Chapel of the Holy Cross, Arizona, USA

Facebook Twitter
4

Χτισμένο το 1956 στην περιοχή Sedona της πολιτείας της Αριζόνα, το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού αποτελεί από τότε ένα κτίσμα που συνδυάζει εξόχως την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την φυσική ομορφιά του τοπίου και την απλότητα ενός θρησκευτικού κτιρίου.

Σχεδιασμένο από την γλύπτρια Marguerite Brunswig Staude, με την καθοδήγηση-όπως λένε οι φήμες-του Frank Lloyd Wright, το μικρό αυτό παρεκκλήσι στέκεται τολμηρά πάνω στους κόκκινους βράχους με μία σαγηνευτική λιτότητα. Η κατασκευή του φανερώνει τόσο σεβασμό όσο και φαντασία, χωρίς να προδίδει την μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός θρησκευτικού χώρου.

Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του, είναι το ότι είναι χτισμένο και θεμελιωμένο στον κόκκινο βράχο της Σεντόνα, με τρόπο που μοιάζει ν' αναδύεται από τα σπλάχνα του, καταλήγοντας να φαίνεται ένα οργανικό κομμάτι του τοπίου.

Ο σταυρός, ύψους σχεδόν 30 μέτρων, που μοιάζει καρφωμένος στον βράχο, εξουσιάζει τον χώρο ως το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο του κτιρίου, ταυτόχρονα υποστηρίζοντας στατικά την γυάλινη όψη του.

Η Marguerite, αν και ρωμαιο-καθολική στο θρήσκευμα, δήλωσε πως "οι πόρτες του παρεκκλησίου θα είναι πάντα ανοιχτές στον καθένα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γιατί ο Θεός μπορεί να έρθει στη ζωή στις ψυχές όλων των ανθρώπων".

Το παρεκκλήσι, που κέρδισε το Τιμητικό Βραβείο του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 1957, είναι αξιοσημείωτα σύγχρονο χάρη στις καθαρές γραμμές του και την ογκολογική του απλότητα, χωρίς αυτός ο σχεδιασμός να του στερεί την ταπεινή ταυτότητα ενός χώρου λατρείας.

 

 

 

 

 

Design
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Α ναι, τώρα το παρατήρησα, είχα απλά συνδέσει την Slinkachu εικόνα. Ε τότε σε ευχαριστώγια το +fav στο δικό μου tumblr (από εκεί δεν μπορώ να πω πολλά)! :)))