Η Βενεζουέλα πεινάει: Κλέβουν ζώα, εισβάλλουν σε καταστήματα και στήνουν ενέδρες σε φορτηγά τροφίμων

Η Βενεζουέλα πεινάει: Κλέβουν ζώα, εισβάλλουν σε καταστήματα και στήνουν ενέδρες σε φορτηγά τροφίμων Facebook Twitter
4

Εν μέσω απελπιστικής έλλειψης τροφίμων και δυσχέρειας, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν στραφεί σε νέες τακτικές επιβίωσης.

Τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου, για παράδειγμα, ένας πεινασμένος όχλος όρμησε σε ένα παντοπωλείο στην ανατολική πόλη Puerto Ordaz και το άδειασε σε μόλις 30 λεπτά. Όταν ο ιδιοκτήτης Luis Felipe Anatael έφτασε στο σημείο είχαν απομακρύνει τα πάντα, από τα κατεψυγμένα προϊόντα μέχρι το κέτσαπ στα ταμειακές μηχανές.

«Σε κάνει να θέλεις να κλάψεις. Νομίζω ότι οδεύουμε προς το χάος», λέει ο Anatael στον Guardian.

Στοιχεία για την κατάσταση δείχνουν πως και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της Βενεζουέλας, έχουν πληγεί από ξεσπάσματα λεηλασίας. Οργισμένοι για τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ και τις υψηλές τιμές, άνθρωποι εισβάλλουν σε αποθήκες, ορμούν σε φορτηγά μεταφοράς τροφίμων και εισέρχονται σε απομακρυσμένα αγροκτήματα με στόχο τα ζώα και τα οπωροκηπευτικά.

Κατά τις πρώτες 11 ημέρες του Ιανουαρίου, η ομάδα Παρατηρητήριο της Βενεζουέλας για κοινωνικές συγκρούσεις κατέγραψε 107 επεισόδια λεηλασίας και αρκετούς θανάτους σε 19 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας.

Στο νησί Μαργαρίτα δεκάδες άνθρωποι βούτηξαν στον ωκεανό ώστε να επιβιβαστούν σε ένα αλιευτικό σκάφος και να φύγουν με τα αλιεύματα σαρδέλας.

Στην πόλη Maracay, δυτικά του Καράκας, εισέβαλαν σε κτηνιατρική σχολή, έκλεψαν δύο άλογα που εγκυμονούσαν και τα έσφαξαν για να πάρουν το κρέας τους.

Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να κυνηγούν ένα βόδι, να το λιθοβολούν και να το σκοτώνουν για να μοιραστούν το κρέας.

Αν και έχουν υπάρξει προηγούμενα περιστατικά λεηλασίας, οι αναλυτές φοβούνται ότι το τωρινό κύμα θα μπορούσε να μεγαλώσει.

Η Βενεζουέλα πεινάει: Κλέβουν ζώα, εισβάλλουν σε καταστήματα και στήνουν ενέδρες σε φορτηγά τροφίμων Facebook Twitter
Άνθρωποι κλέβουν το κρέας από φορτηγό ψυγείο που δέχτηκε επίθεση

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μαδούρο ρίχνει τις ευθύνες για τα δεινά της χώρας στον  "οικονομικό πόλεμο" εναντίον της κυβέρνησής του από τους αντιπάλους του και τα ξένα συμφέροντα.

Καθώς όμως η δυσχέρεια μεγαλώνει, κάποιοι στη Βενεζουέλα επιμένουν ότι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Αυτό συνέβη στη δυτική πόλη Maracaibo, όπου οι κάτοικοι πρόσφατα έσκαψαν τους δρόμους, σταμάτησαν δύο φορτηγά γεμάτα με αλεύρι και γλυκά και τα άδειασαν.

«Αν δεν κάνουμε λεηλασίες θα πεθάνουμε από την πείνα», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πλιάτσικο.

Μερικές φορές οι λεηλασίες γίνονται αυθόρμητα, αλλά υπάρχουν και πιο συντονισμένες επιθέσεις ή στόχευση καταστημάτων και φορτηγών τροφίμων. Οι επιχειρήσεις συντονίζονται μέσω ομάδων συνομιλίας στο Facebook και στο Whatsapp, αναφέρει ο Guardian για τις νέες αυτές επιβίωσης στη χώρα.

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια