ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τσακαλώτος: Κάποιοι δεν θέλουν το άσυλο γιατί δεν θέλουν τις καταλήψεις

Τσακαλώτος: Κάποιοι δεν θέλουν το άσυλο γιατί δεν θέλουν τις καταλήψεις Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
16

«Ο νέος νόμος δεν δίνει όλες τις απαντήσεις, θέτει όμως τις βάσεις για να συζητήσουμε το πανεπιστήμιο που θέλουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις σκοτεινές όψεις των ιδρυμάτων του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα χρέους που έχει δημιουργηθεί για πολλούς φοιτητές εξαιτίας των δανείων που παίρνουν για να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους, μεταξύ των οποίων είναι και τα υψηλά δίδακτρα.

«Όταν λέτε να πάμε μπροστά, ξέρουμε ότι θέλουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με ανταγωνιστικές αμοιβές; Θέλουμε την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης; Αυτός που πληρώνει επηρεάζει τη θεματολογία και τη μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση δεν είναι ανοικτή για όλους», σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης: «Στην Αγγλία φεύγουν οι πανεπιστημιακοί γιατί βαρέθηκαν να συμπληρώνουν φόρμες αξιολόγησης αντί να διδάσκουν». Επίσης, έκανε λόγο για «κολπάκια» στα οποία καταφεύγουν αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να προστατευτεί η ανώτατη εκπαίδευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα για να αναφερθεί στη συνέχεια στις επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου. 


Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα είπε «πώς κάποιοι εδώ θεωρούν απαράδεκτη παρέμβαση του κράτους τη συμμετοχή των καθηγητών σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δωρεάν και σε ένα με αμοιβή;». Ενώ για τις πρυτανικές εκλογές τόνισε πως «όποιος κερδίσει στις εκλογές κάνει ό,τι θέλει; Αυτή είναι η άποψή σας για τη Δημοκρατία;».


Όσον αφορά το άσυλο, υποστήριξε ότι η σχετική συζήτηση γίνεται γιστί κάποιοι δεν θέλουν τις καταλήψεις. «Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Είναι παράνομες οι καταλήψεις; Αντιδημοκρατικές; Οι καταλήψεις είναι παράνομη πράξη ή δεν είναι; Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις. Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές. Επιπλέον θεωρώ ότι οι πολλές είναι λάθος, [...] αλλά κι αν είναι λάθος και δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητήσω» είπε.

«Μην μας λέτε για τα ναρκωτικά και τη βία, πείτε μας ότι δεν θέλετε τις καταλήψεις, πείτε ότι θέλετε τους φοιτητές να κάθονται στα αυγά τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός δεν είναι για την παιδεία. Είναι δημόσιο εγχείρημα η παιδεία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 
Πολιτική
16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
30 χρονια καθε χρονια καταληψεις σε σχολεια και σχολες.σε σχολες σαν ΕΜΠ ΕΑΑΚ να ειναι πρωτα σε εκλογες αποκλειστικα για λογους λαιφσταιλ και να κλαιγονται οι φοιτητες οτι εξω (Ολλανδια, ΗΠΑ, Αγγλια ολες χωρες του καπιταλισμου) ειναι καλυτερα γιατι αναμεσα στα αλλα δεν υπαρχουν καταληψεις.αν περιγραφει κατι την ελληνικη κατασταση την τελευταια 30ετια ειναι μοιρολατρια και παραδοση στο συντηρητισμο (του καθε χρονο καταληψεις σε σχολεια και σχολες)
Ας απαντήσει ο ίδιος ο κος Τσακαλώτος πρώτα στο ερώτημά του «όποιος κερδίσει στις εκλογές κάνει ο,τι θέλει; Αυτή είναι η άποψή σας για τη Δημοκρατία;», Ή οποιασδήποτε άλλος από αυτή την κυβέρνηση. Οι πρυτάνεις ας το απαντήσουν και αργότερα.
Δεν θελω αλλες καταληψεις και δεν θα επρεπε να τις θελει και ο Τσακαλωτος κανονικα αν οντως τον ενοιαζε η παιδεια και οχι το να γλειψει αγουρους υποψηφιους ψηφοφορους
Ακριβως, ακουγεται απιστευτο στα αριστερα αυτια αλλα ναι, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Θελουμε τη γνωση, αυτή που απεκτησε ο κος Τσακαλωτος στα ξενα πανεπιστημια που σπουδασε κι εμαθε τα τελεια αγγλικα του.
Το κακό είναι ότι οι καταλήψεις είναι ένας τρόπος να διεκδικήσουν οι φοιτητές τα δικαιώματά τους.Και μπορεί με την καταλήψη να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο μειονέκτημα (ότι χάνονται κάποιες διδακτικές ώρες), υπάρχει όμως το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα ότι με την κατάληψη ασκείται πίεση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών, τα οποία έχουν σκοπό οι σπουδές σε όλα τα επίπεδα να γίνουν καλύτερες.
Φωτεινη αν δεν τρολλαρεις, μπορεις σε παρακαλω να αναφερεις μια (1) καταληψη που εκανε τις σπουδες σε ολα τα επιπεδα καλυτερες; Ευτυχως εχουνε πολλες καταληψεις οποτε δε θα ειναι δυσκολο να διαλεξεις...
Εγώ ένα μπάχαλο θυμάμαι στην σχολή μου κι αυτό ήταν για να μην γίνει ο διαγωνισμός για την σίτιση των φοιτητών.Μαζεύτηκαν όλα τα ΕΑΑΚ ίσως και κάτι άλλοι , με mini cooper κι άλλα ενδεή μέσα μεταφοράς, βέβαια τα καδρόνια τα είχαν στην σχάρα από τα αυτοκίνητα, κάναν κατάληψη στην γραμματεία μας και ψάχναν στους φακέλους των φοιτητών. Πραγματικά είδα βελτίωση στην σχολή μας μετά την κατάληψη. Καθώς δεν τα ξαναείδα μπροστά μου αυτά φασιστοειδή σκουλήκια.Μόνο οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν καταλήψεις?οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν? οι ασθενείς σε ένα νοσοκομείο μπορούν? οι νοικάρηδες σε ένα σπίτι μπορούν? οι περαστικοί στην αυλή του σπιτιού σου μπορούν? οι γιατροί στο τμήμα επειγόντων μπορούν? Επειδή ακόμη τύποις έχουμε Σύνταγμα και νόμους ( όσο κακογραμμένοι κι αν είναι) ο νόμος είναι ο νόμος κι όχι το δίκιο του εργάτη ή του συνταξιούχου ή του νηπίου .
τα δικαιωματα που διεκδικουν οι φοιτητες ειναι αξιολογηση μεταπτυχιακα με πληρωμη η οχι και ανταγωνιστικο περιβαλλον.αυτο με βαση αυτα που ψηφιζουν για την ζωη τους, μεταπτυχιακα εξω πχ. οχι με αυτα που λενε σαν βερμαλισμους για λαιφσταιλ και για κανενα παρτι ΕΑΑΚ