Οι 7 αγαπημένες τυρόπιτες της Ελένης Ψυχούλη

Οι 7 αγαπημένες τυρόπιτες της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Ραλλού στον φούρνο τους «Μαμά Ψωμί» ζυμώνουν με βιολογικό αλεύρι, όλα γίνονται στο χέρι σε μικρές ποσότητες και όποιος πρόλαβε... το ψωμί του είδε. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr
0

Αν η γαστρονομική καρδιά του Έλληνα πρέπει να κοπεί στη μέση, θαρρώ πως στο ένα της μισό θα τρώει σουβλάκι και στο άλλο τυρόπιτα. Το σνακ της 10ης πρωινής -και όχι μόνο- αντιστέκεται και αντέχει, βάζει κάτω ό,τι καινούριο έρχεται να την εκθρονίσει, τις τορτίγιες, τα ντόνατς και τι να της πει τώρα το μπέιγκελ με σολομό...

Σπιτική ή trashοφτιαγμένη με τις χειρότερες μαργαρίνες του κόσμου, αποκλείεται να της αντισταθείς – να 'ναι το χρυσαφένιο χρώμα της, η τραγανή, θριφτή υπόσχεση, η μια φυλλένια μπουκιά για να περάσεις μετά στην επόμενη, την τυρένια, να'ναι η μνήμη; Της καντίνας του σχολείου, του γιορτινού ταψιού της μαμάς;

Με φύλλο κρούστας, με ζύμη κουρού, με φύλλο χωριάτικο ή με σφολιάτα, η καθεμιά έχει τους φίλους και τους φανατικούς της (για την ακρίβεια όλες μαζί).

Σπιτική ή trashοφτιαγμένη με τις χειρότερες μαργαρίνες του κόσμου, αποκλείεται να της αντισταθείς-να 'ναι το χρυσαφένιο χρώμα της, η τραγανή, θριφτή υπόσχεση, η μια φυλλένια μπουκιά για να περάσεις μετά στην επόμενη, την τυρένια, να'ναι η μνήμη;

Προσωπικά δίνω το ένα μου χέρι για πάρτη της. Θα τη δοκιμάσω παντού, όπου κι αν τη δω να μου γνέφει μέσα από κάποια βιτρίνα, θα την πάρω ακόμη κι αν ξέρω από πριν ότι δεν πρόκειται να βγει ούτε καν επιλαχούσα στα καλλιστεία. Αν πρέπει να θυμηθώ την καλύτερη, θα διαλέξω εκείνη τη φουσκωτή και τραγανή που έβρισκες στις καντίνες των παλιών πλοίων κάθε γραμμής, τότε που σε όλο το καράβι το μόνο φαγώσιμο ήταν η χάρη της, πατατάκια -που, ναι, ταίριαζαν μαζί της-, σάντουιτς ζαμπόν-τυρί και φραπεδιά. Μπορεί μόνη μου ν'ανοίγω το καλύτερο φύλλο, ωστόσο εγώ προτιμώ τις «έτοιμες».

Το μόνο που με θλίβει είναι πια η ευτέλεια της ποιότητας, η κάθε γωνιά και τυροπιτάδικο που δεν νοιάζεται για τα υλικά της, εκείνη η παγωμένη λιπαρότητα στο λαιμό που σε ακολουθεί όλη την υπόλοιπη μέρα, σαν τιμωρία στην αμαρτία σου.

Οι 7 αγαπημένες τυρόπιτες της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Η τυρόπιτα ταψιού του Βάρσου θυμίζει χειροποίητη ηπειρώτικη τυρόπιτα γιαγιάς. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr

Οι κλασικές

Έχουν όλοι τόοοοοσο μιλήσει γι'αυτές, που βαριέμαι να επαναληφθώ. Αλλά, η μικρούλα Άριστον, η κουρού του Μαμ και -για μένα- η μπουγάτσα από τους Μερακλήδες, παραμένουν μια σταθερή αξία.

Στο απόλυτο '60s σκηνικό του κυρίου Στέλιου, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια, η σφολιάτα βιώνει την ιδανική εκδοχή της, σπιτική, χειροποίητη, με το καλό της βούτυρο, ολοστρόγγυλη και δαντελωτή γύρω-γύρω, με ωραίο τυρί. Στο μαγαζάκι που κάνει εξίσου καταπληκτικά σαμπλέ, πηγαίνεις νωρίς, καθώς όλο το παλιό Παλιό Φάληρο ξεκινάει εδώ τη μέρα του με μια σφολιάτα.

Alma, Aγ. Αλεξάνδρου 56, Π. Φάληρο, 210 9834493

Η τυρόπιτα ταψιού του Βάρσου θυμίζει χειροποίητη ηπειρώτικη τυρόπιτα γιαγιάς, φτιαγμένη με φέτα και φρέσκο βούτυρο δικής τους παραγωγής και στη σερβίρουν σε μεγάλα, χορταστικά κομμάτια.

Βάρσος, Κασαβέτη 5, Κηφισιά

 

Οι 7 αγαπημένες τυρόπιτες της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Στην Πνύκα ανοίγουν το φύλλο με τα χεράκια τους, προσέχουν την ποιότητα των υλικών τους, φτιάχνουν ωραία σφολιάτα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr

Ο συχωρεμένος κύριος Δημήτρης Κότσαρος στον φούρνο του όλα τα έκανε με τα χεράκια του, οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για να βρει τα καλύτερα στάρια. Τα παιδιά και η γυναίκα του συνεχίζουν την ίδια παράδοση. Ανοίγουν το φύλλο με τα χεράκια τους, προσέχουν την ποιότητα των υλικών τους, φτιάχνουν ωραία σφολιάτα. Αν κι εγώ, εδώ προτιμώ τη γεμάτη αρώματα χορτόπιτα.

Πνύκα, Πρατίνου 13, Παγκράτι & Πετράκη 24, Σύνταγμα

Δεν υπάρχει Γλυφαδιώτης που να μην έχει μεγαλώσει με τα νεγράκια του κυρίου Τάσου (Κοιτίδη). Ωστόσο, μεγαλύτερη χάρη έχει η κουρού του. Με αγνά υλικά και χειροποίητη, και κείνο το μερακλίδικο «κάτι» που βάζουν όλοι οι Μικρασιάτες μάγειρες. Ο εγγονός Τάσος συνεχίζει την παράδοση και τη συνταγή και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κόλαση από τα ταψιά που ξεφουρνίζονται ολημερίς, με κείνη τη μαγική μυρωδιά από βούτυρο που σπάει σε ένα τραγανό κύμα στην πρώτη μπουκιά.

Kύριος Τάσος, Μαραγκού 6, Γλυφάδα, 2108943154

Η τυρόπιτα του κυρίου Χάρη, από τη δεκαετία του '70 είναι θρύλος στο Παγκράτι και τα πέριξ. Χειροποίητη σφολιάτα, φουσκωτή και βουτυράτη, με ήπια, κρεμώδη τη γεύση του τυριού, μυρίζει νοσταλγία, αρκεί να την προλάβεις, αφού μέχρι τη 1 το μεσημέρι έχει γίνει ανάρπαστη.

Διεθνές, Σπ. Μερκούρη 76, Παγκράτι, 2107228166

 

Οι 7 αγαπημένες τυρόπιτες της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Η γεύση του φύλλου του Γιώργου, της Μάτας και του γιου τους Ηλία Γουναρίδη μπορεί να ταυτιστεί μόνο με τον παράδεισο στα μεγαλύτερα πάρτι του. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr

Η γεύση του φύλλου του Γιώργου, της Μάτας και του γιου τους Ηλία Γουναρίδη μπορεί να ταυτιστεί μόνο με τον παράδεισο στα μεγαλύτερα πάρτι του. Με έναν αιώνα χειροποίητη παράδοση από τις χαμένες πατρίδες και με υλικά που τόσο καλά ούτε για το σπίτι σου δεν θα αγόραζες, όλος ο πλανήτης της απόλυτης πίτας: τραγανά τρίγωνα τυροπιτάκια με κρεμώδη φέτα, που βγαίνουν καυτά από το τηγάνι με μια ζύμη μαγιάς γεμάτη σκαστές φουσκάλες, αληθινή μπουγάτσα. Εδώ όμως, μπορείς να ψωνίσεις, εκτός από την εκπληκτική κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα και πρασόπιτα, όλες τις πίτες τους κατεψυγμένες σε ταψάκι, να τις ψήσεις στο σπίτι και να τις παρουσιάσεις ωραιότατα σαν φτιαγμένες από τα χεράκια της μαμάς σου.

Δ. Γουναρίδη, Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, 2102712548

 

Ο Γιώργος και η Ραλλού στον φούρνο τους ζυμώνουν με βιολογικό αλεύρι, όλα γίνονται στο χέρι σε μικρές ποσότητες και όποιος πρόλαβε... το ψωμί του είδε. Έτσι κάνουν και τις πίτες τους, τυροπιτάκια μόνο με φέτα, χορτόπιτα μόνο με χόρτα και μια αλάδωτη, ψωμένια ζύμη, ό,τι κι αν κάνουν αξίζει για την απόλυτη φροντίδα και τον σεβασμό στην πρώτη τους ύλη.

Μαμά Ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ