Η χώρα της Ευρώπης με το ποσοστό ρεκόρ σε γεννήσεις εκτός γάμου και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η χώρα της Ευρώπης με το ποσοστό ρεκόρ σε γεννήσεις εκτός γάμου και τι συμβαίνει στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
2

Το 60% των μωρών που γεννήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου, καταγράφοντας ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 80% για τις μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Insee που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ενώ οι γεννήσεις εκτός γάμου «θεωρούνταν επί μακρόν αντίθετες με τους κοινωνικούς κανόνες» και ήταν κάτι ασυνήθιστο (λιγότερο από το 10%) έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν γίνει σταδιακά κάτι το συνηθισμένο, παρατηρεί το Ινστιτούτο Στατιστικής.

Το Insee ανέλυσε 770.000 γεννήσεις που δηλώθηκαν στο ληξιαρχείο πέρυσι, ένας αριθμός που σημειώνει μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,8% σε σχέση με το 2016.

«Η διάδοση του Pacs (συμφώνου συμβίωσης) και των ελεύθερων ενώσεων, σε βάρος του γάμου, καθώς και η μείωση της ηλικίας γάμου είχαν αποτέλεσμα οι γεννήσεις εκτός γάμου να καταστούν η πλειονότηα από το 2006», σημειώνει το ινστιτούτο.

Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου έφθασε το 60% σε εθνικό επίπεδο το 2017.

Με τους αριθμούς αυτούς, η Γαλλία «κατέχει το ρεκόρ» των γεννήσεων εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου είναι πλειονότητα σε οκτώ από τις 28 χώρες, και όπου το συνολικό ποσοστό τους φθάνει το 42,6% των γεννήσεων.

Στο άλλο άκρο, λιγότερο από το 10% των μωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι ήταν εκτός γάμου.

Στη Γαλλία, «πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1972 και μετά διασφάλισαν προοδευτικά την ισότητα των δικαιωμάτων των παιδιών» τα οποία διακρίνονταν κάποτε σ' αυτά που γεννήθηκαν εντός γάμου και στα εξώγαμα, μια διάκριση που έλαβε τέλος το 2009, υπενθυμίζει ακόμη το Ιnsee.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Τα λεγομενα εξωγαμα, πριν "νοθα" (!), ειναι συνηθως παιδια γονιων που ειναι μαζι αλλα δεν παντρευονται. Το οτι ειμαστε χωρα θεοσεβουμενη το ξερουν ολοι εκτος του Θεου.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε γεννήσεις εκτός γάμου, είμαστε παραδοσιακή και θεοσεβούμενη χώρα (έχουμε όμως το ρεκόρ αμβλώσεων με 150.000 - 300.000 αμβλώσεις ετησίως)