ΟΗΕ: Τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Νικαράγουα εξαιτίας της βίας

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Νικαράγουα εξαιτίας της βίας Facebook Twitter
EPA
1

Στην Κόστα Ρίκα προσέφυγαν στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα για να σωθούν από το κύμα βίας των τελευταίων μηνών στη χώρα, όπου τουλάχιστον 23.000 από αυτούς αιτούνται να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο μετά το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης τον Απρίλιο, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ την Τρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που κατατέθηκαν από Νικαραγουανούς στην Κόστα Ρίκα και σε άλλες χώρες αυξήθηκε εκθετικά», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, «η Κόστα Ρίκα έχει υποδεχθεί την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, αλλά ο Παναμάς, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επίσης κατέγραψαν τάση ανόδου το πρώτο εξάμηνο με την κορύφωσή της τον Ιούνιο».

Οι αριθμοί για όλη την περιφέρεια δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά σε ό,τι αφορά την Κόστα Ρίκα, «σχεδόν 8.000 αιτούντες άσυλο που είναι νικαραγουανοί υπήκοοι έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο και περίπου 15.000 άλλοι έχουν κλείσει ραντεβού για να καταγραφούν αργότερα, καθώς οι εθνικές δυνατότητες επεξεργασίας (των αιτήσεων) έχουν ξεπεραστεί», εξήγησε ο Σπίντλερ, επικαλούμενος τις κοσταρικανές αρχές.

Το τρέχον διάστημα, 200 αιτούντες άσυλο καταγράφονται καθημερινά στην Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με την UNHCR, η οποία θέλει να βοηθήσει τις αρχές της χώρας να αυξήσουν τον αριθμό τους σε τουλάχιστον 500.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει έτσι την παρουσία της στην Κόστα Ρίκα, όπως και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αποτελούν εταίρους τους, καθώς προετοιμάζονται να προσφέρουν προστασία και άμεση βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τη Νικαράγουα, συγκεντωμένους κυρίως σε μια περιοχή στη βόρεια Κόστα Ρίκα σε προάστια της πρωτεύουσας της χώρας, της πόλης Σαν Χοσέ.

Πολλοί Νικαραγουανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους φιλοξενούνται στα σπίτια κάποιων από τις 100.000 ως 150.000 οικογένειες συμπατριωτών τους που είχαν ήδη μετεγκατασταθεί στην Κόστα Ρίκα ήδη πριν ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση, σύμφωνα με την UNHCR, η οποία καταρτίζει σχεδιασμούς σε περιφερειακό επίπεδο για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Στη Νικαράγουα μαίνεται από τη 18η Απριλίου ένα κύμα πολιτικής βίας και διαδηλώσεων που ξεκίνησαν αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο μπήκε στο συρτάρι πολύ γρήγορα, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.000 έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια