Τι προϊόντα πουλήσαμε στη Βρετανία το 2016

Τι προϊόντα πουλήσαμε στη Βρετανία το 2016 Facebook Twitter
4

Την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος και την 7η μεταξύ των πελατών της χώρας μας καταλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές Ελλάδος - Η.Β. για το 2016. Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,07 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,23 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Η.Β. η χώρα μας καταλαμβάνει την 45η θέση μεταξύ των πελατών και την 53η μεταξύ των προμηθευτών του Η.Β. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε, για το 2016, στο ύψος των 1,70 δισ. λιρών, έναντι 1,59 δισ. το 2015, αυξημένος κατά 6,87%%. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκ. λιρών, μειωμένο κατά 29,6% περίπου έναντι του 2014 (164,73 εκ λίρες). Αναλυτικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 793,32 εκ. λίρες έναντι 714,25 εκ. του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 11,07%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 776,08 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,4%.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αντίστοιχα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) προς το Η.Β. κατέγραψαν μείωση κατά -2,02% έναντι του 2015. Η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε σε 909,33 εκ. λίρες έναντι 878,98 εκ. του 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,45%. Όμως, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 855,09 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,5%.

 

Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων στο Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, καρποί και φρούτα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, αλουμίνιο και τεχνουργήματα, ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

 

Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων από το Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, αυτοκίνητα οχήματα και ελκυστήρες, πυρηνικοί αντιδραστήρες, ποτά αλκοολούχα ποτά και ξύδι, διάφορα προϊόντα χημικών βιομηχανιών, ενδύματα άλλα από πλεκτά, ενδύματα πλεκτά, μηχανήματα οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου, ακρίβειας ή χειρουργικά εργαλεία, βιβλία και προϊόντα εκδοτικών οίκων, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα.

 

Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι, μεταξύ των εξαγομένων από τη χώρα μας προϊόντων, τη μεγαλύτερη αύξηση, έναντι του 2015, καταγράφουν τα λάδια από πετρέλαιο (272,38%), το ελαιόλαδο (108,41%), τα γυναικεία ενδύματα (53,4%), τα παρασκευάσματα διατροφής (44,68%), οι παρασκευασμένες τομάτες (43,49%) και τα τυριά (30,66%).

 

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα μικρόφωνα (509,35%), οι ανόργανες χρωστικές ουσίες (75,78%), οι ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αλουμίνιο (67,02%), οι τηλεφωνικές συσκευές (43,40%), οι δίσκοι και ταινίες (38,04%), μηχανές αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων (34,36%), τα λάδια από πετρέλαιο (23,96%), και τα επιβατικά αυτοκίνητα (13,74%).

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Θα συμφωνήσω με το παιδι παραπάνω, τους πυρηνικους αντιδραστήρες τι τους κάνουμε;;! Οσον αφορά τις εξαγωγές στην Αγγλία, προφανως κανείς δεν μέτρησε ενα σημαντικο προϊον της χωρας που φευγει εξω με το τσουβάλι, τα μυαλά. Τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό που μεταναστευει, βρισκει εργασία και κομματι της αμοιβης του γυρναει στην Ελλαδα ως 'καθαρό' κερδος (φρεσκο χρημα) για την ελληνική οικονομια. Εννοω ποσά που γυρνανε πισω στην χωρα ως αεροπορικά εισητηρια, διακοπές (ξενοδοχεια, φαγητο κλπ), επενδυσεις, αγορες διαφορες ή πολυ απλά ως ενισχυση στις οικογενειες τους.
Ποιος ταξιδεύει πλέον με ελληνική αεροπορική εταιρία; και επίσης ξεχνάς να υπολογίσεις ένα πολλαπλάσιο του χρήματος που επιστρέφει απο το Η.Β., αυτό που φεύγει απο την Ελλάδα για σπουδές, διαμονή διατροφή, αλλα και διακοπές, ψώνια, καταθέσεις...
Η Aegean εχει αρκετές πτησεις για Αγγλια. Επίσης δεν χρειαζεται να ταξιδεψει κανεις με ελληνικη εταιρεια για να μπει χρημα στο κράτος, αρκούν οι φόροι αεροδρομιου. Πχ. σε μια low cost πτηση προς Ελ. Βενιζελος πιο ψηλός ειναι ο φορος αεροδρομιου παρά το ναυλο (υπερβάλλω λιγο αλλά αυτο ειναι το νοημα). Τα εξοδα για σπουδες ειναι μικρά σε συγκριση με το μελλοντικο οφελος, σπουδαζεις μια χρονια (αντε 3), αλλα ζεις και εργαζεσαι... οσο αντεξεις!Τα υπολοιπα που αναφερεις ισχυουν αλλα δεν αφορουν τη πλειοψηφια του ελληνικου πληθυσμου, ειναι πιστευω μικρη εξαιρεση. Ποιος αλλωστε πεταγεται Λονδινο για ψωνια. Και στην τελικη αυτά τα ποσα ειναι/ ηταν εξαρχης προορισμενα για ΄εξω΄, αν δεν πηγαιναν Η.Β. θα πηγαιναν αλλου. Και για να επιστρεψουμε στο αρχικο ζητουμενο του αρθρου, συμφωνα με αυτη τη πηγή:http://news247.gr/eidiseis/ellines-tis-diasporas/xarths-posoi-kai-poy-einai-oi-ellhnes-toy-ekswterikou.4469480.htmlμονο τα 8 τελευταια χρονια βρηκαν δουλεια (αναφερει ατομα που εβγαλαν αριθμο κοιν. ασφαλισης, επετρεψε μου να θεωρησω οτι στο περιπου ειναι κ οσοι ξεκινησαν εργασια) 60,000 ατομα.Τεραστιο νουμερο (μονο τα τελευταια χρονια και μονο στο Η.Β.!) Αν υπολογισει κανεις 2 χιλιαρικακια ανα ατομο, γυρναει γυρω στα 120 εκατομ. ευρω συνολο ανα χρονο. Οχι γιγαντιο νουμερο αλλα παντως ειναι γυρω στο 10-12% της συνολικης αξιας εξαγωγων της χωρας στο Η.Β., αν συγκριθει με τα νουμερα του αρθρου.