Το Collab είναι η νέα εφαρμογή που πρόκειται να κυκλοφορήσει το Facebook με σκοπό να ανταγωνιστεί τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει την τελευταία περίοδο το TikTok.


Μέσω αυτής της εφαρμογής, οι μουσικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού μουσικά κομμάτια ή ακόμη και να κάνουν ρεμίξ σε παλαιότερα. Προς το παρόν, οι κριτικές κάνουν λόγο για ακόμη μία - κατά πάσα πιθανότητα αποτυχημένη - απόπειρα του Facebook να «κλέψει» λίγη από τη δόξα του TikTok, που κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφώσει μια ολόκληρη ιντερνετική κουλτούρα.


Εκτός αυτού, η φιλοσοφία του app στηρίζεται αρκετά, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το όνομά του, στη συνεργασία ανάμεσα στους καλλιτέχνες, οι οποίοι την περίοδο της καραντίνας ανέβαζαν σύντομα βιντεάκια να τραγουδούν ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.


H φιλοσοφία του app στηρίζεται αρκετά, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το όνομά του, στη συνεργασία ανάμεσα στους καλλιτέχνες, οι οποίοι την περίοδο της καραντίνας ανέβαζαν σύντομα βιντεάκια να τραγουδούν ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.


Ανοίγοντας την εφαρμογή, η οποία προς το παρόν είναι σε beta έκδοση μόνο για iOS συσκευές, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μικρά βίντεο συνδυάζοντας μέχρι και τρεις πηγές. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν θέλει να φτιάξει κάτι εντελώς μόνος του από την αρχή, τότε μπορεί να εκμεταλλευτεί το feed του και να πάρει έμπνευση από τα βίντεο άλλων χρηστών.

 

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα χρήσης του Collab με τρία μουσικά όργανα./ Φωτο: Facebook
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα χρήσης του Collab με τρία μουσικά όργανα./ Φωτο: Facebook


Στη νέα εφαρμογή του Facebook, τα βίντεο θα δημοσιεύονται στο feed του Collab, όπου ο κάθε χρήστης – και όχι μόνο οι followers του – θα μπορεί να δει ή να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο βίντεο. «Στο Collab, τα βίντεο είναι φτιαγμένα από τρία ξεχωριστά, τα οποία αναπαράγονται σε συγχρονισμό», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Brittany Mennuti, υπεύθυνη για τη νέα εφαρμογή της εταιρείας.

 

Επομένως, αυτό που απομένει να δούμε, είναι εάν οι μουσικοί θα «αγκαλιάσουν» όντως αυτή την πρωτοβουλία και κατ'επέκταση εάν θα γίνει ένας αξιόλογος αντίπαλος του TikTok.

 

Με πληροφορίες από Wired