Γιατί το Al Jazeera παύει να χρησιμοποιεί τον όρο "μετανάστες"

Γιατί το Al Jazeera παύει να χρησιμοποιεί τον όρο "μετανάστες" Facebook Twitter
Daniel Etter/ The New York Times
16

"Φανταστείτε τα παιδιά σας το πρωί. Φανταστείτε να τα ταΐζετε, να τα πλένετε και να πιάνετε σε αλογοουρά τα μαλλιά του κοριτσιού σας, ενώ διαφωνείτε με το μικρό σας αγόρι για το ποια αθλητικά παπούτσια θα φορέσει.

Τώρα φανταστείτε, όπως κάνετε αυτό, να γνωρίζετε πως αργότερα σήμερα, θα δέσετε στα αδύναμα σώματά τους σωσίβια γιλέκα και θα τα πάρετε μαζί σας σε ένα φουσκωτό σκάφος, σε νερά στα οποία έχουν πεθάνει πολλοί που έχουν κάνει το ίδιο.

Σκεφτείτε την ιστορία που θα έπρεπε να τους πείτε για να τα καθησυχάσετε και πώς θα κάνετε αυτό που συμβαίνει να φανεί διασκεδαστικό. Εξετάστε τη συναισθηματική δύναμη που χρειάζεται για να χαμογελάσει κανείς ενώ κρύβει το φόβο του.

Δεν υπάρχει "μεταναστευτική κρίση" στη Μεσόγειο. Πώς θα αισθανόσασταν αν η απόδρασή σας από τον πόλεμο απαξιώνονταν από τα μέσα τα οποία απλά θα χαρακτήριζαν εσάς και την οικογένειά σας γενικά μετανάστες. 

Ο γενικευμένος όρος "μετανάστες" δεν είναι πλέον κατάλληλος όταν πρόκειται για την περιγραφή του τρόμου που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. "

Με αυτό το κείμενο, το Al Jazeera ανακοινώνει πως πλέον παύει να χρησιμοποιεί τη λέξη "μετανάστης" για όποιον άνθρωπο εμπλέκεται στην τεράστια αυτή κρίση που συμβαίνει στη Μεσόγειο. Το κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση της απόφασης υπογράφει ο Barry Malone ο οποίος στη συνέχει εξηγεί πως ο δημοσιογραφικός οργανισμός και όλοι οι συντάκτες πήραν από κοινού την απόφαση.

"Δεν είναι εκατοντάδες άνθρωποι που πνίγονται όταν ένα σκάφος βουλιάζει στη Μεσόγειο, ούτε καν εκατοντάδες πρόσφυγες. Είναι εκατοντάδες μετανάστες. Δεν είναι ένας άνθρωπος - όπως και εσείς - γεμάτος με τις σκέψεις, την ιστορία και τις ελπίδες του - που βρίσκεται στις γραμμές του τρένου, αλλά ένας μετανάστης. Ένας παρείσακτος." γράφει ο Μalone για να δείξει πόσο υποτιμητικά χρησιμοποιείται η λέξη για να περιγράψει το δράμα χιλιάδων ανθρώπων.

Από εδώ και στο εξής το Al Jazeera θα χρησιμοποιεί τις λέξεις "άνθρωποι", "οικογένειες" και κατά περίπτωση "πρόσφυγες" γράφει το άρθρο το οποίο καλεί και άλλα μέσα να πράξουν το ίδιο.

"Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτή την υπόθεση και το να δέχεσαι πρόσφυγες είναι μια δύσκολη πρόκληση για κάθε χώρα, αλλά για να βρούμε λύσεις, μια ειλικρινής συζήτηση είναι απαραίτητη. Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για λόγους ακρίβειας, ο διευθυντής ειδήσεων στο Al Jazeera English, Salah Negm, αποφάσισε ότι δεν θα χρησιμοποιούμε τη λέξη μετανάστες για αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτό το δίκτυο, θα προσπαθήσουμε σκληρά μέσω της δημοσιογραφίας μας να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων στον κόσμο μας, η φωνή αυτών που για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκαν χωρίς δικό τους κόσμο. "Μετανάστες" είναι μια λέξη που αφαιρεί τη φωνή στους ανθρώπους που υποφέρουν. Η αντικατάστασή της, είναι ένας μικρός τρόπος να τους δώσουμε λίγη φωνή πίσω."

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Η λέξη υπάρχει γιατι έχει κάποια σημασία. Με αυτήν περιγράφουμε κάποιους ανθρώπους. Για το αν αυτή έχει ξεφτιλιστεί τόσο πολύ, φταίνε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Δε θα έπρεπε να τα βάζουν με τις λέξεις. Αυτοί οι ίδιοι η δημοσιογράφοι ελέγχουν πολλές φορές το σύστημα. Αν το σιχάθηκαν να αλλάξουν αυτό. Όχι τις λέξεις.
Ε, κάτι έπρεπε να πει και το Al Jazeera για ξεκάρφωμα.Στάχτη στα μάτια, κροκοδείλια δάκρυα και απροσμέτρητη υποκρισία. Από την άνοιξη του 2011 το Κατάρ στηρίζει απροκάλυπτα τους αντικαθεστωτικούς, υποδαυλίζοντας και υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Να τους δώσετε όχι μόνο τη φωνή τους πίσω αλλά και τη ζωή τους, κύριε Negm. Κοιτάξτε τον εργοδότη σας στα μάτια και πείτε το, αν τολμάτε. Αλλά, τί λέω. Κανείς υπάλληλος του Εμίρη δεν τολμά.Υ.Γ. Όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία, η Σύρια συνάδελφός μου στο Κατάρ έπαθε νευρική κρίση γιατί η αδερφή της έμεινε πίσω μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της στην πατρίδα. Βίωσα μαζί της μέρα-μέρα την κλιμάκωση των συναισθημάτων. Στην αρχή, απέραντη θλίψη γιατί τα ανίψια της δεν θα πήγαιναν πια σχολείο. Μετά, φόβος, γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και φάρμακα ούτε για δείγμα και η μητέρα της συνάδέλφου μου ήταν βαριά άρρωστη στο Χαλέπι. Στη συνέχεια, μόνιμο άγχος και στεναχώρια για το τί θα απογίνουν όλες αυτές οι ψυχές. Είναι άνθρωποι,ξέρετε, κι αυτοί. Δεν είναι αριθμοί. Είχαν μια χαρά κανονικές, ρυθμισμένες, ειρηνικές ζωές.Α π ε λ π ι σ ί α.
Και δεν είναι και δύσκολο να το δει κανείς. Αν θες να γλιτώσεις τον πόλεμο, σου αρκεί η πρώτη χώρα χωρίς πόλεμο που θα φτάσεις. Η Τουρκία για παράδειγμα.Έφτασαν στην Τουρκία. Γιατί δεν τους κάνει; Έχουν και ίδια θρησκεία. Γιατί πάνε και θαλασσοπνίγονται;Επειδή φυσικά είναι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες.Και έστω περάσαν στην Ελλάδα. Τόση απόσταση από τον πόλεμο. Γιατί δεν τους κάνει; Γιατί θέλουν να φύγουν;Μα φυσικά επειδή είναι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες.
Γιατί δίνουν 6000 Ευρώ το κεφάλι; Μα φυσικά γιατί είναι οικονομικοί μετανάστες.Στο Λίβανο βρίσκονται γύρω στο 1000000 πρόσφυγες, στη Τουρκία γύρω στο 1800000, στην Ιορδανία 600000.Από τα 23 εκ. κατοίκους της Συρίας, τα 4 εκ. είναι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες (17% του πληθυσμού)Μα φυσικά, είναι οικονομικοί μετανάστες, πέσαν οι δουλειές στη πατρίδα
Γιατί βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας εδώ και τέσσερα χρόνια και βλέπουν ότι δεν υπάρχει λύση στον ορίζοντα. Γιατί η προσωρινή διαμονή τους εκεί έγινε πλέον μόνιμη. Κανένα μέλλον γιαυτούς και κυρίως για τα παιδιά τους. Γιαυτό και φεύγουν. Και συ το ίδιο θα κάνεις αν και όταν συμβεί αυτό εδώ. Και αν εγκλωβιστείς για 4 χρόνια σε καταυλισμό στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να πας σε ένα καλύτερο μέρος. Ή μήπως θα καθίσεις εκεί για να μη σε αποκαλέσουν οικονομικό μετανάστη?
To Al Tζαζίρα έχει, επίσης, πάψει εδώ και καιρό να χρησιμοποιεί τον όρο "τρομοκράτης" και "τρομοκρατική επίθεση" γιατί, λέει, χρησιμοποιείται πάρα πολύ τελευταία. Πρέπει,λέει, να βρεθεί ένας άλλος όρος που να περιγράφει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των φανατικών μουσουλμάνων. Οι τύποι έχουν στήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό προπαγάνδας και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από την πραγματική αιτία των δεινών που συμβαίνουν αυτή την εποχή σε μια μεγάλη περιοχή του κόσμου και που είναι το Ισλάμ. Και κάθε διαφερετική από αυτούς άποψη στιγματίζεται ως ρατσιστική, μισαλλόδοξη κλπ. με την αρρωγή, δυστυχώς, κι ενός μεγάλου μέρους των δυτικών μέσων ενημέωσης και των "προοδευτικών" πολιτικών δυνάμεων.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι το aljajeera είναι η επίσημη προπαγανδιστική φωνή των σαλαφιστών αδελφών μουσουλμάνων. Η στρατηγική επέκτασης του Ισλάμ δια μέσου της μετανάστευσης καμουφλαρισμένη κάτω από ψυχολογικές επιχειρήσεις, επηρεάζουν μόνο άτομα μειωμένης κριτικής αντίληψης.
Μπορεί. Το πιθανότερο να είναι προπαγάνδα. Επίσης οι πλούσιες Αραβικές χώρες όντως δεν βοηθούν τη κατάσταση, ούτε δέχονται πρόσφυγες. Αλλά πνίγονται άνθρωποι, όχι πρόσφυγες.
Ο ιδιοκτήτης του Αλ Τζαζιρα σείχης του Κατάρ θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την ISIS?Θα φιλοξενήσει και αυτός πρόσφυγες όπως κάνουν οι άπιστοι δυτικοί?Δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια για να χτίσει φαραωνικά στάδια και φιλοξενήσει παγκόσμιο κυπέλλου ποδοσφαίρου!!!Γιατι δεν φιλοξενεί καλύτερα μερικά εκατομμύρια προσφύγων?