«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Facebook Twitter
28

 

«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Facebook Twitter

Ακριβώς στη μέση της λίστας με το μέγεθος του δημοσίου ανά χώρα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία φαίνεται ότι το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων φτάνεις το 21%.

Ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων έχει η Νορβηγία με 34% ενώ το μικρότερο το Μεξικό με 10%. Πάντω από την Ελλάδα σε μέγεθος δημόσιου τομέα είναι ακόμη η Δανία, η Τσεχία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ολλανδία.

Μικρότερο από τη χώρα μας ποσοστό έχουν οι:  Πολωνία, Βρετανία, Καναδάς, Σλοβακία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία και Μεξικό.

Όπως αναφέρει το Economist, η έρευνα είναι βασισμένη σε στοιχεία του 2011 ενώ αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως διαπίστωση, είναι ότι οι υπάλληλοι δημόσιοι που απασχολούνται δεν κατανέμονται με το σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία τομέων και φορέων.

Οπως αναφέρει στο naftemporiki.gr και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρηστος Κόλλιας, το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται.

«Ο τεράστιος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφορά σε έναν μύθο ο οποίος πλανάται ακόμη και σήμερα πάνω από την Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων, ο οποίος κινείται περίπου στον μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι η κατανομή αυτών των υπαλλήλων και ο ευρύτερος τρόπος λειτουργίας του» τονίζει.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ