5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
1

Πριν από μερικά χρόνια, ό,τι αναζητούσαμε γύρω από τη διατροφή μας είχε να κάνει με το τι μας αρέσει και τι όχι. Αλλά η προσέγγιση αυτή, αν και θεμελιακή, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πλέον δίπλα στο «μου αρέσει» τοποθετείται το «μου κάνει καλό». Το «είναι νόστιμο» δεν αρκεί, οφείλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να συνδυάζεται με το «είναι υγιεινό». Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της διατροφικής προσέγγισης επιμένουν ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή μόδα αλλά για ανάγκη, για την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που προήλθαν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια διατροφική προσέγγιση που προέκυψε από την αντίληψη της «διαβίωσης με διάχυτη ευμάρεια» και όχι του «ευ ζην», που είναι ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες. Όπως και να έχει, η διάθεση της ενσυνείδητης διατροφικής κατανάλωσης φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην προμετωπίδα  αυτής της τάσης περίοπτη θέση έχουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Η Ντόρις Πέτσα έχει κάνει σπουδές ωμοφαγικής διατροφής στο Λονδίνο κι έχει ανοίξει τα Coffee Bike στο Πικέρμι και στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙSA στην Κηφισιά, προσφέροντας, εκτός από ποδηλατικό σέρβις, και διατροφικές επιλογές για όσους ψάχνουν, εκτός από το νόστιμο, και το υγιεινό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σνακ χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικά γλυκά, vegeterian πιάτα και, βέβαια, μια μεγάλη σειρά από χυμούς. «Πιστεύω ότι η τροφή είναι το φάρμακό μας» λέει η Ντόρις και μας δίνει εύκολες συνταγές για το πώς μπορούμε  να φτιάξουμε αποτοξινωτικούς χυμούς, ενώ μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντλήσουμε από τους χυμούς το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό μας.

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Δέκα tips για ευεργετικούς χυμούς

1. Oι χυμοί φρούτων πρέπει να αναμειγνύονται με χυμούς λαχανικών, κυρίως πράσινων, γιατί αυτό ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

2. Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, γιατί έχει αποδειχτεί ότι έχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εάν δεν προμηθευτούμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τότε καλό είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα μουλιάσουμε σε νερό με ξίδι και να τα ξεφλουδίσουμε, πριν τα βάλουμε στον αποχυμωτή.

3. Στους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους τζία, φυτικές πρωτεΐνες, μούρα, σπόρους κάνναβης και άλλα super foods για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

4. Οι χυμοί πίνονται πάντα με άδειο στομάχι για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών και των ενζύμων. Καλό είναι να αποφεύγονται μετά το φαγητό, γιατί επιβραδύνουν την πέψη.

5. Όταν φτιάχνουμε χυμό, μπορούμε να προσθέτουμε στο τέλος λίγες σταγόνες λεμόνι για συντήρηση και έξτρα βιταμίνη C.

6. Ιδανικός για την παρασκευή των χυμών είναι ο αποχυμωτής κρύας πρέσας, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία. Έτσι η θερμοκρασία του χυμού παραμένει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε τα ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παραμένουν ζωντανά.

7. Ο χυμός, αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με πώμα και να καταναλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

8. Για το ξεκίνημα της ημέρας προτείνεται να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό μισό λεμονιού γιατί δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και το ξεκίνημα με μια καλή δόση βιταμίνη C ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας.

9. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, καλό είναι να προτιμάμε χυμούς αντί για smoothies, γιατί η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω της ξεκούραστης πέψης, η οποία μεταφέρει αμέσως όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα όργανα, χωρίς να επιβραδύνεται από την επεξεργασία των φυτικών ινών που περιέχουν τα smoothies.

10. Η κατανάλωση λαχανικών και ξινών φρούτων ισορροπεί το αλκαλικό περιβάλλον του οργανισμού και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφεύγοντας την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού (εκτός βοτάνων) και ζωικών προϊόντων.      

5 χυμοί που θα σου κάνουν καλό!

 

Η θεραπεία

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 ακτινίδιο καθαρισμένο

400 γρ. ανανάς σε φέτες

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

30 γρ. φύλλα kale

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον αποχυμωτή τα φρούτα με τη σειρά: ανανάς, ακτινίδιο, kale. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου.

ΤΙΠ: Η σειρά που που ακολουθούμε στον αποχυμωτή είναι η εξής: στην αρχή βάζουμε τα πιο σκληρά φρούτα ή λαχανικά και τελευταία τα φυλλώδη.

 

Πρωινό ξύπνημα

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα

300 γρ. ανανάς σε κομμάτια

½ γκρέιπφρουτ

1 κλωνάρι σέλερι 10 εκ.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το γκρέιπφρουτ από την άσπρη φλούδα του. Περνάμε από τον αποχυμωτή το καρότο, τον ανανά, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι.

 

ABC

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

Υλικά για ένα άτομο

1 βολβός παντζαριού καθαρισμένος

(προαιρετικά τα φύλλα από το παντζάρι)

1 μήλο καθαρισμένο από τα κουκούτσια

2 μεσαία καρότα καθαρισμένα

3 εκατοστά τζίντζερ καθαρισμένο

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το παντζάρι, το μήλο, τα καρότα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Ποτό αλόης

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 φύλλο αλόης

300 ml νερό αλκαλικό

1 ματσάκι δυόσμος

Χυμός από ½ λάιμ

  

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεχτικά το φύλλο αλόης και το ξεπλένουμε πολλές φορές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στο μπλέντερ το φύλλο αλόης με νερό αλκαλικό (περασμένο από φίλτρο), προσθέτουμε τον δυόσμο και τον χυμό από το λάιμ. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

ΤΙΠ: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάψουλα ενεργοποιημένου άνθρακα που θα προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό και να τις αποβάλει μέσω της διούρησης.

 

Pure

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 μεγάλο αχλάδι βιολογικό

30 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 αγγουράκι

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το αχλάδι, το σπανάκι και το αγγούρι. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο.

 

 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Η συνταγή για το ποτό αλόης έχει αντιφατικά στοιχεία.Όταν πρόκειται να πλύνουμε ένα φύλλο αλόης (που ζυγίζει περίπου 400-500 γραμ.), το κάνουμε αυτό πριν το ξεφλουδίσουμε και όχι μετά, γιατί τότε μάλλον θα βρωμίσουμε κατά την διαδικασία τον εμπεριεχόμενο ζελέ, που είναι αυτός κυρίως που περιέχει τα ευεργετικά στοιχεία.Λέτε σαφώς ότι στο μπλέντερ βάζουμε το φύλλο και όχι μόνο τον ζελέ, που δεν τον αναφέρετε καθόλου (ενώ συνήθως για ποτό αλόης χρησιμοποιείται μόνο ο ζελές).Για ποτό ενός ατόμου, ακόμη και μόνον ο ζελές πάντως ενός ολόκληρου φύλλου είναι ήδη πολύς (η πικράδα είναι μεγάλη), πολύ περισσότερο αν βάλουμε στο μπλέντερ και αλέσουμε και τις πλυμένες φλούδες. Πιστεύω δε ότι δεν θα "σπάσει" η πικράδα τόσης ποσότητας ούτε με ένα ολόκληρο ματσάκι δυόσμου (περίπου 100 γραμ. υποθέτω).Επειδή κάθε φυσικό φύλλο αλόης κοστίζει από 10 έως 12 ευρώ, καλό είναι να διευκρινίσετε τα παραπάνω.