Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές και δημιουργούς περιεχομένου στο Youtube, η πλατφόρμα βασίζεται σε ένα σύστημα από «προκατειλημμένα bots», τα οποία αποφασίζουν ποια βίντεο θα υφίστανται demonetizing. Το βασικό ενδιαφέρον, όμως, γύρω από τη συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στα βίντεο που περιέχουν λέξεις με αναφορά στην LGBTQ κοινότητα. 

 

Για την παραπάνω έρευνα αναλύθηκαν περισσότερες από 15.000 λέξεις προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες είναι τελικά εκείνες οι λέξεις τις οποίες η πλατφόρμα δε θεωρεί κατάλληλες. Μέσα, λοιπόν, σε αυτή τη λίστα με τις «απαγορευμένες» λέξεις που προέκυψε, ανήκουν οι λέξεις «γκέι», «λεσβίες» και «κακοποιός». 

 

 

 

Η λίστα με τις λέξεις στο παραπάνω βίντεο αποδεικνύει ότι η αναφορά στα γεννητικά όργανα και σε άλλου είδους ευαίσθητα θέματα, που παραπέμπουν σε περιεχόμενο κατάλληλο για ενηλίκους, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να γίνει demonetized ένα βίντεο. Αυτό, βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι οι εταιρίες δε θέλουν να βάζουν τις διαφημίσεις τους σε βίντεο που αναφέρονται σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα. 

 

Ωστόσο, οι youtubers που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πλατφόρμα. Μάλιστα, ορισμένοι εξ'αυτών έχουν κάνει αγωγές εις βάρος της για τις διακρίσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, με την CEO του Youtube, Susan Wojcicki, να απαντά ότι «ο αλγόριθμος δεν κάνει αυτόματα demonetizing τα βίντεο που περιέχουν λέξεις σχετικές με την LGBTQ κοινότητα». Όμως, το γεγονός ότι τα βίντεο που περιέχουν τη λέξη «queer» γίνονται demonetized, έχει ως αποτέλεσμα τη μη αμοιβή των LGBTQ youtubers μέσω των διαφημίσεων.  

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το Futurism