Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις

Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις Facebook Twitter
Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο. Φωτο: Makos
1

Η ελληνική παράδοση ανοίγει υπέροχο φύλλο. Και είναι ν' απορείς που, χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια απλά υλικά (αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι ή βούτυρο), το φύλλο βγαίνει πάντα σε τόσες παραλογές όσες και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν.

Να ανοίξεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Είναι, όμως, μπελάς και επιπλέον από πολλές κουζίνες λείπουν ο χώρος, το άνετο τραπέζι και ο λεπτός πλάστης από την Αθηνάς, που θα το ανοίξει λεπτό και δαντελένιο.

Γι' αυτό, η παράδοση που λατρεύει την πίτα, και δικαίως, αφού πρόκειται για μια πλήρη και υγιεινή τροφή που γίνεται με ό,τι διαθέτει το ψυγείο, έχει φροντίσει να τις φτιάξει και ξεσκέπαστες ή «της τεμπέλας».

Εκτός κι αν την πεις κορκοτό, κασόπιτα, κολοκυθένια, μπλατσάρα, πλαστό, αλευρόπιτα, πεπέκι ή όπως αλλιώς, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής σου.


Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

6 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

4 αυγά

1 1/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένα

1 ποτήρι γάλα

1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν.


Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό ‒ καλύτερα και τα δύο μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα.


Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που προηγουμένως θα έχεις σοτάρει και αρωματίσεις με όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σού βρίσκονται ‒ κυρίως με μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία ‒αυγά, γάλα, τυρί‒ παραμένει η ίδια. Στο τυρί, βέβαια, ακολουθείς τα γούστα σου και βάζεις ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν.

*Με την ίδια συνταγή μπορείς να ανακυκλώσεις το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη: κοτόπουλο, κιμά για μακαρόνια, ένα κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια, φασολάκια, μπάμιες και όλα τα λαδερά που θα φροντίσεις να στραγγίξεις από τα πολλά ζουμιά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 20.10.2018

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Το φύλλο είναι πολύ εύκολο να το ανοίξεις με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεχάσεις να βάλεις μέσα ξίδι. Ανοίγει τσακ μπαμ και δεν σπάει με τίποτα. Και το λέω εγώ που γκουγκλάρω για να δω σε πόσα λεπτά γίνεται σφιχτό το αυγό και πάντα καίω στο βράσιμο τα μακαρόνια.