Έρευνα: Το σφουγγαράκι της κουζίνας έχει άπειρα μικρόβια -Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζουμε

Έρευνα: Το σφουγγαράκι της κουζίνας έχει άπειρα μικρόβια -Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζουμε Facebook Twitter
2

Το σφουγγαράκι της κουζίνας φιλοξενεί αμέτρητα μικρόβια, μερικά από τα οποία είναι στενοί συγγενείς των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες συνιστούν την αλλαγή του κάθε εβδομάδα, επειδή ακόμη κι αν προσπαθήσει κανείς να αποστειρώσει τα σφουγγαράκια, π.χ. με βράσιμο, τα μικρόβια δεν θα εξαλειφθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", σύμφωνα με το "Science", ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν επιχείρησαν να αποστειρώσουν τα σφουγγαράκια σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δεν σκοτώθηκαν αρκετά από τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως το Chryseobacterium hominis και το Moraxella osloensis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσάρεστη μυρωδιά (και στο ίδιο το σφουγγαράκι).

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, τα σφουγγαράκια που τακτικά καθαρίζονταν, περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια - κάτι ανάλογο με την επίπτωση που έχουν τα αντιβιοτικά στο έντερο.

Τα βακτήρια είναι πανταχού παρόντα, τόσο πάνω στη επιφάνεια, όσο και στις κοιλότητες στο εσωτερικό του σπόγγου. H ανάλυση του μικροβιώματος έδειξε ότι κυριαρχούν τα γ-πρoτεοβακτήρια.

Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια