Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ

Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
1

 

Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Stefaan Beernaert

Βορειοδυτικά της παλιάς ισπανικής πόλης Cartagena de Indias βρίσκεται ένα σύμπλεγμα περίπου 30 νησιών γνωστά ως Islas de Rosario.

Οι λευκές παραλίες τους, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και η άφθονη χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν ένα πραγματικό τροπικό παράδεισο και εκατοντάδες τουρίστες από την Καρθαγένη τα επισκέπτονται καθημερινά. Λίγο πιο μακριά, στο εξίσου όμορφο νησί που παραμένει παρθένο και σχεδόν ανέπαφο ακόμη και σήμερα, ζουν 800 κάτοικοι που ασχολούνται με την αλιεία και τη γεωργία. Χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, η καθημερινή ζωή εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Αυτός ο παράδεισος τράβηξε πριν από χρόνια την προσοχή ενός εκκεντρικού παραθεριστή, ο οποίος έχτισε ένα παλάτι, που τώρα έχει εγκαταλειφθεί: το περίφημο παλάτι του βασιλιά της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ.

 

Στη πιο απομονωμένη πλευρά του νησιού, κρυμμένο και προφυλαγμένο μεταξύ των τροπικών δασών και της Καραϊβικής Θάλασσας, βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα πολυτελών κτιρίων. Η αποσύνθεση αντικατοπτρίζει την πτώση του ιδιοκτήτη. Στο απόγειο της δόξας του ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν υπεύθυνος για περίπου το 80% της παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης. Διετέλεσε Επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών Μεντεγίν, το οποίο διοργάνωνε το καθημερινό λαθρεμπόριο σχεδόν 15 τόνων κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989 η αξία του θρυλικού Εσκομπάρ υπολογιζόταν στα 30 δις δολάρια και το Forbes τον κατέταξε στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ο βίος του όπως ήταν φυσικό, ήταν ανάλογος και βουτηγμένος στην υπερβολή. Η βίλα του στην Κολομβία έμεινε στην ιστορία ως η Hacienda Napoles με τους ρινόκερους και τους ελέφαντες στο ζωολογικό της κήπο. Αντίστοιχης πολυτέλειας ήταν όμως και το εξωτικό του ορμητήριο στην Καραϊβική που σήμερα ρημάζει.

Η τεράστια βίλα στο La Isla Grande δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα συγκροτήματα που βρίσκονται στο παραθαλάσσιο Μαϊάμι. 300 δωμάτια για τους φιλοξενούμενους, πισίνες περικυκλωμένες με φοίνικες, ελικοδρόμιο, γήπεδα και χρυσές βρύσες στα μπάνια, ήταν μόλις λίγες από τις λεπτομέρειες του εξοχικού.

Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer

Ο φωτογράφος Luke Spencer την επισκέφτηκε για λογαριασμό του Αtlas Obscura και κατέγραψε εικόνες από την σημερινή της κατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες εποχές των πάρτι, της καλοπέρασης και της κραιπάλης.

Για να φτάσει στο νησί, το οποίο έχει μήκος μόλις λίγα χιλιόμετρα, βρήκε ένα ειδικό σκάφος από την Cartenga. Δεν υπήρχαν οργανωμένες εκδρομές στο κτήμα Escobar και τη μεταφορά έκανε ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο έπειτα από συμφωνία.


Μετά από ώρες πεζοπορίας μέσα από το δάσος της Καραϊβικής, μέσα από την πυκνή τροπική βλάστηση ξεπρόβαλε το τείχος από μπετόν. Το κακοτράχαλο μονοπάτι του δάσους μετατράπηκε στη συνέχεια σε διάδρομο με περίτεχνα πλακάκια που οδηγούσε στην πύλη της έπαυλης. Δίπλα της βρισκόταν παρατημένο ένα ταχύπλοο στο οποίο είχαν φυτρώσει όμορφα λουλούδια του δάσους. Η φύση είχε διεκδικήσει και κερδίσει τη μάχη με το συγκρότημα, περιγράφει ο Luke Spencer ο οποίος συνάντησε μια οικογένεια αγριόχοιρων μπροστά στον μεγάλο κήπο. Τα φυτά είχαν καλύψει τις μαρμάρινες πλευρές του κτιρίου, αλλά πίσω από το φύλλωμα διακρίνονταν πάνω στον διαβρωμένο τοίχο τα όμορφα τιρκουάζ και κοραλί σχέδια.

Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.

Το λόμπι οδήγησε σε μια τεράστια αυλή, που σκιάζεται με φοίνικες με θέα στη θάλασσα της Καραϊβικής. Στο κέντρο δέσποζε μια τεράστια πισίνα η οποία αν και ήταν εντελώς άδεια από νερό είχε ακόμη ένδειξη πρόσφατης ανθρώπινης δραστηριότητας, με ρούχα και παπούτσια απλωμένα κατά μήκος. Μέσα από τους θάμνους πετάχτηκαν περίπου δώδεκα άντρες που κρατούσαν στα χέρια τους μασέτες. Ο ντόπιος που συνόδευε τον φωτογράφο του ζήτησε να μη μιλήσει καθόλου και τους πλησίασε. Τους εξήγησε τι γύρευαν εκεί και πήρε άδεια για να βγουν οι φωτογραφίες. Οι καταληψίες τους συνόδευαν σε όλη την ξενάγηση και κάποια στιγμή ο φωτογράφος τους είπε πως ζουν σε ένα πολύ όμορφο σπίτι. Ένας από αυτούς χαμογέλασε και πρόσθεσε:"Σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι". Αν και η Hacienda Napoles στην απέναντι πλευρά έχει περάσει στα χέρια του κράτους και προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση, αυτή εδώ η έπαυλη εξακολουθεί να παραμένει ανεξερεύνητη, ανεκμετάλλευτη και σχεδόν κανείς δεν την επισκέπτεται ποτέ.

Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
Εξερεύνηση στο τροπικό ορμητήριο του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Luke Spencer.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια