Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL 

Πώς είναι να είσαι γυναίκα επιστήμονας στην Ελλάδα; Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ' στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και μας μίλησε για την ανισότητα των φύλων στον κόσμο της επιστήμης αλλά και το μεγάλο της πάθος- την έρευνα!

Η Ζωή αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική στην Υπολογιστική Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και το 2009 έγινε Λέκτορας εκεί ενώ πλέον διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως η ίδια εξηγεί, η ΕΕ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία της προς την επιτυχία, μέσα από προγράμματα όπως η υποτροφία Marie Curie, το ΕΣΠΑ, ο Ορίζοντας 2020 και το Partnership for Advanced Computing in Europe κάνοντας την απόκτηση του δικού της εργαστηρίου πραγματικότητα. 

Κι αν αναρωτιέσαι τι θέση έχουν οι γυναίκες σε αυτό τον νέο κόσμο, η Ζωή μας ανακοίνωσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. "Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής She Figures 2015 κατέδειξε πως το 44% των κατόχων διδακτορικού τίτλου στην Ελλάδα είναι γυναίκες, οι γυναίκες ερευνήτριες αποτελούν το 36,7% του συνόλου των ερευνητών, σε 48% ανέρχεται το σύνολο των Ελληνίδων σε κυβερνητικούς φορείς σε σχέση με τους άντρες... Δυστυχώς όμως με βάση την ίδια έρευνα διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνίδες δεν βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις ή επιτροπές!"

Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο Facebook Twitter

Το πάθος της για τη δουλειά της ωστόσο, προστάτευσε την Ζωή από το να αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω του φύλου της. Σε μία προσπάθεια να μειώσει αυτή την ανισότητα. Σύμφωνα με τη Ζωή, σημαντική πηγή ενημέρωσης για κάθε φιλόδοξο επιχειρηματία αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο συλλέγει το έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο και δεδομένα που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα. Επίσης το ΕΚΤ υποστηρίζει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την επιχειρηματικότητα και παράγει στατιστικές για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στην Ελλάδα.

Η Ζωή ακολουθεί το πάθος της για την έρευνα και τον δρόμο προς ένα νέο κόσμο έχοντας την ΕΕ στο πλευρό της που υποστηρίζει και προάγει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα αλλά και την εξέλιξη της Επιστήμης. Γιατί ποιος έχει τη δύναμη να βάλει στοπ στο καρκίνο αν όχι άνθρωποι όπως η Ζωή! 

Τώρα, μέσα από την καμπάνια #EUandME μπορείς και εσύ να ενημερωθείς για το πώς η ΕΕ ενισχύει την επιχειρηματικότητα καταργώντας τα σύνορα και παρέχοντας οικονομική ενίσχυση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM