Μουσεία που δεν έγιναν ποτέ

Μουσεία που δεν έγιναν ποτέ Facebook Twitter
2

Μερικά μουσεία δεν ήταν για να γίνουν. Τα σχέδιά τους έμειναν στα χαρτιά. Είτε γιατί ήταν ακριβά, είτε γιατί η κατασκευή τους αποδείχτηκε υπερβολικά πολύπλοκη. Ανέμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολλά ματαιωμένα όνειρα. Ισως μια μέρα κάποια πραγματοποιηθούν. Περιμένουμε από το χρόνο να αποκαταστήσει την χαμένη τους τιμή.

Αυτή την εποχή το Guggenheim είναι πραγματικά τυλιγμένο στο ροζ φως των εγκταστάσεων του James Turrell. Ομως η φωτογραφία είναι από την μακέτα του μουσείου, σχέδιο του Frank Lloyd Wright το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Και αυτή τυλιγμένη στο ροζ φως.

Με αυτό το σχέδιο από τον αρχιτέκτονα Franklin Webster Smith για την Νational Gallery of History and Art, ένας ιδανικό πλέγμα από στήλες και αυλές αντικαθιστά την έκταση του πράσινου, με πολλές αψίδες, ακολουθώντας τα κλασικά πρότυπα.

Πρωτότυπο σχέδιο για το Μουσείο του Μπρούκλιν από τους McKim, Mead & White το 1893. Σήμερα είναι μόλις το ένα έκτο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι.

Η πολυσυζητημένη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, εγκρίθηκε αρχικά το 1982. Θεωρήθηκε εξωφρενικά μοντέρνα παρέμβαση και αντιμετώπισε ακόμα και τη βασιλική κριτική. Ο πρίγκιπας Κάρολος σε ένα συνέδριο αρχιτεκτόνων είπε ότι η προέκταση μοιάζει με ένα τερατώδες ρουμπίνι στο πρόσωπο ενός πολύ αγαπητού και κομψού φίλου. Το σχέδιο των Ahrends, Burton, και Koralek και η κατασκευή του στην Πλατεία Τραφάλγκαρ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Hotel Attraction: Ενα σχέδιο του 1908 του Γκαουντί που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επανήλθε στην επικαιρότητα όταν γινόταν η συζήτηση σχετικά με το αν έπρεπε να αντικαταστήσει κάτι τους Δίδυμους Πύργους.

Ο Jackson Pollock και ο Peter Blake μπροστά στο μοντέλο του Blake για το "Ιδανικό μουσείο μιας μικρής πόλης" στην Betty Parson Gallery.

Τα σχέδια του Gehry για το απραγματοποίητο τελικά Museum of Tolerance στο Λος Αντζελες.

Μουσείο της Ακρόπολης, η πρόταση του Daniel Libeskind. Κυκλοφορεί ακόμα στον κόσμο ως μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα.

Προτεινόμενη μακέτα για το National Museum of American People. Αυτό το έργο, έχει ακόμα ελπίδες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι λείπει από την Αμερική ένα μουσείο που θα αφηγείται την ιστορία των διαφορετικών πολιτισμών που συναντήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Το μουσείο Guggenheim στην Guadalajara. Σχεδιασμένο από τον Enrique Norten. Το πιο ακριβό από τα μουσεία Guggenheim. Εξαιτίας του κόστους, το έργο ακυρώθηκε το 2009.

Εικαστικά
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
«Τερατώδη καντήλα στο πρόσωπο ενός πολυαγαπημένου και κομψού φίλου» είπε ο Κάρολος την προτεινόμενη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, όχι «τερατώδες ρουμπίνι».