς προσφέρουμε αυτό», επέμεινε.


«Και στα νεκροταφεία υπάρχουν τέτοια σπίτια: τα αποκαλούν φέρετρα» αντέδρασε μέσω του Twitter ο Ινίγκο Ερεχόν, στέλεχος του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Podemos.


Στις τουριστικές περιοχές της Ισπανίας και στις μεγάλες πόλεις οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2014 μέχρι το 2017 αυξήθηκαν κατά 28,7% φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 903 ευρώ.


Ο μέσος μισθός στην Ισπανία φτάνει τα 1.880 ευρώ μηνιαίως, όμως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν παίρνουν περισσότερα από 1.300 ευρώ, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς κατοικίας.

Η εταιρεία σκοπεύει να νοικιάζει τις «κυψέλες» της σε άτομα ηλικίας 25-45 ετών που έχουν μισθό πάνω από 450 ευρώ. Σύμφωνα με τη Haibu, ήδη 500 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ζήσουν σε αυτούς τους μικροσκοπικούς θαλάμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πάλι καλά. Στην Ιμπιζα και σε κάποια άλλα εξίσου τουριστικά μέρη της χώρας, με 200 ευρώ το μήνα ορισμένοι μαυραγορίτες νοίκιαζαν το καλοκαίρι σε χαμηλόμισθους επισφαλείς εργαζόμενους στον τουρισμό το... μπαλκόνι διαμερισμάτων για να στρωθεί ένας υπνόσακος και για να φυλάσσονται τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα. Α ναι, αυτό το ποσό έδινε πρόσβαση και στην τουαλέτα και στο λουτρό του διαμερίσματος!
Σε αυτά τα μέρη, το ελεύθερο κάμπινγκ σημαίνει αυτομάτως διανυκτέρευση στο αστυνομικό τμήμα και επιβολή προστίμου, ενώ οι τιμές του οργανωμένου κάμπινγκ θα απαιτήσουν μεγάλο μέρος του (χαμηλού) μισθού...