Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί

Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
19

 

Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί Facebook Twitter

Τις εξελίξεις στο Eurogroup σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του με τίτλο «Athenae Delenda Est» (Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί), που αποτελεί παραλλαγή της φράσης που είπε ο ρωμαίος Κάτων ο πρεσβύτερος, «Carthago delenda est» (Η Καρχηδόνα πρέπει να αφανιστεί), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.

Ως καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, χαρακτηρίζει ο  Κρούγκμαν το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το κείμενο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ, και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως γράφει στους New York Times, το κυριότερο σημείο του κειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το εξής:

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η "μετάφραση" των παραπάνω, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, σημειώνει, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup.

«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι - ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία το 2010, και ότι αυτό το είδος bullying δεν θα λειτουργήσει.

Εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν ως τα άκρα την Ελλάδα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα σε έξοδο από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε όποιον άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "ειρήνης τη Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική», καταλήγει το άρθρο.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Με τέτοιο παρακμιακό αυτοχειριασμό, που αποπνέει το "ευφυολόγημά σου" -θα το χαρακτήριζα καταλλήλως, αλλά θα ερυθριούσαν και οι μαύροι χαρακτήρες του κειμένου- μόνο realist δεν είσαι. Μάλλον, αναλώσιμος...
Χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει είναι και το γεγονός ότι, ενώ Κρούγκμαν, Στίγκλιτς και Γκαλμπραίηθ στηρίζουν μεγαλοφώνως,ως λογικές και τεκμηριωμένες τις εισηγήσεις του Βαρουφάκη (Κεϋνσιανός, όπως και οι ίδιοι), οι θεωρητικοί της αντιπέρα όχθης ("Αυστριακοί" ή "Chicago boys") ποιούν, κυριολεκτικώς, την νήσσαν και αφήνουν τους μανδαρίνους της ΕΕ, αμφίβολης, λόγω "εμμίσθου σχέσεως", επιστημονικής αντικειμενικότητας, να εκτοξεύουν αντίθετους ισχυρισμούς και προφητείες, για να κατατρομοκρατήσουν τους Έλληνες.
Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω τώρα, γιατί θα αρχίσει να πεθαίνει κόσμος στους δρόμους από την πείνα. Πρέπει να καταλάβουν ότι αρνούμαστε το ρόλο του πειραματόζωου για τα δικά τους αρρωστημένα οικονομικά παιχνίδια και διαθέσεις. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε όρθιοι.
Έχει πολύ ενδιαφέρον η pορεία του Δρ Κρούγκμαν. Η ανάλυση του δεν είναι ποτέ in-favor της Ελλάδας και ο Νομπελίστας αυτό το κάνει απο πραγματικό ενδιαφέρον ή απο εργασία. Μην με παρεξηγείτε, αλλά φυσικά η Ευρώπη δεν θέλει οι οικονομικά ασθενέστερες και in-debt χώρες να δείξουν οτι δεν δέχονται τη μισθωτή σκλαβιά χωρίς αντίσταση. Οι πιο εξαθλιωμένοι της ευρώπης θα γίνουν χώρος μελέτης για να επιβληθούν τέτοια μέτρα και σε άλλους εν-καιρώ. Τα σχόλια ενός Νομπελίστα οικονομολόγου (ο διεθνής αντίπαλος του Δρ Βαρουφάκη ίσως)ίσως να είναι χτυπήματα για να μειώσουν την αυθεντία του Υπ. Οικονομικών καθώς κανένας στο eurogroup δεν μπορεί να σταθεί απέναντί διανοητικά με αποτέλεσμα να φοβάμε οτι ο Δρ Κρουγκμαν πλέον χρηματοδοτείται απο κάποιον για να διαμορφώσει την γνώμη της μάζας λόγο του τίτλου του.
νομίζω το δεύτερο. Η Αθήνα ήταν πάντα σε πληθυντικό αριθμό άρα μάλλον το δεύτερο ισχύει... Εκτός αν είχαν κάτι εφάμιλλο της αττικής σύνταξης (το οποίο δεν θυμάμαι) αλλά και πάλι προϋποθέτει το υποκείμενο σε γ'πληθυντικό & το ρήμα σε γ'ενικό αλλά πάντα σε ουδέτερα οπότε και πάλι δεν νομίζω ότι ισχύει στην προκειμένη.
Με εντυπωσιάζεις Hattori Hanzo: πονάνε τα ματάκια μας από τις ασυνταξίες και τις ανορθογραφίες των σχολιαστών στα ελληνικά κι εσένα σε πείραξε το λάθος στα λατινικά; Κατά τα άλλα, συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούνπέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα, οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουνκαι "Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε" θα σου πουναυτά που λες, "et preterea censeo Carthago delenda est"Αλλά εγώ Θα σου πάρω βιολιά και ένα ντέφι γλυκό να σου παίζουνΕρηνούλα μου, Ερηνούλα μου..https://www.youtube.com/watch?v=2K3cZAuJfiI