Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
2
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
«Η Πράγα δε σε αφήνει ποτέ να φύγεις... αυτή η καλή μανούλα έχει γαμψά νύχια» (Φραντς Κάφκα)

Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στο κτίριο που βρισκόταν στη γωνία των δρόμων Kaprova και Maiselova, δίπλα στην παλιά πλατεία της Πράγας. Μια ανάγλυφη πλάκα βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της διεύθυνσης náměstí Franze Kafky 3, Praha, Česká republika, σηματοδοτώντας τον διάσημο κάτοικο που έμεινε εκεί για μόλις δύο χρόνια. Από το αρχικό κτίριο έχει επιβιώσει μόνο η είσοδος. Το υπόλοιπο καταστράφηκε σε μια φωτιά του 1887.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Το πρώτο σπίτι του Κάφκα, σήμερα
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Η αυθεντική είσοδος

  

Ο Κάφκα κατάφερε να αφήσει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος του στα 31 του. Άλλαξε πολλά σπίτια, μέχρι να καταλήξει στο νούμερο 16 της οδού Dlouhá, όπου έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος «η Δίκη». Ο δρόμος ήταν τότε, όπως και σήμερα, πολυσύχναστος, και γι' αυτό ο Φραντς συχνά πήγαινε στο σπίτι της αδερφής του για να βρει ησυχία.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
οδός Dlouhá

Μια από τις πιο σύντομες περιγραφές για το έργο του Κάφκα που έχω διαβάσει είναι «η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει ασφάλεια». Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, και άλλα τόσα έχετε διαβάσει, ας το αφήσουμε εκεί, και ας γιορτάσουμε τα γενέθλια αυτού του ανθρώπου:

Πληκτρολογήστε με το χέρι του Κάφκα

Η σχεδιάστρια Julia Sysmäläinen από τη Φινλανδία έχει σχεδιάσει μια γραμματοσειρά βασισμένη στη μοναδική γραφή του Κάφκα. Της έχει δώσει το χαρακτηριστικό όνομα FF Mister K. Ο κύριος Κ έχει ξεπηδήσει από τα γραπτά του Φραντς και τώρα μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του. Η γραμματοσειρά δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να διορθώσει τις σκέψεις του, αφήνοντας τα λάθη εμφανή.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Η πετυχημένη γραμματοσειρά υποστηρίζει πολλές μα πολλές γλώσσες, από ινδονησιακά μέχρι Maori, αλλά όχι ελληνικά. Γιατί όχι ελληνικά; Γιατί;

Το χειρότερο αεροδρόμιο του κόσμου

Το Onion περιγράφει το πιο καταθλιπτικό αεροδρόμιο του κόσμου, το Franz Kafka, όπου όλες οι πτήσεις είναι με καθυστέρηση ημερών, μερικές φορές και μηνών, οι διάδρομοι ατελείωτοι και αδιέξοδοι, με αεροπλάνα που ταξιδεύουν και βρίσκονται και πάλι στην αρχή:

Το αγαπημένο καφέ του Κάφκα

Στην εποχή του Κάφκα, τα καφέ της Πράγας ανταγωνίζονταν τα καφέ της Βιέννης, αποτελώντας χώρο συνάντησης των διανοούμενων. Από τα αγαπημένα του Κάφκα λίγα έχουν επιζήσει ως σήμερα. Ένα από αυτά είναι το Café Louvre, με μεγαλοπρεπή σκάλα, δωμάτιο για μπιλιάρδο και ορθομαρμαρώσεις. Το μεγαλείο του έχει αποτυπωθεί σε πολλές φωτογραφίες της εποχής.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

Στις 7 Νοεμβρίου 1907, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του Κάφκα με τον φίλο του Brod, οι δύο τους πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα στο Café Louvre, διαβάζοντας το «Θρυλικές Ιστορίες με Ηθικό Δίδαγμα» του Ζυλ Λαφόργκ. Ας τιμήσουμε τον μεγάλο συγγραφέα με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ωραίο βιβλίο. Χρόνια πολλά, Φραντς!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια