Η ελληνική παράδοση ανοίγει υπέροχο φύλλο. Και είναι ν' απορείς που, χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια απλά υλικά (αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι ή βούτυρο), το φύλλο βγαίνει πάντα σε τόσες παραλογές όσες και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν.

 

Να ανοίξεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Είναι, όμως, μπελάς και επιπλέον από πολλές κουζίνες λείπουν ο χώρος, το άνετο τραπέζι και ο λεπτός πλάστης από την Αθηνάς, που θα το ανοίξει λεπτό και δαντελένιο.

 

Γι' αυτό, η παράδοση που λατρεύει την πίτα, και δικαίως, αφού πρόκειται για μια πλήρη και υγιεινή τροφή που γίνεται με ό,τι διαθέτει το ψυγείο, έχει φροντίσει να τις φτιάξει και ξεσκέπαστες ή «της τεμπέλας».

 

Εκτός κι αν την πεις κορκοτό, κασόπιτα, κολοκυθένια, μπλατσάρα, πλαστό, αλευρόπιτα, πεπέκι ή όπως αλλιώς, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής σου.


Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο.

 

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

6 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

4 αυγά

1 1/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένα

1 ποτήρι γάλα

1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν.


Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό ‒ καλύτερα και τα δύο μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα.


Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που προηγουμένως θα έχεις σοτάρει και αρωματίσεις με όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σού βρίσκονται ‒ κυρίως με μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία ‒αυγά, γάλα, τυρί‒ παραμένει η ίδια. Στο τυρί, βέβαια, ακολουθείς τα γούστα σου και βάζεις ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν.

 

*Με την ίδια συνταγή μπορείς να ανακυκλώσεις το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη: κοτόπουλο, κιμά για μακαρόνια, ένα κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια, φασολάκια, μπάμιες και όλα τα λαδερά που θα φροντίσεις να στραγγίξεις από τα πολλά ζουμιά πριν τα χρησιμοποιήσεις.