Ελληνικής καταγωγής ο ένας ισλαμιστής της επίθεσης στην Αλγερία

Ελληνικής καταγωγής ο ένας ισλαμιστής της επίθεσης στην Αλγερία Facebook Twitter
2

Ελληνικής καταγωγής ήταν σύμφωνα με την καναδική τηλεόραση ο ένας από τους δύο Καναδούς ισλαμιστές που είχαν ενταχθεί στην ομάδα η οποία πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία.

Οι δύο νέοι περίπου 24 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια της επίθεσης, ήταν φίλοι και ζούσαν στο Οντάριο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η καναδική τηλεόραση ο ένας από αυτούς λεγόταν Χρήστος Κατσιρούμπας ήταν από ελληνική ορθόδοξη οικογένεια είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό. Ο άλλος  ήταν γνωστός μόνο ως Αλί Μεντλέζ.

Σύμφωνα με την  έρευνα δημοσιογράφων του CBC News είναι πιθανόν ότι ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ ανατινάχτηκαν σκόπιμα στη μεγάλη έκρηξη που σκότωσε και τους τελευταίους δέκα ομήρους στο αλγερινό εργοστάσιο στην περιοχή Ιν Αμένας. Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, πως ο Κατσιρούμπας ήταν πολύ πιθανό το πρόσωπο που οι όμηροι περιέγραψαν ως «ξανθό που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής».

Όπως δήλωσαν πρώην συμμαθητές τους, οι δύο Καναδοί εγκατέλειψαν στο λύκειο το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίθεση που έγινε στις 16 Ιανουαρίου στο εργοστάσιο εκατοντάδες εργαζόμενοι κρατήθηκαν ως όμηροι από τους ισλαμιστές ως αντίποινα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Τελικά η ομηρία έληξε με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας που είχε ως αποτέλεσμα  να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 ξένοι, ένας αλγερινός όμηρος και 29 από τους ισλαμιστές.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COLOSSAL BIOSCIENCES ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Εταιρεία που θέλει να επαναφέρει το μαμούθ ανακοίνωσε ότι εκκόλαψε κοτόπουλα σε τεχνητά αυγά

Η εταιρεία μιλά για ένα νέο βήμα για τη «νεκρανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, με στόχο η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πτηνών που θα μοιάζουν με το γιγαντιαίο moa της Νέας Ζηλανδίας
THE LIFO TEAM
Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM