Αλόννησος: Στα λημέρια των πειρατών

Αλόννησος: Στα λημέρια των πειρατών Facebook Twitter
0

Η νησιωτική αύρα των Σποράδων κρύβει μια άγρια μεσογειακή ομορφιά. Η Αλόννησος, ίσως το πιο παραμελημένο τουριστικά νησί από το φημισμένο σύμπλεγμα, μοιάζει σαν να κόπηκε από τα πλευρά του Πηλίου, βρέθηκε μόνο του κάποια στιγμή στο Αιγαίο κι εκεί στέκεται στα βάθη των αιώνων, σαν κομμάτι που μπορεί να λείπει από το παζλ της ηπειρωτικής χώρας. Η ιστορία του είναι πλούσια και γεμάτη από μυθικούς ήρωες και σκληροτράχηλους πειρατές, ενώ οι θάλασσες που το περιτριγυρίζουν γεμάτες βυθισμένες αρχαίες πόλεις και αμέτρητα ναυάγια.


Εάν δεν έχετε πάει ποτέ πριν στην Αλόννησο, τότε να ξέρετε ότι θα έχετε το προνόμιο να βρίσκεστε κάθε μέρα και σε διαφορετική παραλία, γιατί είναι πολλές και δεσπόζουν πανέμορφες, με καταγάλανα νερά, και στις δύο πλευρές του νησιού: ο μεγάλος και ο μικρός Μουρτιάς, τα Γυάλια, η Μεγάλη Άμμος, το Βύθισμα, ο Τζώρτζης Γιαλός, η Χρυσή Μηλιά. Δύσκολα θα τις βρείτε ήσυχες και χωρίς πολύ κόσμο. Αλλά η πυκνή βλάστηση του νησιού χαρίζει σε καθεμία από αυτές ένα διαφορετικό γνώρισμα, για να μπορέσετε έτσι να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα σ' εσάς. Εάν ψάχνετε κάτι πολύ ιδιαίτερο, αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα και να ταξιδέψετε από νωρίς το πρωί στο Πελαγονήσι, στο μεγαλύτερο και ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων, στο νότιο μέρος του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι της Κυρα-Παναγιάς, ένας ανεμόμυλος κι ένα παλιό λιοτρίβι. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, αλλά τα γαλαζοπράσινα νερά του σίγουρα θα ανταμείψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η Αλόννησος δεν είναι νησί για τρελή διασκέδαση και τρελά πάρτι, είναι νησί που έχει πολλά όμορφα μπαράκια, κάνα δυο μεγάλα κλαμπ που παίζουν ένα μοδάτο τουρλού μιξ, κι αυτό είναι.


Για φαγητό, αυτό που έχει να προσφέρει απλόχερα η Αλόννησος είναι πραγματικά καλή, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τίποτα δεν μπορεί να τη συνοδεύσει καλύτερα από το πάρα πολύ καλό ντόπιο κρασί. Όπου κι αν καθίσετε, θα φάτε πολύ καλά, αν ζητήσετε, όλοι θα σας φτιάξουν σκοπελίτικη τυρόπιτα και θα την τηγανίσουν εκείνη τη στιγμή που θα την παραγγείλετε. Αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική αστακομανέστρα, μια παραλλαγή ενός πιάτου ζυμαρικών με αστακό. Δοκιμάστε φουρνιστό αρνάκι στην αυλή της Αστροφεγγιάς, φρέσκο ψάρι στο Φανάρι στη Στενή Βάλα, ψητές σαρδέλες και τσιπούρα σβησμένη με ούζο στην Όστρια στο Πατητήρι και χταποδόπιτα στον Ελαιώνα, μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού στην παραλία του Λεφτού Γυαλού.

Αλόννησος: Στα λημέρια των πειρατών Facebook Twitter
Η καλύτερη διασκέδαση που έχει να προσφέρει είναι το χάσιμο στα δρομάκια της Παλιάς Χώρας.


Η Αλόννησος δεν είναι νησί για τρελή διασκέδαση και τρελά πάρτι, είναι νησί που έχει πολλά όμορφα μπαράκια, κάνα δυο μεγάλα κλαμπ που παίζουν ένα μοδάτο τουρλού μιξ, κι αυτό είναι. Η καλύτερη διασκέδαση που έχει να προσφέρει είναι το χάσιμο στα δρομάκια της Παλιάς Χώρας. Στην πλατεία Ηρώων, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να ακούσετε ωραίες συναυλίες (συνήθως με πιο έντεχνη απόχρωση), αλλά αν είστε ακόμη πιο τυχεροί μπορείτε να ψάξετε τις κεραίες του ΟΤΕ και κάπου εκεί κοντά να βρείτε το Sunset, να αράξετε και να απολαύσετε ένα πραγματικά «δυνατό» ηλιοβασίλεμα. Κάτι που κάνει μεγάλη εντύπωση στην Παλιά Χώρα είναι ο αριθμός των ξένων «ντόπιων» που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πια στο νησί, κυρίως Άγγλοι, οπότε υπάρχει και μια ροκ εν ρολ μπάντα που θα τη βρείτε να παίζει σε διάφορα σημεία της Παλιάς Χώρας. Επίσης, υπάρχει ένα τρομερό αναψυκτήριο κάτω από πλατάνια, στο οποίο κάποιοι άλλοι ξένοι φίλοι μας είχαν στήσει πριν από μερικά χρόνια το καλύτερο φεστιβάλ φολκ που μπορεί να έγινε ποτέ στην Ελλάδα.


Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου απλώνεται ένας αριθμός από ακατοίκητα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες, με πιο γνωστά την Περιστέρα, τους Δύο Αδελφούς και την Κυρα-Παναγιά. Αυτά τα ερημονήσια συνθέτουν ένα μοναδικό φωτογραφικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Απλώς, πριν φύγετε για εξερεύνηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε φορτίσει όλες τις μπαταρίες σας σε κάμερες και κινητά, γιατί σίγουρα δεν θα αντέξουν για να παγιδέψετε όλη την ομορφιά που θα αντικρίσετε. Αυτός ο πολύτιμος βιότοπος αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας, η οποία ζει σε δυσπρόσιτες σπηλιές. Για να προστατευτεί, τουρίστες και σκάφη απαγορεύονται σε πολλά σημεία του νησιού, αλλά οι έμπειροι καπετάνιοι ξέρουν να σας ταξιδέψουν σε βόλτες μαγικές και αξέχαστες.

Αλόννησος: Στα λημέρια των πειρατών Facebook Twitter
Αυτός ο πολύτιμος βιότοπος αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας, η οποία ζει σε δυσπρόσιτες σπηλιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.7.2017

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ