Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί

Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
19

 

Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να αφανιστεί Facebook Twitter

Τις εξελίξεις στο Eurogroup σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του με τίτλο «Athenae Delenda Est» (Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί), που αποτελεί παραλλαγή της φράσης που είπε ο ρωμαίος Κάτων ο πρεσβύτερος, «Carthago delenda est» (Η Καρχηδόνα πρέπει να αφανιστεί), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.

Ως καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, χαρακτηρίζει ο  Κρούγκμαν το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το κείμενο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ, και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως γράφει στους New York Times, το κυριότερο σημείο του κειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το εξής:

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η "μετάφραση" των παραπάνω, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, σημειώνει, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup.

«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι - ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία το 2010, και ότι αυτό το είδος bullying δεν θα λειτουργήσει.

Εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν ως τα άκρα την Ελλάδα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα σε έξοδο από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε όποιον άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "ειρήνης τη Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική», καταλήγει το άρθρο.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Με τέτοιο παρακμιακό αυτοχειριασμό, που αποπνέει το "ευφυολόγημά σου" -θα το χαρακτήριζα καταλλήλως, αλλά θα ερυθριούσαν και οι μαύροι χαρακτήρες του κειμένου- μόνο realist δεν είσαι. Μάλλον, αναλώσιμος...
Χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει είναι και το γεγονός ότι, ενώ Κρούγκμαν, Στίγκλιτς και Γκαλμπραίηθ στηρίζουν μεγαλοφώνως,ως λογικές και τεκμηριωμένες τις εισηγήσεις του Βαρουφάκη (Κεϋνσιανός, όπως και οι ίδιοι), οι θεωρητικοί της αντιπέρα όχθης ("Αυστριακοί" ή "Chicago boys") ποιούν, κυριολεκτικώς, την νήσσαν και αφήνουν τους μανδαρίνους της ΕΕ, αμφίβολης, λόγω "εμμίσθου σχέσεως", επιστημονικής αντικειμενικότητας, να εκτοξεύουν αντίθετους ισχυρισμούς και προφητείες, για να κατατρομοκρατήσουν τους Έλληνες.
Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω τώρα, γιατί θα αρχίσει να πεθαίνει κόσμος στους δρόμους από την πείνα. Πρέπει να καταλάβουν ότι αρνούμαστε το ρόλο του πειραματόζωου για τα δικά τους αρρωστημένα οικονομικά παιχνίδια και διαθέσεις. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε όρθιοι.
Έχει πολύ ενδιαφέρον η pορεία του Δρ Κρούγκμαν. Η ανάλυση του δεν είναι ποτέ in-favor της Ελλάδας και ο Νομπελίστας αυτό το κάνει απο πραγματικό ενδιαφέρον ή απο εργασία. Μην με παρεξηγείτε, αλλά φυσικά η Ευρώπη δεν θέλει οι οικονομικά ασθενέστερες και in-debt χώρες να δείξουν οτι δεν δέχονται τη μισθωτή σκλαβιά χωρίς αντίσταση. Οι πιο εξαθλιωμένοι της ευρώπης θα γίνουν χώρος μελέτης για να επιβληθούν τέτοια μέτρα και σε άλλους εν-καιρώ. Τα σχόλια ενός Νομπελίστα οικονομολόγου (ο διεθνής αντίπαλος του Δρ Βαρουφάκη ίσως)ίσως να είναι χτυπήματα για να μειώσουν την αυθεντία του Υπ. Οικονομικών καθώς κανένας στο eurogroup δεν μπορεί να σταθεί απέναντί διανοητικά με αποτέλεσμα να φοβάμε οτι ο Δρ Κρουγκμαν πλέον χρηματοδοτείται απο κάποιον για να διαμορφώσει την γνώμη της μάζας λόγο του τίτλου του.
νομίζω το δεύτερο. Η Αθήνα ήταν πάντα σε πληθυντικό αριθμό άρα μάλλον το δεύτερο ισχύει... Εκτός αν είχαν κάτι εφάμιλλο της αττικής σύνταξης (το οποίο δεν θυμάμαι) αλλά και πάλι προϋποθέτει το υποκείμενο σε γ'πληθυντικό & το ρήμα σε γ'ενικό αλλά πάντα σε ουδέτερα οπότε και πάλι δεν νομίζω ότι ισχύει στην προκειμένη.
Με εντυπωσιάζεις Hattori Hanzo: πονάνε τα ματάκια μας από τις ασυνταξίες και τις ανορθογραφίες των σχολιαστών στα ελληνικά κι εσένα σε πείραξε το λάθος στα λατινικά; Κατά τα άλλα, συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούνπέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα, οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουνκαι "Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε" θα σου πουναυτά που λες, "et preterea censeo Carthago delenda est"Αλλά εγώ Θα σου πάρω βιολιά και ένα ντέφι γλυκό να σου παίζουνΕρηνούλα μου, Ερηνούλα μου..https://www.youtube.com/watch?v=2K3cZAuJfiI