Ταξιδεύοντας μόνος

Ταξιδεύοντας μόνος Facebook Twitter
Όταν πρόκειται να ταξιδέψεις μόνος, είναι σημαντικό να κρατήσεις μια θετική νοοτροπία. Αντί να σκέφτεσαι ότι «μακάρι να είχα κάποιον για να ταξιδέψω μαζί του» πρέπει να συνειδητοποιήσεις τα προνόμια.
2

1.

Αν είναι η πρώτη σου φορά, σχεδίασε το δρομολόγιο λεπτομερώς πριν φύγεις

Το να ξέρεις που θα μείνεις πριν φύγεις αφαιρεί αρκετό στρες από τους πρωτάρηδες. Θα ξέρεις ότι δεν θα ψάχνεις αγωνιωδώς για κατάλυμα σε άγνωστο μέρος και εξασφαλίζεις ότι έτσι θα έχεις πάντα ένα καταφύγιο για να τρέξεις αν αρχίσεις να αισθάνεσαι νευρικότητα.

2.

Το να ταξιδεύεις «μόνος» δε σημαίνει ότι ταξιδεύεις «μοναχικά»

«Δε θα νιώθεις μοναξιά;» Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν πριν από ένα ταξίδι που κάνω μόνη μου. Η αλήθεια είναι, όχι, καθόλου. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν αδύνατον να μην γνωρίσω κόσμο όταν ταξιδεύω. Στα χόστελ, στα ανταλλακτήρια χρημάτων, στις εκδρομές, στα πάρκα, στα καφέ, στα μπαρ. Όταν είσαι μόνος σου είσαι προσιτός, ειδικά όταν αυτός που σκέφτεται να σου μιλήσει ταξιδεύει επίσης μόνος του.

3.

Κάνε έρευνα για κάθε πόλη πριν φτάσεις

Το πόσο έρευνα χρειάζεται εξαρτάται από το προσωπικό σου ταξιδιωτικό στυλ – οπωσδήποτε συστήνω να υπάρχει μια αίσθηση της πόλης. Ακόμα και μετά από αρκετά ταξίδια σόλο ψάχνω πάντα λίγο στο Google για να δω έναν χάρτη, για να πάρω μια ιδέα για το τι μπορώ να κάνω και το πιο σημαντικό, να ενημερωθώ για ζητήματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η τουριστική περιοχή μιας πόλης είναι η ασφαλέστερη, κάτι που δεν ισχύει πάντα.

4.

Συνειδητοποίησε τα καλά του να ταξιδεύεις μόνος

Όταν πρόκειται να ταξιδέψεις μόνος, είναι σημαντικό να κρατήσεις μια θετική νοοτροπία. Αντί να σκέφτεσαι ότι «μακάρι να είχα κάποιον για να ταξιδέψω μαζί του» πρέπει να συνειδητοποιήσεις τα προνόμια. Πρώτα πρώτα, μπορείς να διαλέξεις πότε θέλεις να είσαι μόνος και πότε θέλεις να είσαι κοινωνικός. Ο άλλος λόγος για τον οποίο λατρεύω να ταξιδεύω μόνη μου είναι ότι μ' αυτό τον τρόπο ποτέ δεν χρειάζεται να συμβιβαστώ για τον προορισμό. Αν σε ενδιαφέρει η περιπέτεια και το έξω ενώ η παρέα σου είναι τύπος που προτιμάει τα μουσεία, καταλήγεις να χάνεις μερικά από τα πράγματα που ήθελες πολύ να κάνεις. Όταν ταξιδεύεις μόνος έχεις πλήρη έλεγχο του τι, πότε και που του ταξιδιού.

5.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη

Καθημερινά δημιουργούνται νέα apps και εργαλεία κάνοντας το σόλο ταξίδι ευκολότερο. Το αγαπημένο μου εργαλείο είναι το Couchsurfing. Ενώ θα μπορούσες να κάνεις οικονομία στα λεφτά που απαιτούνται για τις διανυκτερεύσεις μένοντας με έναν ντόπιο, εγώ το χρησιμοποιώ για τα forum. Για παράδειγμα, αν πηγαίνω στο Μπουένος Άιρες, γίνομαι μέλος του γκρουπ "Buenos Aires" και ενημερώνω όλους για το πότε θα είμαι στην πόλη. Επίσης, σάιτ όπως το Gomio σου επιτρέπουν να ψάξεις τα χόστελ και να δεις ποιός άλλος θα είναι εκεί πριν τα κλείσεις. Για να σχεδιάσεις το ταξίδι σου χρήσιμα σάιτ είναι το Gogobot και το Travelmuse.

6.

Να ξέρεις ότι τα σόλο ταξίδια δεν είναι για όλους

Είναι κάτι που συνιστώ σε όλους να δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά – ακόμα κι αν πρόκειται για κοντινό ταξίδι – αλλά τελικά μπορεί να μην είναι για σένα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να μην είσαι κατάλληλος για τέτοιο ταξίδι. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν έχουν παρέα όταν επισκέπτονται ένα καινούριο μέρος. Και, αν δεν βρίσκεις κανέναν για να έρθει μαζί σου σε ταξίδι, υπάρχει πάντα η λύση των ταξιδιών με γκρουπ.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Συμφωνώ με τον Φερόμενο στα όσα έγραψε! Φέτος είναι η έκτη χρονιά που πήγα διακοπές μόνος μου, και τις απόλαυσα όπως σε όλα αυτά τα χρόνια! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να πάει κάποιος μόνος του διακοπές, αρκεί να αγαπάει τον εαυτό του, και όλα γίνονται! Ποτέ δεν πλήττει με τον εαυτό του εκείνος που έχει μάθει να έχει ασχολίες. Και ορίστε μερικές συμβουλές από εμένα: Εξερεύνησε από άκρη σε άκρη τον τόπο που πρόκειται να κάνεις διακοπές, δες όλα τα αξιοθέατα, κάνε μπάνιο στις περισσότερες παραλίες, αν δεν πας με κάποιο μεταφορικό μέσο νοίκιασε εκεί κάποιο, για τα περισσότερα νησιά μας ένα μηχανάκι είναι αρκετό. Πιάσε κουβέντα με ξένους τουρίστες, μπορεί να δημιουργηθεί μια καλή παρέα. Πάρε μαζί σου οπωσδήποτε ένα βιβλίο, είναι κάτι που σου επιτρέπει να κάνεις ένα ακόμη βήμα προς την αυτογνωσία. Επίσης πάρε μαζί το MP3 σου, η μουσική είναι μια καλή συντροφιά για τις καθημερινές βόλτες σου. Βγάλε φωτογραφίες όπου και να πας, και πάρε ένα βολικό τρίποδο μαζί σου. Επίσης στον τόπο που θα πας, κάνε μονοήμερες εκδρομές στους κοντινούς προορισμούς. Να σκέπτεσαι πως ποτέ δεν είσαι μόνος, η φύση γύρω σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη σε αυτή τη διαπίστωση!
Οφείλεις να αποβάλεις την όλη κουλτούρα του «ζευγαριού» ή της «παρέας» που διαφημίζεται να συνδέεται πάντα με τις διακοπές και τα ταξίδια. Είναι στην αρχή δύσκολο, αλλά είναι μία ιδέα στο κάτω-κάτω. Συχνά δε, μία διαφημιστική ιδέα που δεν δίνει απαραιτήτως την χαρά που τάζει… Θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις αυτογνωσίας αυτά τα «μοναχικά» ταξίδια, που ίσως τα εκτιμήσουμε αργότερα όταν δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να συμβούν στην ίδια έκταση... Τέλος ίσως φανώ απόλυτος, αλλά το θεωρώ ελαφρώς ύποπτο για κάποιον να μην μπορεί να μείνει μόνος με τον εαυτό του και να διακατέχεται μονίμως από ένα άγχος συντροφικότητας ή παρέας: Ο εαυτός σου οφείλει να σου είναι καλή παρέα και αυτό δεν είναι καθόλου εγωιστικό.