Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Οι πιο σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις θέλουν κάθε λογής φρούτο να μπαίνει και στην κατσαρόλα και να παίρνει θέση στο κυρίως πιάτο του γεύματος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Γεύση

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα

Οι πιο σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις θέλουν κάθε λογής φρούτο να παίρνει θέση στο κυρίως πιάτο του γεύματος

Αν νομίζετε ότι τα φρούτα έχουν τη θέση του επιδορπίου σε ένα γεύμα, είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Οι πιο σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις θέλουν κάθε λογής φρούτο να μπαίνει και στην κατσαρόλα και να παίρνει θέση στο κυρίως πιάτο του γεύματος. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με πολλά χρώματα και αρώματα στα πιάτα.


Ο Αντώνης Πεχλιβανάκης έχει μαγειρέψει σε γνωστές κουζίνες του Βελγίου, της Αγγλίας αλλά και σε εστιατόρια της Αθήνας. «Τα φρούτα στη μαγειρική προσφέρουν χρώμα στα πιάτα, αλλά χαρίζουν και γευστικές εντάσεις» λέει ο Αντώνης που μπήκε στην κουζίνα του By The Glass και μαγείρεψε για το LIFO.gr συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρούτα.

 

Τα κρεατικά θέλουν δίπλα τους πιο μεστά φρούτα όπως κυδώνι, δαμάσκηνο, ροδάκινο, σταφύλι και ρόδι, που ενισχύουν τη γεύση τους. Τα φρούτα ταιριάζουν και με τα όσπρια, π.χ. οι φακές με το πορτοκάλι, τα ρεβίθια με το ροδάκινο και το σύκο, και τα μαυρομάτικα φασόλια και η φάβα με όλα τα εσπεριδοειδή.


Ο Αντώνης, δίνοντας οδηγίες προς επίδοξους μάγειρες που θέλουν να παίξουν στην κουζίνα τους με τα φρούτα, σημειώνει: «Ο γαρίδες, το καλαμάρι και τα μύδια ανεβαίνουν γευστικά με την εξωτική γεύση του μάνγκο. Ο σολομός είναι ψάρι με έντονη γεύση και λιπαρότητα και ζητάει δίπλα του όξινο φρούτο, όπως το ξινόμηλο. Αντίθετα, το μυλοκόπι, με την ήπια γεύση και χωρίς λιπαρότητα, ταιριάζει μαγειρικά με το πορτοκάλι.

 

Ο Αντώνης Πεχλιβανάκης μπήκε στην κουζίνα του By The Glass και μαγείρεψε για το LIFO.gr συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρούτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Ο Αντώνης Πεχλιβανάκης μπήκε στην κουζίνα του By The Glass και μαγείρεψε για το LIFO.gr συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρούτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


Τα κρεατικά θέλουν δίπλα τους πιο μεστά φρούτα όπως κυδώνι, δαμάσκηνο, ροδάκινο, σταφύλι και ρόδι, που ενισχύουν τη γεύση τους. Τα φρούτα ταιριάζουν και με τα όσπρια, π.χ. οι φακές με το πορτοκάλι, τα ρεβίθια με το ροδάκινο και το σύκο, και τα μαυρομάτικα φασόλια και η φάβα με όλα τα εσπεριδοειδή.


Τα φρούτα μπαίνουν στην κατσαρόλα ή το τηγάνι 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τις θρεπτικές αξίες τους, την υφή τους, την χλωροφύλλη και τη γεύση τους».

 

Σεβίτσε λαβράκι με πουρέ φραγκόσυκο και βανίλια

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

 

Υλικά για 2 άτομα

600 γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο

3 φραγκόσυκα καθαρισμένα

3 βανίλιες φρούτο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κ.σ. λάδι τρούφας

10 γρ. γόμμα ξανθάνης (Xanthan Gum, φυσικό πηκτικό)

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το λαβράκι σε λεπτές φέτες και το απλώνουμε στο πιάτο. Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

 

Για τον πουρέ φραγκόσυκου: Στο μπλέντερ βάζουμε τα φραγκόσυκα, αλάτι, πιπέρι, χυμό από μισό λεμόνι, λάδι τρούφας και 5 γρ. ξανθάνη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λείος ο πουρές.

 

Για τον πουρέ βανίλιας: Κόβουμε τις βανίλιες στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και 5 γρ. ξανθάνη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λείος ο πουρές.


Προσθέτουμε πάνω στο λαβράκι πουρέ φραγκόσυκου, πουρέ βανίλια και γαρνίρουμε με φέτες βανίλια.

 

Τηγανητό μανούρι με γλυκό κυδώνι και πούδρα πράσινο φιστίκι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

 

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. μανούρι κομμένο σε μπαστούνια

100 γρ. κορν φλάουερ

150 ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα

100 γρ. φιστίκι Αιγίνης καθαρισμένο και αλεσμένο

 

Για το γλυκό κυδώνι

3 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

120 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια σκόνη

30 γρ. γλυκόζη

50 γρ. λευκό κρασί ξηρό

 

Εκτέλεση

Για το γλυκό κυδώνι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5 έως 7 λεπτά.

 

Πανάρουμε στο κορν φλάουερ τα μπαστουνάκια από το μανούρι και σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε για 3 έως 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.


Σερβίρουμε το μανούρι, συνοδεύουμε με γλυκό κυδώνι και γαρνίρουμε με αλεσμένο φιστίκι.

 

Καρέ αρνιού με σάλτσα από δαμάσκηνα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

 

Υλικά για 2 άτομα

½ καρέ αρνιού

Αλάτι, πιπέρι

 

Για τα λαχανικά

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 πρέζα θυμάρι φρέσκο

2 πατάτες μοβ βρασμένες με τη φλούδα τους

1 πατάτα βρασμένη και κομμένη στα τέσσερα

100 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

 

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

5 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι

20 γρ. φιστικοβούτυρο

10 γρ. πετιμέζι

30 γρ. νερό

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο ρίχνουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά. Ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.


Σε τηγάνι με βούτυρο ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 έως 4 λεπτά.


Αλατοπιπερώνουμε το καρέ αρνιού, προσθέτουμε θυμάρι και βάζουμε σε τηγάνι με βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 3 έως 4 λεπτά. Τοποθετούμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά.


Σερβίρουμε το αρνί, τα λαχανικά και γαρνίρουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνου και φέτες από φρέσκα δαμάσκηνα.

 

Σολομός με πουρέ πράσινο μήλο και παστινάκι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

 

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. σολομός φρέσκος φιλέτο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Για τον πουρέ πράσινο μήλο

4 ξινόμηλα χωρίς κουκούτσια

2 παστινάκια καθαρισμένα

20 γρ. τζίντζερ καθαρισμένο

½ πιπερίτσα τσίλι κόκκινο

10 γρ. κόλιανδρο

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αλείφουμε τον σολομό με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 6 ως 8 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.


Για τον πουρέ πράσινο μήλο, σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε το τζίντζερ και το παστινάκι για 8 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε, ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα ξινόμηλα, κόλιανδρο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν απαλός πουρές.


Σερβίρουμε τον σολομό, δίπλα τον πουρέ πράσινου μήλου και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ξινόμηλου.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 συνταγές που έχουν ως βασικό συστατικό τον καφέ
Ο ελληνικός καφές, ο καφές φίλτρου αλλά και ο εσπρέσο ταιριάζουν ιδανικά με μπαχαρικά, σάλτσες, μαρινάρισμα κρέατος, σοκολάτα ή γλυκές κρέμες.
5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες
Ο σεφ του γαλλικού εστιατορίου Tartare Δημήτρης Ηλίας μας μυεί στον φινετσάτο κόσμο του αγαπημένου εδέσματος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξωτικά dragon fruit που καλλιεργούνται 30χλμ από το κέντρο της Αθήνας
Ο Κώστας Καλοειδάς, μαζί με την σύζυγό του Χριστίνα, γνώρισαν το εξωτικό φρούτο σε ένα ταξίδι τους στην Ταϋλάνδη και από τότε βάλθηκαν να το καλλιεργούν στον Δήμο Σαρωνικού
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη
Αγριόσυκο, αμυγδαλωτό, φιστίκι Αιγίνης, λουκούμια και άλλες γνώριμες γεύσεις γίνονται παγωτά με τα πιο αγνά υλικά.
Γιατί τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες;
Ένα άρθρο προς υπεράσπιση του λαχανικού με τους περισσότερους haters και μερικές εξηγήσεις από τον βραβευμένο συγγραφέα γεύσης και θερμό υπερασπιστή της μπάμιας, Κρις Σμιθ.
Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς
Από τον μοναδικό κήπο με τα πεύκα και τις φερφορζέ μέχρι την entrecôte de Paris, τις λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες και τα σουφλέ Γκραν Μαρνιέ του μενού, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει σ' αυτό το «ρεστοράν» από το 1961 που πρωτοάνοιξε.
Δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά γλυκά και παγωτά του ολοκαίνουριου Bon Bon στο Σύνταγμα
Ο καταξιωμένος ζαχαροπλάστης Κρίτων Πουλής μας ξενάγησε στον νέο του χώρο στο κέντρο της πόλης, στον οποίο θα βρεις εκπληκτικό παγωτό γαλλικής τεχνικής και λεπτοδουλεμένα γλυκά.
Η ΒΕΡΓΙΝΑ ανανεώνεται: Tο πρώτο τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο είναι στον «αέρα» και είναι αυθεντικά απολαυστικό
Με νέα εικόνα, λογότυπο και συσκευασίες κάνει την εμφάνισή της η εμβληματική για την ελληνική ζυθοποιία μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ.
Kasap Steak House, για νόστιμο κρέας στο Πόρτο-Ράφτη
Όταν οι ψαροταβέρνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον πανικό του καλοκαιριού, ένα καλό steak house δίνει πάντα τη λύση.
Caffè L’Antico: ένα premium προϊόν που χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα και γεύση
H Goddcoffee, η εταιρεία που εισάγει αποκλειστικά τον Caffè L’Antico, τιμάει την ιστορία ενός αιώνα με πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα.
5 σεφ σε εμβληματικά εστιατόρια των Ν.Π. μιλούν στη LiFO
H γαστρονομική σκηνή της Παραλιακής.
Τα must-go μέρη του καλοκαιριού στην παραλιακή και τα νότια προάστια
Φάληρο, Άλιμος, Γλυφάδα, Βούλα και Βάρκιζα μάς περιμένουν και φέτος το καλοκαίρι, με τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό και ποτό.
10 μέρη στην Αθήνα που σε περιμένουν τον Αύγουστο για φαγητό και ποτό
Προτάσεις για αυγουστιάτικες μέρες και νύχτες διασκέδασης και καλού φαγητού στην πόλη.
Αυτά ειναι τα κυριότερα ψάρια, όστρακα και μαλάκια των ελληνικών θαλασσών
Ποια είναι η εποχή τους, πώς να τα μαγειρεύετε, πώς να διακρίνετε τη φρεσκάδα τους
Στο πολυαναμενόμενο εστιατόριο «Hervé», που μόλις άνοιξε στα Πετράλωνα
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Ερβέ Προνζάτο στην Αθήνα: Δοκιμάσαμε το νέο dégustation μενού του
4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες
Εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες από τη σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη.
Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη
Ένα πέτρινο πεζούλι και πέντε-έξι τραπέζια κάτω από τα δέντρα είναι ουσιαστικά ο χώρος του Wine with Eleni, που προτείνει λιγότερο γνωστές ελληνικές ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή