TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Της Γύφτισσας

Ο Γιώργης Παυλόπουλος γεννήθηκε σαν χθες, στις 22 Ιουνίου 1924, στον Πύργο Ηλείας, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του το 2007. Τον θυμόμαστε με το ποίημά του Της Γύφτισσας.

Της Γύφτισσας Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης

Γιώργης Παυλόπουλος

ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΣΣΑΣ 

Στην Ανθή

Είπα σε μια Γύφτισσα

θέλω να γίνω γύφτος 

να σε πάρω

Μπορείς μου λέει να φας για βράδυ

χόρτα πικρά χωρίς αλάτι

κι έπειτα να πλαγιάσεις;

Μπορώ της λέω

Μπορείς μου λέει να πλαγιάσεις

χωρίς να κλαις από το κρύο

πάνω στην παγωμένη λάσπη;

Μπορώ της λέω

Μπορείς μου λέει πάνω στη λάσπη

να μου ανάψεις το κορμί

και να το κάνεις στάχτη;

Αυτό κι αν το μπορώ της λέω

Μπορείς μου λέει τη στάχτη μου

να τη ρίχνεις στο κρασί σου

για να μεθάς πολύ, να με ξεχνάς;

'Οχι αυτό, δεν το μπορώ της λέω

Γύφτος δεν γίνεσαι μου λέει

*

Γιώργης Παυλόπουλος, Ποιήματα (1943 - 2008), Εκδόσεις Κίχλη, Αθήνα, 2017.
 
 
Ο Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008) γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και έζησε, με μικρά διαλείμματα, όλη του τη ζωή. Εργάστηκε ως προϊστάμενος γραμματέας στο ΚΤΕΛ Ηλείας.
 
Από νωρίς βρήκε καταφυγή στη λογοτεχνία. 'Εφηβος ακόμη, το 1940, δημοσίευσε δύο διηγήματα στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου· το 1943 δημοσίευσε έξι ποιήματα, τα περισσότερα στο περιοδικό Οδυσσέας του Πύργου.
 
Το 1942 εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1945-1951 ζει στην Αθήνα.
 
Βαθιά φιλία τον συνέδεε με τον Τάκη Σινόπουλο και τον Νίκο Καχτίτση, στα πρόσωπα των οποίων βρήκε ένθερμους συνομιλητές για θέματα της λογοτεχνίας. Οι τρεις μαζί με τον Σωκράτη Καψάσκη υπήρξαν μέλη της λογοτεχνικής συντροφιάς που περιγράφεται στο διήγημα του Καχτίτση Ποιοί οι φίλοι (1959). Καθοριστική για την ποιητική του διαμόρφωση υπήρξε η σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη.
 
Εξέδωσε τα ποιητικά βιβλία: Το κατώγι (1971)· Το σακί (1980)· Τα αντικλείδια (1988)· Τριαντατρία χαϊκού (1990)· Λίγος άμμος (1997)· Ποιήματα 1943 - 1997 (2001, συγκεντρωτική έκδοση)·  Που είναι τα πουλιά; (2004)· Να μη τους ξεχάσω (2008). Εκδόθηκε επίσης το βιβλίο: Γιώργης Παυλόπουλος, Γράμματα από την Αμερική, επιμ. Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, 2008.
 
'Εχουν μεταφραστεί οι ποιητικές συλλογές του: Το κατώγι στα αγγλικά από τον Peter Levi (The Cellar, 1977)· Τα αντικλείδια στα αγγλικά από την Darlene Fife (The Passkeys, 1994) και στα ισπανικά από τον Angel Martinez Fernandez (Las Ilaves maestras, 1995)· Λίγος άμμος στα αγγλικά από την Darlene Fife (A Little Sand, 1999). Το ποίημά του Η Γύφτισσα έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά), ιδιωτική έκδοση (εκτός εμπορίου), Πύργος 1996.
 
Ποιήματά του έχουν επίσης μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, ρωσικά και πολωνικά.
 
Κείμενά του γύρω από ζητήματα της λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
 
'Ασκησε με ζήλο την τέχνη της τυπογραφικής επιμέλειας. Επιμελήθηκε, μεταξύ άλλων, βιβλία του Νίκου Καχτίτση και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη που τυπώθηκαν σε τυπογραφεία του Πύργου. 
 
Καρπός της φιλίας του με τον Νίκο Καχτίτση είναι το βιβλίο: Τα γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο (1952 - 1967), επιμ. Αυγή-'Αννα Μάγγελ, 2001.
 
Εκτός από τη λογοτεχνία αγάπησε τη ζωγραφική, στην οποία επανερχόταν συχνά.
 
Εκδ. Κίχλη
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ