Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν

Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν Facebook Twitter
Tο πανέμορφο κυκλαδονήσι διατηρεί τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου, καθώς φαίνεται να συνδυάζει σε αρμονικές αναλογίες φυσική ομορφιά, αυθεντικές εμπειρίες, night life, γαστρονομία, δραστηριότητες, αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και «ορεινά», μεσόγεια χωριά. Φωτο: Shutterstock
0

Αν και ο αριθμός των επισκεπτών της Πάρου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, το πανέμορφο κυκλαδονήσι διατηρεί τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου, καθώς φαίνεται να συνδυάζει σε αρμονικές αναλογίες φυσική ομορφιά, αυθεντικές εμπειρίες, night life, γαστρονομία, δραστηριότητες, αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και «ορεινά», μεσόγεια χωριά.

Την κυκλαδίτικη ομορφιά του νησιού ανακαλύπτεις μέσα από τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια, τα μικρά ξέφωτα με τις μπουκαμβίλιες, τα παραδοσιακά στοιχεία, τα λευκά σπίτια που αστραποβολούν κάτω από τον ήλιο και το απέραντο γαλάζιο ολόγυρα.


Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να τις διαλέξεις ανάλογα με τον τύπο σου. Αν είσαι τύπος beach bar έως εξαντλήσεως, θα πας κατευθείαν στο Punta Beach στην ανατολική πλευρά του νησιού ή στο πρώτο κομμάτι της Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα.

Την κυκλαδίτικη ομορφιά του νησιού ανακαλύπτεις μέσα από τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια, τα μικρά ξέφωτα με τις μπουκαμβίλιες, τα παραδοσιακά στοιχεία, τα λευκά σπίτια που αστραποβολούν κάτω από τον ήλιο και το απέραντο γαλάζιο ολόγυρα.

Αν ζητάς κάτι οργανωμένο, αλλά σχετικά ήρεμο και σε εξαιρετικό περιβάλλον, θα φτάσεις στις διάσημες Κολυμπήθρες ή στον Αϊ-Γιάννη και στο Μοναστήρι, αλλά και στον Μώλο με τη χρυσή άμμο και τα αρμυρίκια. Αν θες να κολυμπήσεις απαλλαγμένος από οτιδήποτε εμποδίζει την επαφή του σώματος με το νερό και τον ήλιο, πας κατευθείαν Λάγγερη.

Η Χρυσή Ακτή, ως η μεγαλύτερη του νησιού με μήκος 1,5 χλμ. και πλάτος που δεν σε περιορίζει, είναι πολυσυλλεκτική. Έχει χώρο για κοσμικούς αλλά και για σερφίστες. Οι οπαδοί του kite surf διαλέγουν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο. Στη δυτική πλευρά θα κολυμπήσεις στις οργανωμένες παραλίες Παρασπόρο, Αγία Ειρήνη, Φάραγγα, Βουτάκου και Λολαντώνη.


H βασίλισσα του night life στην Πάρο είναι αναμφισβήτητα η Νάουσα, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την αυθεντικότητά της. Το λιμανάκι της με το ενετικό κάστρο είναι μαγευτικό. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα καΐκια, οι μικρές εκκλησιές και τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας που αλλάζουν κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα.

Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν Facebook Twitter
Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να τις διαλέξεις ανάλογα με τον τύπο σου. Φωτο: Shutterstock

Εκεί θα πας να φας στα καλυτέρα εστιατόρια του νησιού, να πιεις μέχρι πρωίας, να χαζέψεις επωνύμους και να θαυμάσεις τα καλύτερα κορμιά, γυναικεία και ανδρικά, που κυκλοφορούν στο νησί. Μπαράκια και εστιατόρια για κάθε γούστο. Περιδιαβαίνοντας στα στενά, θα ανακαλύψεις στυλάτα μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, αλλά και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Η Παροικιά, το λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Πάρου, γοητεύει με τα όμορφα αρχοντικά της και τους καταπράσινους κήπους, όπου μοσχοβολούν οι λεμονιές και τα γιασεμιά. Εκεί θα σεργιανήσεις στην εμπορική αγορά ανάμεσα σε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα καταστήματα, στον δρόμο της παραλίας αλλά και στο ενετικό κάστρο που χτίστηκε γύρω στο 1260 με αρχαία υλικά και αρχιτεκτονικά μέρη από τον Ναό της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της αρχαίας πόλης της Πάρου. Θα βρεις ταβερνάκια, μπαράκια, καφέ και κομψά εστιατόρια. Από την παραλία θα απολαύσεις τον ήλιο που δύει πίσω από τον Άγιο Φωκά – το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα.


Τα «ορεινά» χωριά του νησιού –Λεύκες, Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μάρπησσα, Κώστος–σου δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που ξέρουμε. Τόλμησε να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια σε καθένα από αυτά ή και σε όλα, αν αντέχεις λίγο περισσότερο περπάτημα. Στις Λεύκες μπορείς να ακολουθήσεις τον βυζαντινό δρόμο. Εκεί η τουριστική προσέγγιση είναι περιορισμένη και αρκετά διακριτική. Τα κτίσματα κατοικούνται, η εικόνα της καθημερινότητας παραμένει ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα βρεις παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες που θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή.

Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν Facebook Twitter
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα πάρεις γεύση από μια πλούσια και ανεπτυγμένη πόλη λόγω του μαρμάρου, με καίρια θέση στο κέντρο του Αιγαίου.


Δώδεκα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αξίζουν την προσοχή σου στην Παροικιά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα πάρεις γεύση από μια πλούσια και ανεπτυγμένη πόλη λόγω του μαρμάρου, με καίρια θέση στο κέντρο του Αιγαίου. Στην Παλιά Αγορά θα θαυμάσεις τα νεοκλασικά κτίρια των πλούσιων ναυτικών οικογενειών. Η φημισμένη εκκλησία Εκατονταπυλιανή, χτισμένη από 3.500 αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, αξίζει επίσης μια επίσκεψη.

Την παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης στο νησί υπενθυμίζουν οι ανεμόμυλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής κατασκευής. Στην Πάρο θα δοκιμάσεις μια πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων – παξιμάδια, κουλούρια, ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες: τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κολόπια –μικρές πίτες γεμισμένες με χόρτα–, μαραθοπιτάκια. Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού είναι απλή, βασισμένη σε φρέσκες πρώτες ύλες.

Οι πιο διάσημοι μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα που θα συνοδεύσεις με δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο. Θα γευτείς το «σαλατούρι», σαλάχι σαλάτα, εξαιρετική ρεβιθάδα, αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου, καραβόλους (σαλιγκάρια) φρικασέ, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και βότανα. Όσο για την οινική συνοδεία, θα πιεις κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου με τις περίφημες ποικιλίες ερυθρή Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά. Επίσης, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αηδάνι, Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά.

Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν Facebook Twitter
Οι πιο διάσημοι μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα που θα συνοδεύσεις με δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο. Φωτο: Shutterstock

Στην ύπαιθρο του νησιού θα παρατηρήσεις τις ξερολιθιές και τα αμπέλια να απλώνονται στοιχισμένα. Διάσπαρτα φιγουράρουν τα πετρόχτιστα υπαίθρια πατητήρια. Το νησί είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την οινική παραγωγή του. Οι οινόφιλοι θα επισκεφθούν το παραδοσιακό οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη στη Νάουσα αλλά και τα νεότερα του Γιώργου Μωραΐτη και του Μάκη Κωστίκα.


Για φαγητό στη Νάουσα θα πας στα Mario, Barbarossa, Τσαχπίνη, Mediterraneo, Σταθερός, Σιγή Ιχθύος, Μαντζουράνα, Γιεμενί, Κάππαρη, στο ζαχαροπλαστείο «Χαμηλοθώρης», στο «Καφενείο "H παλιά αγορά"», στον Ραγκούση. Για ποτό στα Somaripa Consolato, Fotis, Agosta, Come Back. Στον Αμπελά θα βρεις την ψαροταβέρνα Θαλάμι και στην Ξιφάρα το Siparos. Στην Παροικιά αναζήτησε τον Φούρνο του Ραγκούση, το Magaya, το Απόλλων, το Aegean Deli, το Ballo Cafe.

Στο Πίσω Λιβάδι ο Χάλαρης έχει τον πρώτο λόγο, στον Δρυό το Green Project και στην Αλυκή η Θάλασσά μου. Στην Πούντα η Θέα παραμένει για χρόνια εγγύηση για καλή κουζίνα και μία από τις πλουσιότερες κάβες κρασιών των Κυκλάδων και όχι μόνο. Στις Λεύκες θα βρεις το παραδοσιακό Κλαρίνο και το νεωτερικό Ράμνος Καφέ, στη Μάρπησσα το BuonVento και τη Χαρούλα. Στο Πρόδρομο «βασίλισσα» της κουζίνας είναι η Μαρία με το Καλλιτεχνικό Καφενείο.

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σίφνος: Ήπια, όμορφη και αποθεωμένη

Ταξίδια / Σίφνος: Ήπια, όμορφη και αποθεωμένη

Εδώ και 50 χρόνια την εξερευνούν εξονυχιστικά όσοι Έλληνες και ξένοι ένιωσαν ότι σφυρηλατήθηκε η ψυχή και το πνεύμα τους από τα δύο ελληνικά Νόμπελ λογοτεχνίας. Ό,τι σήμερα μοιάζει ανεξερεύνητο, απλώς έχει μείνει για κάμποσο καιρό σχετικά άθικτο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ