Τελικά η μαριχουάνα βλάπτει τη μνήμη;

Τελικά η μαριχουάνα βλάπτει τη μνήμη; Facebook Twitter
5

Nέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν υποψιαστεί: Όποιος καπνίζει πολλή μαριχουάνα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ζημιά στην βραχυπρόθεσμη μνήμη του.



Ο καθηγητής Reto Auer του Πανεπιστημίου της Λωζάνης εξέτασε μαζί με άλλους ερευνητές σχεδόν 3.400 Αμερικανούς για μια περίοδο 25 ετών. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις γνωστικές ικανότητες - μνήμη, εστίαση, την ικανότητα να λαμβάνει κανείς γρήγορες αποφάσεις, κ.λπ.



Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν μαριχουάνα σε καθημερινή βάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, - πέντε έτη ή περισσότερο - είχαν χειρότερη λεκτική μνήμη στη μέση ηλικία από ό, τι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν ή κάπνιζαν λιγότερο. Αυτό το συμπέρασμα παρέμεινε και αφότου οι ερευνητές εξέτασαν και μια σειρά άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν τη νοητική απόδοση, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η χρήση άλλων ουσιών και η κατάθλιψη.



Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαριχουάνας και των προβλημάτων μνήμης ήταν ουσιαστικά γραμμική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάπνιζαν είχαν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης. Αλλά ακριβώς πόσο χειρότερα;



Αν κάποιος καπνίζει κάθε ημέρα για μια περίοδο 5 ετών, μπορεί να θυμηθεί 8,5 λέξεις από τις 15 που θα του δώσουν σε τεστ, ενώ αυτός που δεν καπνίζει θα θυμηθεί εννέα. Μικρή η διαφορά, αλλά μετά τα 45 η διαφορά αυτή αυξάνει στις 2,5 λέξεις στις 15.



Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη λίγοι άνθρωποι κάνουν τόσο βαριά χρήση μαριχουάνας. Όμως πολλοί ειδικοί για τα ναρκωτικά επισημαίνουν ότι η νομιμοποίηση του μαλακού αυτού ναρκωτικού, καθιστά ευκολότερη την αυξηση της βαριάς χρήσης, αρα και του προβλήματος.



Βεβαίως οι ερευνητές σε αυτή την έρευνα λένε ότι είναι αρκετά περίεργο πως μπορεί κάποιος να καπνίζει μαριχουάνα κυριολεκτικά κάθε μέρα για πέντε χρόνια και να μην έχει επηρεαστεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων ή η ικανότητά της συγκέντρωσης. Για αυτό αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να γίνουν κατανοητά σχε σχέση με όσα γνωρίζουμε για τις σοβαρές γνωστικές επιπτώσεις της βαριάς χρήσης, όπως στο αλκοόλ, όταν προκαλείται μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.



Εν ολίγοις, αυτό που λέει η έρευνα είναι αν κάνετε, μην το παρακάνετε γιατί θα βλάψετε τον εαυτό σας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT