Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL 

Πώς είναι να είσαι γυναίκα επιστήμονας στην Ελλάδα; Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ' στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και μας μίλησε για την ανισότητα των φύλων στον κόσμο της επιστήμης αλλά και το μεγάλο της πάθος- την έρευνα!

Η Ζωή αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική στην Υπολογιστική Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και το 2009 έγινε Λέκτορας εκεί ενώ πλέον διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως η ίδια εξηγεί, η ΕΕ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία της προς την επιτυχία, μέσα από προγράμματα όπως η υποτροφία Marie Curie, το ΕΣΠΑ, ο Ορίζοντας 2020 και το Partnership for Advanced Computing in Europe κάνοντας την απόκτηση του δικού της εργαστηρίου πραγματικότητα. 

Κι αν αναρωτιέσαι τι θέση έχουν οι γυναίκες σε αυτό τον νέο κόσμο, η Ζωή μας ανακοίνωσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. "Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής She Figures 2015 κατέδειξε πως το 44% των κατόχων διδακτορικού τίτλου στην Ελλάδα είναι γυναίκες, οι γυναίκες ερευνήτριες αποτελούν το 36,7% του συνόλου των ερευνητών, σε 48% ανέρχεται το σύνολο των Ελληνίδων σε κυβερνητικούς φορείς σε σχέση με τους άντρες... Δυστυχώς όμως με βάση την ίδια έρευνα διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνίδες δεν βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις ή επιτροπές!"

Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο Facebook Twitter

Το πάθος της για τη δουλειά της ωστόσο, προστάτευσε την Ζωή από το να αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω του φύλου της. Σε μία προσπάθεια να μειώσει αυτή την ανισότητα. Σύμφωνα με τη Ζωή, σημαντική πηγή ενημέρωσης για κάθε φιλόδοξο επιχειρηματία αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο συλλέγει το έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο και δεδομένα που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα. Επίσης το ΕΚΤ υποστηρίζει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την επιχειρηματικότητα και παράγει στατιστικές για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στην Ελλάδα.

Η Ζωή ακολουθεί το πάθος της για την έρευνα και τον δρόμο προς ένα νέο κόσμο έχοντας την ΕΕ στο πλευρό της που υποστηρίζει και προάγει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα αλλά και την εξέλιξη της Επιστήμης. Γιατί ποιος έχει τη δύναμη να βάλει στοπ στο καρκίνο αν όχι άνθρωποι όπως η Ζωή! 

Τώρα, μέσα από την καμπάνια #EUandME μπορείς και εσύ να ενημερωθείς για το πώς η ΕΕ ενισχύει την επιχειρηματικότητα καταργώντας τα σύνορα και παρέχοντας οικονομική ενίσχυση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ