Ήταν μια συνηθισμένη μέρα για τη Lauren Miranda, η οποία, όπως κάθε πρωί, ξεκίνησε να διδάσκει στους μαθητές της μαθηματικά στο γυμνάσιο Bellport στο Long Island της Νέας Υόρκης όταν έλαβε ξαφνικά ένα μήνυμα, από μια φίλη της σε διπλανό κτίριο, ότι κυκλοφορεί μια γυμνή φωτογραφία της μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι επιμένουν ότι είναι εκείνη.


«Νόμιζα πως ήταν αδύνατον αυτό», είπε η Miranda, «ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι απλά μου έμοιαζε».


Μέχρι που έφτασε στο γραφείο του διευθυντή, ο οποίος της έδειξε την εικόνα. Επρόκειτο όντως για μια τόπλες εικόνα της. Είχε στείλει τη φωτογραφία σε ένα μόνο άτομο, έναν συνάδελφό της με τον οποίο έβγαινε ραντεβού.


«Είναι ένα από τα θέματα που διαβάζεις στην εφημερίδα και δεν περιμένεις ποτέ να συμβεί σε εσένα» λέει η ίδια.


Εκείνη η Παρασκευή, στις 11 Ιανουαρίου 2019, άλλαξε για πάντα την ζωή της, αφού ήρθαν στο προσκήνιο συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών, για την ιδιωτικότητα όσον αφορά την εποχή του sexting, τα social media, ακόμη και το δικαίωμα του να εκδηλώνεις τη σεξουαλικότητά σου – με την ίδια τη Miranda να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της συζήτησης.

 

Ένας άντρας δεν θα είχε το ίδιο πρόβλημα. Εάν ένας καθηγητής έβγαζε την ίδια φωτογραφία με μία πετσέτα τυλιγμένη στην μέση του την ώρα που καθόταν στο δωμάτιο του δεν θα είχε τώρα απολυθεί.


«Δεν ήθελα ποτέ να κάνω κάποιο διαφορετικό επάγγελμα» λέει η Miranda για το όνειρο της να γίνει καθηγήτρια μαθηματικών. «Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου και για όλα όσα έχω καταφέρει, είμαι 25 χρονών και ένα βήμα πριν μονιμοποιηθώ – όλα αυτά όμως πάνε στράφι εξαιτίας μιας φωτογραφίας που απεικονίζει το πάνω μέρος του σώματος μου».


Το συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε τελικά την απόλυση της λίγους μήνες αργότερα. Τώρα η ίδια μηνύει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους διαχειριστές της και ζητάει την επαναπρόσληψή της ή την αποζημίωση της με 3 εκατομμύρια δολάρια, επικαλούμενη στα δικαστικά έγγραφα τη διάκριση των φύλων και το γεγονός ότι δεν προέβησαν σε πλήρη και επαρκή επανεξέταση της υπόθεσης, με τη διεύθυνση να αρνείται να σχολιάσει.


Πρόκειται για μια φωτογραφία που τράβηξε η Miranda στο σπίτι της το 2016 με την ίδια να κάθεται στο πάτωμα, μια πετσέτα να σκεπάζει τα πόδια της αφήνοντας εκτεθειμένο το στήθος της.

 

Η επίμαχη φωτογραφία.
Η επίμαχη φωτογραφία.


Στην επιστολή που έλαβε με τους λόγους απόλυσής της, κατηγορήθηκε ότι εκείνη είναι η υπεύθυνη που δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφορία της φωτογραφίας ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι έδωσε την άδεια κατοχής αυτής της φωτογραφίας σε ένα μόνο άτομο, το οποίο μάλιστα δεν τιμωρήθηκε ή απολύθηκε για τη διάδοσή της στους μαθητές.

 

Επίσης, το όνομα του ανθρώπου που λέγεται ότι διέρρευσε τις φωτογραφίες δεν έχει γίνει γνωστό αλλά στην ιστορία της η Miranda αναφέρει ότι δεν πρόκειται τόσο για τον ίδιο και την πράξη του, πρόκειται για το γεγονός ότι μια ακίνδυνη φωτογραφία απειλεί να καταστρέψει την καριέρα της και για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν ήταν στην θέση της ένας άντρας.

 

«Πάντα οι άντρες είναι αυτοί που βλάπτουν τις γυναίκες και οι γυναίκες αυτές που δέχονται τις συνέπειες» λέει η ίδια.


Πριν από τη δημοσίευση της φωτογραφίας, η Miranda είχε λάβει πολύ καλά σχόλια για το έργο της ως δασκάλας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση επιδόσεων που έφερε στο προσκήνιο ο δικηγόρος της John Ray.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας οι υπεύθυνοι του σχολείου της επεσήμαναν ότι δεν αποτελούσε πλέον παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές και ότι δύσκολα θα μπορούσαν να παραβλέψουν την topless φωτογραφία της.


Η Miranda έχει πάρει προσωπικά πλέον την υπόθεση καθώς μεγάλωσε σε μια μικρή παραλιακή πόλη στη νότια όχθη του Long Island και ήθελε να γίνει δασκάλα από μικρή. Δεν περιμένει να γίνει αφίσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά ελπίζει να βοηθήσει νέους μαθητές να διαχειριστούν αυτή τη νέα εποχή της ψηφιακής ιδιωτικότητας.


Μια μελέτη που έγινε από την εταιρεία προστασίας λογισμικού «McAfee», έδειξε ότι το 70% των ανθρώπων ηλικίας 18 με 24 λαμβάνουν σεξουαλικές φωτογραφίες και μηνύματα ενώ το ποσοστό αυτό όλο ένα και αυξάνεται.

 

Η Miranda που ποτέ δεν ήθελε να γίνει η είδηση της ημέρας, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την δημοσίευση μιας προσωπικής της φωτογραφίας. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «ένα πολύ "κλειστό" άτομο» το οποίο θα προτιμούσε να δίδασκε μαθηματικά.
Η Miranda που ποτέ δεν ήθελε να γίνει η είδηση της ημέρας, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την δημοσίευση μιας προσωπικής της φωτογραφίας. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «ένα πολύ "κλειστό" άτομο» το οποίο θα προτιμούσε να δίδασκε μαθηματικά.


Η Μιράντα έχασε τη δουλειά της, παρόλο που εν αγνοία της δημοσιεύθηκε η φωτογραφία της. Έχει ωστόσο κερδίσει τη συμπάθεια και την υποστήριξη της κοινωνίας και της διαδικτυακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ακτιβίστριας γνωστής ως «Sister Leona».


Η Miranda που ποτέ δεν ήθελε να γίνει η είδηση της ημέρας, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τη δημοσίευση μιας προσωπικής της φωτογραφίας. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «ένα πολύ "κλειστό" άτομο» το οποίο θα προτιμούσε να δίδασκε μαθηματικά.


«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ειδικά για τους έφηβους που δεν λαμβάνουν την κατάσταση με την σοβαρότητα που απαιτείται, επειδή δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητα της. Δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό, πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα social media, πόσο επιβλαβή και επιζήμια μπορούν να γίνουν» λέει η ίδια.


Στο δικαστήριο, ωστόσο, πιστεύει ότι η υπόθεση θα βασιστεί λιγότερο στην ασφάλεια της ψηφιακής ζωής και περισσότερο στη σεξουαλικότητα των γυναικείων θηλών, την ίδια στιγμή που οι άντρες είναι ελεύθεροι να δείχνουν το στήθος τους.


«Στο τέλος της ημέρας, καταλήγω και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα: είναι απλά το πάνω μέρος του σώματός μου και δεν θα έπρεπε να προσβάλλεται κανείς από αυτό» λέει η Miranda.

 

«Ένας άντρας δεν θα είχε το ίδιο πρόβλημα. Εάν ένας καθηγητής έβγαζε την ίδια φωτογραφία με μία πετσέτα τυλιγμένη στην μέση του την ώρα που καθόταν στο δωμάτιο του δεν θα είχε τώρα απολυθεί».

 

Mε στοιχεία από την Guardian.