Η ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος προκαλεί αντιδράσεις

Η ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
11

Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" το εμπορικό κέντρο 53.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Για να χτίσει μάλιστα τα Αcademy Gardens, όπως ονομάζει τους «πολυχώρους ψυχαγωγίας και εμπορίου», το διεθνές fund Artume ζήτησε και πέτυχε φωτογραφική τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοια δόμηση σε Βιοτεχνικό Πάρκο.

Η εταιρεία μιλάει για επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αντιπαραθέτουν ότι θα χαθούν 6.000-7.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τις, κατεδαφισμένες πλέον, εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, τον περιβάλλοντα χώρο και εγκαταλειμμένα κτίρια της Κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, τα οποία αρχιτέκτονες έχουν ζητήσει να χαρακτηριστούν διατηρητέα βιομηχανικά μνημεία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία, που υπόσχεται αντισταθμιστικά μέτρα όπως υποτροφίες μαθητών, ανάπλαση παιδικής χαράς κ.λπ.

Η συμφωνία του δημάρχου έγινε όπως αναφέρει το ρεπορτάζ χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι τα «Αcademy Gardens» όχι μόνο δεν θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά θα δώσουν τη χαριστική βολή στα μικρά εμπορικά μαγαζιά, θα «τσιμεντώσουν» πολύτιμους ελεύθερους χώρους και εμμέσως θα ιδιωτικοποιήσουν το αρχαιολογικό πάρκο, μετατρέποντάς το σε «προαύλιο» του mall.

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του θέματος στην 4η Δημοτική Κοινότητα στον Κολωνό.

Ενάντια στην ανέγερση του mall τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των συνδυασμών «Επιμένουμε Αθήνα» του Γ. Αμυρά, «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ , «Συμπαράταξη για την Αθήνα» του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που έχουν αποχωρήσει από τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη. Oυδέτερη στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης του Ν. Κακλαμάνη. Κάτοικοι και φορείς επεσήμαναν την απουσία ανεξάρτητης επιστημονικής και περιβαλλοντολογικής μελέτης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που εμφανίζεται να υιοθετεί το εταιρικό σχέδιο. «Εχετε κάνει την επιλογή να θεωρείτε την εταιρεία εξ ορισμού τίμια, ηθική και ορθολογική, και εμάς τους κατοίκους, εμπόρους και όλους τους άλλους ψεύτες και ανήθικους, ενώ δεν έχετε εκπονήσει οι ίδιοι καμία μελέτη», ήταν μία από τις μομφές που διατυπώθηκαν εκ μέρους των κατοίκων προς την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι σήμερα, ενώ υποτίθεται γιορτάζουμε το Ευρωπαϊκό Ετος Πλάτωνα, 2.440 χρόνια μετά τη γέννησή του, φυτεύουν τσιμέντο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των 130 στρεμμάτων με τα 250.000 ευρήματα και μελλοντικό "Μουσείο των Αθηνών" όπως έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει. Επιτρέπουν, παρακάμπτοντας τους νόμους, σε ένα διεθνές fund, να χτίσει ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα μιλάει εξ ονόματος του Πλάτωνα. Είναι σαν να χτίζουν mall στον Παρθενώνα. Αν δεν μας πειράζει ούτε αυτό, ας τα ισοπεδώσουμε όλα» δήλωσε άντρας απο την επιτροπή κατοίκων στην εφημερίδα.

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Πιθανότατα να ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Μάλλον ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που παρακολουθεί τον 40χρονο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτα για τη δολοφονία της Κυριακής
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελλάδα / Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του - Τι κατέθεσε ο δράστης

Ως ηθικός αυτουργός συνελήφθη η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή που δολοφονήθηκε και ως φυσικός αυτουργός ο 35χρονος σύντροφός της - Τα 3 στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση
LIFO NEWSROOM