ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έρευνα για το θόρυβο 11 ελληνικών πόλεων

Έρευνα για το θόρυβο 11 ελληνικών πόλεων Facebook Twitter
6

Μια μεγάλη έρευνα για την καταγραφή της ηχορύπανσης στις μεγάλες ελληνικές πόλεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με Έλληνες ακαδημαϊκούς.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, σε 11 πόλεις, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα, Καβάλα, Αγρίνιο, αλλά και στην πόλη της Κέρκυρας.

Θα ολοκληρωθεί το 2015, όμως σύμφωνα με την Realnews,  τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις υπάρχει υπέρβαση του ορίων των 55 ντεσιμπέλ (dB) που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Πάτρα, οι μετρήσεις σε τέσσερις κεντρικούς δρόμους (Αγίου Ανδρέα, Μαιζώνος, Κανακάρη και Γούναρη-Κορίνθου) δείχνουν ότι τα επίπεδα του θορύβου αγγίζουν τα 70 dB.

Στον Βόλο και τη Λάρισα η ηχορύπανση φτάνει τα 65 και 55 dB αντιστοίχως.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι έρευνες εστιάζουν στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτοκινητοδρόμους, δηλαδή με την Αττική Οδό και την Εγνατία αντίστοιχα.

 «Οι ελληνικές πόλεις είναι ιδανικά φτιαγμένες για την ηχορύπανση. Οι στενοί δρόμοι και τα ψηλά κτίρια δημιουργούν το φαινόμενο της "ηχητικής χαράδρας", παγιδεύοντας τους θορύβους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ο τέταρτος όροφος μιας πολυκατοικίας δέχεται περισσότερο θόρυβο απ' ό,τι ο πρώτος ή ο δεύτερος», αναφέρει ο Δημήτρης Σκαρλάτος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

6

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε η έφεση για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

Ελλάδα / Κατατέθηκε αίτηση έφεσης για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

«Η ίδια η Πυροσβεστική, η ίδια η Πολιτική Προστασία δεν προστατεύονται, όταν προστατεύονται εκείνοι που αφήνουν εγκληματικά να καούν και να πνιγούν 105 άνθρωποι», αναφέρουν συνήγοροι των θυμάτων
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και όπως στις περισσότερες έρευνες σχετικές με την ποιότητα ζωής σε πόλη, αποκρύπτεται και σιωπηλά αθωώνεται ο πραγματικός αίτιος που είναι το ι.χ. και η κυκλοφορία του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.Φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Μιάς και έτσι μπορεί να γίνουν και τίποτα «έργα» (=μίζες) προστασίας από το θόρυβο, δεν τα χαλάμε με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους πετρελαιάδες (και δεν ξέρω ποιόυς άλλους) και κυρίως δεν τα χαλάμε με τον ψηφοφόρο. Που μην ξεχνάμε: «δεν φταίει σε τίποτα» (κοινή γραμμή των κομμάτων είναι το γλύψιμο της μετριότητας, αυτό που λένε λαικισμό).
Κάτι πρέπει να γίνει και με τα μεγάφωνα-χωνιά των παλιατζήδων «όλα τα μαζεύω - όλα τα ξεσαβουρώνω» που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί ακόμη και σε ώρες μη κοινής ησυχίας. Πόσο δε τα χουζουριαρικά Κυριακάτικα πρωϊνά!...Σ.Σ.: Θα ήθελα να ήξερα αν υπάρχει κάποιος που άκουσε τον παλιατζή-ξεσαβουρατζή από το μεγάφωνο και τον κάλεσε να ξεσαβουρώσει. Χλωμό το κόβω, πολύ χλωμό...Σ.Σ.2: Το σχόλιο δεν έχει να κάνει απολύτως με καμία ρατσιστική διάθεση. Οι άνθρωποι μου είναι συμπαθείς.