Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά τη δικτατορία

Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά τη δικτατορία Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
7

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων έχει προκαλέσει πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Αρχαία Ελληνικά γενικής παιδείας στη Β' Λυκείου. Όπως τονίζουν, επιχειρείται η κατάργηση του μαθήματος και της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα», τονίζουν οι φιλόλογοι στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το alfavita.gr.

Ακόμα, η Ένωση κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη -ως υπέρτατης αξίας- της αγάπης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί «τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας».

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ

Ελλάδα / Η «ακτινογραφία» της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα: «Πρωταθλητές» στην ΕΕ στο κόστος στέγασης

Η μελέτη της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ καταγράφει την εκτίναξη του κόστους κατοικίας, τη μείωση της ιδιοκατοίκησης και την αυξανόμενη πίεση σε ενοικιαστές και νέους
THE LIFO TEAM
ΦΙΔΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ελλάδα / Ναύπακτος: Οδηγός βρήκε φίδι 2 μέτρων μέσα στο αυτοκίνητό της - «Ήταν τεράστιο, τρόμαξα πολύ»

«Το αυτοκίνητο έβγαζε καπνούς, το σταμάτησα στην άκρη, άνοιξα το καπό και ξαφνικά είδα το φίδι, το οποίο μόλις με είδε άρχισε να στριφογυρίζει», περιγράφει η οδηγός
THE LIFO TEAM