Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή

Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
10

H κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και δεν θ' αργήσει να έρθει. Οι ηγέτες 150 κρατών, μαζί με χιλιάδες εκπροσώπους από 200 χώρες, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για 20η φορά, προσπαθώντας να συμφωνήσουν σε κάποιο συνολικό σχέδιο που θα αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και κατ' επέκταση την παγκόσμια καταστροφή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι το πρόβλημα που καλείται ν' αντιμετωπίσει η γενιά μας είναι πολύ σοβαρό, αλλά πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν πως ακόμη και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις του παρελθόντος, έχουν υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Το σίγουρο είναι πως στο ενδεχόμενο μιας κλιματικής αλλαγής όλοι θα επηρεαστούμε με διαφορετικούς τρόπους. Τι θα συμβεί όμως με τις χώρες μας;

Οι άνθρωποι της Eco Experts έφτιαξαν τον Ιούνιο ένα μεγάλο infographic τον Ιουνίο, βασισμένο στα δεδομένα της έκθεσης του Notre Dame Global Adaptation, έναν ετήσιο κατάλογο με τις χώρες που αναμένεται ν' ανταποκριθούν καλύτερα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο χάρτης βασίζεται στην κατάταξη των χωρών και όχι σε κάποια διεξοδική, μεμονωμένη ανάλυση της κάθε χώρας ξεχωριστά. Με λίγα λόγια, οι χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη, βρίσκονται εκεί επειδή τίθενται σε σύγκριση με αυτές που δεν τα πάνε τόσο καλά.

Επίσης, ο χάρτης παρουσιάζει τις χώρες συνολικά. Δεν χωρίζεται σε ζώνες ανάλογα με τις παραθάλασσιες ή τις ορεινές περιοχές, τις πόλεις κτλ. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δεν φαίνονται λόγω της μεγενθυμένης κλίμακας του χάρτη. Για παράδειγμα, ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζονται με πράσινο, συγκεκριμένα κομμάτια της χώρας είναι πολύ πιο δύσκολο να χειριστούν την κλιματική αλλαγή, όπως π.χ. η Νέα Υόρκη.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καλύτερες δομές για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο ενδεχόμενο μιας βίαιης κλιματικής αλλαγής. Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους από τις παραθαλάσσιες περιοχές στην ενδοχώρα ή να κατασκευάσουν, αν χρειαστεί, νέα αεροδρόμια και μέσα μεταφοράς. Οι χρωματικές διαβαθμίσεις απεικονίζουν και αυτή την ικανότητα των χωρών.

Με κόκκινο παρουσιάζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο και με πράσινο αυτές που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα σε μία κλιματική αλλαγή.

Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή Facebook Twitter

Πηγή: Business Insider / Μετάφραση, επιμέλεια: LiFO Newsroom

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM