Παππάς: Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει στο χώρο του διαστήματος

Παππάς: Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει στο χώρο του διαστήματος Facebook Twitter
ΑΠΕ
3

«Ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας σε μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, «συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας».

Όπως είπε, «οι άνθρωποι και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει».


«Παύουμε να είμαστε ουραγοί», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε τις τεχνολογίες το αύριο σήμερα για όλους. Να μη μείνει κανένας Έλληνας πίσω σε σχέση με την τεχνολογία».


Ειδικότερα ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη προτεραιοποίησης των αναγκών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων μέσω συνεργιών, προκειμένου οι τεχνολογίες του διαστήματος να ενσωματώνονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.


Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας στην περιοχή της Βέροιας, όπου αξιοποιείται το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος», χάρη στο οποίο για 200.000 στρέμματα καλλιεργειών οι αγρότες λαμβάνουν εξειδικευμένες συμβουλές μέσω δορυφόρων, έχοντας καταφέρει να εξοικονομούν 30%-40% όσον αφορά το κόστος τους ανάλογα με την καλλιέργεια.

«Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα φέρει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή», όπως είπε ο κ. Παππάς
«Το έλλειμμα βρίσκεται στο πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν σε πολιτικές αποφάσεις που κάνουν πιο άμεση και έγκαιρη την αντίδραση της Πολιτείας».


Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η ανανέωση της σύμβασης με την Hellas Sat, σύντομα θα εισέλθει στη βουλή και θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εκτίμησε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα είναι ενοικιαστής, αλλά οι δορυφορικές υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται από δορυφόρους που θα χειρίζονται ελληνικά χέρια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε. Τέλος, ανέφερε ότι μέσω ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες.


Απ' την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές».


«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία φυσική καταστροφή, χωρίς πρόγνωση, χωρίς εκτίμηση κινδύνου, και χωρίς πληροφορίες μετά την καταστροφή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μάς υποχρεώνουν σε γρήγορα βήματα, σε νέους τρόπους και πράξεις, καλύτερο σχεδιασμό, καλύτερη εξειδίκευση», καθώς μέχρι το 2100 επτά στους δέκα Ευρωπαίους εκτιμάται ότι θα έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.


Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στις απαιτούμενες συνέργειες με τις χώρες του νότου της Ευρώπης, ενώ επεσήμανε ότι οι καμένες εκτάσεις ήταν 40% λιγότερες από πέρυσι, παρότι οι ενάρξεις πυρκαγιών ήταν περισσότερες.


Επιπλέον ο αν. υπουργός τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας της χώρας, αλλά και τη θεσμική και νομοθετική αναβάθμιση όλων των δομών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.


Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε και ο υπουργός μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Απ' τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας η Πατρίτσια Κυπριανίδου έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για διαθέσιμους πόρους ύψους 600 εκατομμυρίων για προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.


Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης αναφέρθηκε στην αποσπασματικότητα της αξιοποίησης των υπηρεσιών του Αστεροσκοπείου από τη δημόσια διοίκηση.


Τέλος, ανακοίνωσε την ίδρυση παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής και κέντρου γεωεπιστημών στα Αντικύθηρα, ένα νησί με 20 μόνιμους κατοίκους, με στόχο την αδιάλειπτη παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τη συμφωνία των Παρισίων, και να τονώσει σημαντικά τόσο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και του ίδιου του νησιού.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Έχω προσφιλές πρόσωπό μου στο νοσοκομείο, εισήχθη και είναι από την Πέμπτη στο σαλονάκι ελλείψει κλινών διαθεσίμων. Και ο κ. Παππάς μας μιλάει για τις δυνατότητες της χώρας μας έναντι του διαστήματος: μας γλεντάει με το νόμο.
Όντως, αν είχαμε την τεχνολογία να μπορούμε να στέλνουμε στο διάστημα όλα τα βλήματα και όλους τους απατεώνες που μας περιτριγυρίζουν, η χώρα θα πήγαινε ΠΟΛΥ καλύτερα.Θα με ρωτήσεις, πως θα βρίσκαμε τους απατεώνες; Δεν ξέρω ακριβώς. Θα μπορούσαμε όμως να ξεκινήσουμε με αυτούς που έχουν διορίσει την οικογένεια τους στο δημόσιο.