Εφη Αχτσιόγλου: H νέα υπουργός Εργασίας που διαδέχεται τον Κατρούγκαλο είναι 31 ετών και η νεότερη της κυβέρνησης

Εφη Αχτσιόγλου: H νέα υπουργός Εργασίας που διαδέχεται τον Κατρούγκαλο είναι 31 ετών και η νεότερη της κυβέρνησης Facebook Twitter
16

Η Έφη Αχτσιόγλου γίνεται υπουργός σε ηλικία 31 ετών και παράλληλα είναι πλέον και το νεώτερο μέλος του νέου κυβερνητικού σχήματος. 

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά το Εργατικό Δίκαιο.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

Από τα εφηβικά της χρόνια είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά, πάντως, ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ.

Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε στο κίνημα για το Άρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Επιπρόσθετα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα, συμμετείχε στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κα Αχτσιόγλου ήταν στο πλευρό του πρώην υπουργού στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

12 σχόλια
Ελπίζω πως ως γυναίκα και πιο ευαισθητοποιημένη να κάνει κάποια αλλαγή στη σχετική νομοθεσία περι εγκυμοσύνης στον ιδιωτικό τομέα και τον διαρκή φόβο -> απειλή απόλυσης.Στον δημόσιο τομέα βέβαια είναι άλλος θεός, εκεί μέχρι και οι άνδρες παίρνουν άδεια.
Ναι, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω ; Όποια υπάλληλος πάρει τους ίδιους μήνες άδεια όπως στο δημόσιο μετά την απολύουν. Εδώ ορίζει ο εργοδότης πόσους μήνες θα πάρει πριν και μετά την εγκυμοσύνη και αν δεν συμφωνεί την περιμένει ο ΟΑΕΔ.
Οταν γράψεις χιλιόμετρα συνεισφοράς στο κόμμα και λες όλη μέρα τα κομματικά συνθήματα, μπορεί να αράξεις σε υπουργική καρέκλα για να καλοπληρώνεσαι για να εφαρμόζεις ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ούρλιαζες....
Προφανώς σε τέτοια ηλικία είναι αδύνατον να έχει τη στοιχειώδη εμπειρία για μια τέτοια θέση. Ίσως την προορίζουν να πιάσει καυτές πατάτες που άλλοι ούτε από μακριά δεν θέλουν να τις δουν. Τα δε περί διαπραγμάτευσης αποτελούν πλέον φαιδρότητες. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Οι ξένοι δίνουν εντολές και οι εγχώριοι απλώς κάνουν καθυστέρηση προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι αντιστέκονται. Φευ, δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα αντίστασης πλέον.
Δηλαδή αυτή η κοπέλα, 31 χρονων με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία ή και μηδενική (δεν βλέπω κάτι στο βιογραφικό της) θα κληθεί : Α) Να διαχειριστεί ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα εκ φύσεως υπυργειαΒ) Να εφαρμόσει τον, ίσως, δυσκολότερο νομο που έχει εκδοθεί για το ασφαλιστικό καιΓ) Να διαπραγματευθεί με τους δανειστές.Και αυτό μας φαίνεται λογικό;Μακάρι να είναι καμια διάνοια και η προσωπικότητα του αιώνα και να τα καταφέρει. Αλλα δεν το βλέπω πιθανό.
Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Σπουδές, διατριβές, συμμετοχές σε κινήματα αλλά εργασιακή εμπειρία? Βέβαια και λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν βγαίνει. Αλλά και πάλι...
Καλά ναι φυσικά και θα ήταν καλό να είχε και κάποια εργασιακή εμπειρία εντός του ελληνικού χώρου αλλά απ την άλλη δεν ξέρω και αν πρέπει να το θεωρούμε και ως κανένα υποχρεωτικό προσόν. Δες άλλωστε και πολλούς άλλους πολιτικούς. Πιστεύω είναι μονάχα λίγο οξύμωρο επειδή θα έχει πάρει το Υπουργείο Εργασίας. Για του λόγου το αληθές πάντως όντως με μια πιο χαλαρή ματιά, λίγο δύσκολο στα 31 ναχει προλάβει να δουλέψει κανονικά με τέτοιο επίπεδο εκπαίδευσης που αν όλα πάνε καλά δίχως ένα χρόνο χαμένο και καλές επιδόσεις τελειώνεις κάπου στα 27 με 29 ετών! Το ξέρω και από γνωστούς μου. Ε μετά αυτή ασχολήθηκε και με το Συριζα, ορίστε 31 ετών. Πιστευω πως για τώρα ΑΔΙΚΑ έπεσε όλο το βάρος, η πίεση και το κράξιμο του Ανασχηματισμού επάνω της! Δεςτι χαμός γίνεται στα Μέσα ειδικά τα κοινωνικά. Και όλα αυτά επειδή πρόκειται για μια πολύ νέα κοπέλα για τέτοια θέση πρωτίστως και δευτερευόντως λόγω μη εργασιακής εμπειρίας. Κρίμα μία τέτοια αντιμετώπιση (φταίνε βέβαια και οι εποχές και το κόμμα που έτυχε και πήρε την θέση). Ο χρόνος θα δείξει. Μετά θα μπορούμε να την σχολιάσουμε θετικά ή αρνητικά ελεύθερα. Αυτή η επιπολαιότητα και προχειρότητα ήταν που μας έφερε μεταξύ άλλων σε πολλά πίσω. Ας περιμένουμε. Βρήκαν και τα έβαλαν όλοι με μια νέα που εδώ που τα λέμε δεν είχε και πότε φταίξιμο ή αξιώματα ή εφαγε χρήματα. Είδαμε και τους "έμπειρους" 50 και βάλε ετών. Που ας μην ξεχνάμε πως αρκετοί Υπουργοί πήραν πόδι καθώςέλεγαν την μία γκάφα μετά την άλλη (γενικώς ο Alexis ξεφορτώθηκε τους πιο ανεπιθυμητους σε λαό και Μέσα) ενώ υποτίθεται "ξέραν" τα πράγματα. Και επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό στην ελληνική κοινωνία πως έφτασε η ώρα που σιγά σιγά αναλαμβάνει η Νέα Γενιά στην οποία ανήκω και εγώ, την οποία οι παλιοί θέλουν τόσο να κρατήσουν καταπιεσμένη. Και στην πολιτική και στην οικονομία. Νέα άτομα καλοδεχούμενα απ όποιο κόμμα και αν έρχονται. Ξέρω πχ και σε 2 Νομούς που έχω σχέση που εξελέγησαν Βουλευτές 31 και 29 ετών (1η τους φορά φυσικά) και απόρεσε και σχολίαζε ο κόσμος. Κάτσε ρε φίλε. Όλοι από κάπου αρχίζουν. Δώστε τους μια ευκαιρία, τους προκατόχους τους 55άρηδες και άνω λαμόγια σαν αρκετά τους είχαμε. Απ τα λόγια κ τις πράξεις ας κριθούν.
Μελέτησα με προσοχή το βιογραφικό της νέας υπουργού Εργασίας -τονιζω το Εργασίας- και δεν βλέπω κάππου να λέει ότι έχει εργαστεί σε κάποια συγκεκριμένη δουλειά. Εννοώ κανονική δουλειά, σε ένα δικηγορικό γραφείο, κάπου τελοσπάντων. Σπουδές, κοινωνικοί αγώνες (αφισσοκόληση, πορείες) και πάλι σπουδές. Είδομεν.
Αφού νομοθέτησε ο κ. Κατρούγκαλος, φεύγει με ελαφρά και τη χλαπάτσα θα την φάει η κυρία υπουργός. Από το βιογραφικό της πάντως με συγκλονίζει το ''συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα''. Το να δηλώνεις αριστερός πρέπει να το πασπαλίζεις με ολίγον ''αγώνα'', λες και τόσα χρόνια έχουμε χούντα σε αυτή τη χώρα ενώ μάλλον επειδή ξεχειλίζαμε από δημοκρατία και ανοχή στους ''αγώνες'' φθάσαμε σε αυτά τα χάλια.
Για να ανατραπεί το κλίμα για την κυβέρνηση, θα έπρεπε να γίνουν υπουργοί ο Ιησούς Χριστός και οι απόστολοι. Από τη στιγμή που δεν είναι αυτό δυνατό, όποιοι και αν είναι οι νέοι υπουργοί, άσπρη μέρα δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πληρώνει τις αμέτρητες υποσχέσεις για 13η σύνταξη, μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και όλα τα απίστευτα, τα οποία μην ξεχνάμε ικανοποίησαν αγανακτισμένους και έστειλαν ένα κόμμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Η υπουργοποίηση μιας νέας κοπέλας με βαρύ βιογραφικό, δικηγόρου και ειδικευμένης στο εργατικό δίκαιο, είναι σαφώς κάτι καλό: η γενιά της πρέπει να πάρει στα χέρια τις τύχες της χώρας και η ίδια αξίζει. Αξίζει αλλά ούτε μπορεί ούτε αρκεί η παρουσία της να αλλάξει κάτι ουσιώδες εδώ που βρισκόμαστε. Δεμ πρέπει να μας ξενίζει η ηλικία της, εκτός και αν φέρνει στην επιφάνεια τη μικρότητα του λαού μας (αν εξακολουθούν να μας εκφράζουν οι αγανακτισμένοι)
Δυστυχως αγαπητε,μια χαρα θα βλεπει ασπρη μερα ο ΣΥΡΙΖΑ,ακομα και αν παει απο εκει που ηρθε,το μαγαζακι του θα συνεχισει να υπαρχει εστω και με μικροτερες απολαβες.Εμεις δεν θα δουμε ασπρη μερα αφου η ζημια που εκαναν τωρινοι και προηγουμενοι,ειναι ανεπανορθωτη.